dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Interval - prešovský folkrock

Prešovskú folkrockovú skupinu Interval založili pred piatimi rokmi Tóno Pľuta a Zoli Farkas. „Mali sme hrať na jednej akcii, ale nemali sme názov. Asi dve hodiny sme na skúške vymýšľali rôzne variácie názvov, hádali sme sa, až prišla Denisa Mochňanská, naša prvá speváčka, a povedala - Interval. Keďže nám nenapadlo nič lepšie. Pomenovali sme sa Interval a už to tak zostalo,“ spomína na vznik názvu kapely Z. Farkas, ktorý sa dal s Tónom Pľutom dokopy tak, že u neho vtedy robil vodičský kurz. Medzitým sa zostava Intervalu menila, vystriedali sa v nej napríklad štyri speváčky. Terajšou je Petra Valošková.

„Je to konečne členka kapely, ktorá je ťahúňom a dá sa na ňu spoľahnúť, čo je pre skupinu dôležité,“ pochvaľuje si spevácku akvizíciu líder Tóno a Zoli ho dopĺňa: „Táto už je normálna a je to náš miláčik.“ Aktuálna zostava Intervalu je nasledovná: Tóno Pľuta (12-strunová gitara), Petra Valošková (spev), Marián Lazor (gitara, vokály), Zoli Farkas (gitara, vokály), Miro Sivák (basa) a Michal Gál (bicie).

Rytmická sekcia, teda posledne dvaja menovaní, je v kapele nová, hráva od decembra. „Pred pätnástimi rokmi som povesil muziku na klinec,“ prezradil basák Miro, ktorý hrával v 'zábavových' kapelách (v jednej školskej zostave sa stretol aj so speváčkou Beátou Dubasovou), potom začal jazdiť s kamiónom a hudba šla stranou.

„Nakoniec láska k hudbe zvíťazila a povesil som kamión na klinec,“ prezradil Korzáru. Mišo Gál je iný prípad, je známym džezovým bubeníkom a pedagógom. Svojím 'drajvom' štýlovo obohatil kapelu, do ktorej sa dostal zaujímavou cestou: „Prišiel za mnou Tóno s tým, že potrebuje bubeníka. Dobrého, pekného, mladého, presného a najlepšie, aby to bola žena. Samozrejme, že chcel zlanáriť Zuzanu (Ďurčeková, sabinovská bubeníčka účinkujúca vo viacerých zoskupeniach ako Dalla mattina alla sera či Dollys - pozn. aut.), no pre jej vyťaženosť som musel Tóna sklamať. No predsa som sa ponúkol, že by som to teda mohol skúsiť. A zistil som, že to bude s nimi náročná práca, ale oplatí sa ju robiť. Majú vnútorný potenciál. Takže láska k hudbe zvíťazila aj u mňa a presvedčili ma.“

Interval má už svoj výrazný sound, hoci jej líder tvrdí, že sa „ešte stále hľadá“. Každým rokom sa snaží hudobne posunúť ďalej, pripravujú sa nové piesne. Tie prvé boli Čáry-máry, Babie leto a Vietor v srdci, kapela mala v repertoári aj 'nedvědovky'. Zlom v tvorbe nastal po účinkovaní na festivale v Lesnici, v roku 2000. „Stretli sme tam Vlada Slávika, inak lídra kapely Mince vo fontáne. Oslovil nás, že nám môže poskytnúť nejaké svoje texty. Odvtedy naša spolupráca trvá a on sa stal dvorným textárom. Piesne vznikajú tak, že najprv nám dodá texty a potom ich my zhudobňujeme,“ povedal A. Pľuta. Momentálne hrá Interval trochu tvrdšie než predtým. „Niekto to chváli, iní kritizujú, ale je to posun vpred. Tí, čo nás poznajú spred štyroch rokov a dnes, tú zmenu počujú,“ vraví kapelník.

Cédečko zatiaľ Interval natočené nemá iba live-demo), ale v budúcnosti ho chce zrealizovať. Najbližšie sa chystá na BB Country bál do Greka, ktorý bude 3. júla, potom chce absolvovať 'hračky' na festivaloch, v pivárniach a ďalších akciách. V minulosti hrali napríklad na Folkovaní Pod Skalkou, Strunobraní, Porte či Lodenici, vlani sa stali laureátmi trenčianskeho festivalu Laugo. Teraz skúšajú šťastie na Talent Night.

Podľa slov Tóna Pľutu majú paradoxne najväčšie zázemie na Liptove. „Tešíme sa však na každé publikum,“ hovorí. Doteraz poslednou akciu Intervalu bol Festival dobrej hudby - Sigord 2004. To, že ho Interval otváral, kapelníkovi nevadí: „Bol to dobrý ťah zo strany organizátorov. Myslím, že sme to publikum rozpumpovali...“

(jún 2004)

Foto: Róbert Sándor, Korzár

Linka na Festival dobrej hudby - Sigord 2004:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=271

UPDATE: november 2004 - Krátko po uvedenom rozhovore sa kapela Interval rozpadla. Konkrétne celá formácia, bez lídra Antona P. začala hrať pod názvom Monte. Názov Interval ostal jeho zakladajúcemu členovi. Skupina Monte prešla aj istou žánrovou zmenou.

 
10.7.2004 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18242 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS