dnes je Streda - 17. apríl 2024 - Rudolf | zajtra Valér

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

R.E.T. - The Dark At The End Of The Tunnel

R.E.T. - The Dark At The End Of The Tunnel recenzia, CD, Crystal Productions/Metal Age, 2004 Začnem od konca. Od bonusu. Na CD The Dark At The End Of The Tunnel je ním videoklip k skladbe Eternal Enemy. Klip kje určite vítaným spestrením tohto nosiča. Vidieť na ňom snahu o profesionalitu, možno nie vždy dotiahnutú dokonca, ale markantnú. Naviac obrazové stvárnenie verne zachytáva atmosféru piesne, čo sa tiež nie vždy podarí.

K samotnému cédečku. R.E.T. čiže Reaction Extasy Trance sú v rámci českého, či skôr moravského (tam je bašta) doom metalu už pojmom. Je to badať aj na ich novom počine The Dark At The End Of The Tunnel. Kvalitný zvuk, to je pri tomto štýle hudby, a nielen pri ňom, dôležité, výborný obal - s textami v pôvodnej anglickej podobe i s českým prekladom, a samozrejme - samotný obsah kompaktu.

Album R.E.T. - The Dark At The End Of The Tunnel obsahuje 9 trackov, ktoré sa nesú na vlnách klasického doom metalu. Tento žáner je sám osebe dosť pestrý. Tvrdé gitary zjemňujú klávesové pasáže a ženský vokál, a tieto atribúty má i R.E.T. Bolo by skôr čudné, keby tomu bolo inak. R.E.T. sú skutočne predovšetkým doom metal a priaznivci tohto, v metale mimoriadne populárneho subžánru musia byť nadšení. Tí, ktorí doom „nemusia“ si môžu nájsť na CD tiež svoje. Môžu, ale nemusia…

Rýchle pasáže sa striedajú so zádumčivými, klávesovú vyhrávku prebijú ostré gitary, mužský chrapot zjemní ženský „angel voice“. Nahrávka skrátka obsahuje všetko, čo má kvalitný doom metal mať. Nič menej, ale na druhej strane ani veľmi nič viac. Či sa niekde R.E.T. posunuli, to posúdiť neviem, keďže ich staršie věci som nepočul. Tento album je veľmi príjemný. Nechýba mu ani pestrosť a počuť aj to, že v kapele sú zruční inštrumentalisti. Viem si to predstaviť aj naživo. No viac k tomu ťažko niečo povedať.

Zaujímavosťou je pieseň Church Of Stone, ktorej text je v latinčine a celá sa nesie v sakrálnom duchu vrátane nástojčivého ženského (vlastne i mužského) vokálu. Ono, celkovo atmosféra je najväčším pozitívom albumu. Pozitívom sú aj texty, ktoré obsahuje aj booklet.

(november 2004)

Linka na Crystal Production: http://www.crystalprod.cz

Homepage R.E.T.: http://ret.3nec.cz/

 
30.11.2004 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18611 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS