dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs Hex

Na koncerte Stop AIDS v Mestskej hale v Prešove, 4. decembra 1998, vznikol rozhovor s kapelou Hex. Nižšie je článok, ktorý som s Hexom urobil pri promokampani k platni Supermarket.

Vraj chystáte novú dosku. Aké sú teda najbližšie plány Hexu?
Yxo: "Najbližšie plány sú také, že teraz dohráme ešte asi tak dva koncerty do konca roka a potom sa asi prestaneme venovať našej koncertnej záľube. Koncom februára ideme do štúdia na nejaký mesiac, možno trochu dlhšie. Nahráme tam novú platňu, v poradí piatu. Nevieme ešte, ako sa bude volať. Nevieme ešte ani názvy pesničiek, ale už máme hotových zopár vecí. Niekedy na prelome apríla - mája by mala ísť von."

Podľa najnovšieho singlu Každý deň je nedeľa sa zdá, že aj nový album sa ponesie v znamení predchádzajúceho Ultrapopu. Je tomu naozaj tak, alebo chystáte aj nejaké experimenty?
Yxo: "Ono je to tak, že tá 'Nedeľa' bolo viac-menej akési medziobdobie, taký veľmi ďaleký predsingel, ale bude na tej platni. My sme teraz začali pracovať aj so všelijakými novými technológiami, so samplermi, takže možno ten zvuk bude trochu iný ako bol Ultrapop. Samozrejme, chceme napredovať, aby to nebolo stále to isté, rovnaké, ale tá melodičnosť a všetko, čo je nám vlastné, tam ostane."

Otázka do minulosti... Ako sa teraz, s odstupom času, pozeráte na obdobie spolupráce s Martinom Sarvašom?
Yxo: "My sa pozeráme na to tak, že veľmi nám to pomohlo na začiatku, jeho kontakty, skúsenosti a všetko, čo k tomu patrilo. V tej chvíli, keď už my sme začali naberať nejaké svoje rozumy a svoje skúsenosti sme zistili, že on by to chcel smerovať niekde inde ako my a tie naše skúsenosti vyústili do toho, že sme sa rozpojili. On išiel svojou cestou, my sme išli svojou cestou. Jemu sa darí, aj nám sa darí, takže je to v poriadku."

Ako dnes spolu vychádzate?
Yxo: "Normálne. Práve minule sme ho stretli s Fefem na ulici. Martin schudol asi 20 kíl a my máme tiež ten problém, že by sme chceli schudnúť, tak sme sa s ním bavili asi polhodinu o tom, že ako sa mu to podarilo."

V tom čase vám prischlo aj viacero nelichotivých prezývok, napríklad že ste Sarvašove cvičené opice...
Yxo: "Jasné, jasné. Ono to tak mohlo vyzerať, lebo my sme boli mladí a neskúsení a proste on nás viac-menej viedol nejakou cestou, čo nám veľmi pomohlo, lebo sme sa dostali do povedomia aj iných ľudí, nielen Bratislavčanov. To bol ten štart a v tej pravej chvíli sme sa rozpojili a ideme sami."

Ďalším prelomom skupiny bol album Hex, ktorý mal veľmi kladné ohlasy u kritiky, aj u tých skalnejších či prvotných fanúšikov. Na druhej strane ale nebola tak dobre prijatá u väčšiny priaznivcov, u novofanúšikov...
Yxo: "Každá naša doska je úplne iná. Keby sme išli od prvej platne (Ježiš Kristus nosí krátke nohavice), to bol akýsi prienik na celé Slovensko, druhá (Abrakadabra) bola viac-menej takým experimentom, tie coververzie. Na tretej doske (Hex) sa veľmi prejavilo to, že Ďuďo začal študovať kompozíciu a sú tam preto také postupy. My si za každým album stojíme a každý hodnotíme úplne v pohode, normálne. Posledná platňa (Ultrapop) získala už ten úplne najširší okruh poslucháčov, aj to bolo také komerčnejšie, ale my si za tým stojíme a sme radi, že to tak dopadlo."

Vždy ste boli na pretrase tiež v súvislosti s vašimi textami. Napríklad kontroverzná Drogová závislosť, ktorú si každý, vrátane vás, vždy interpretoval inak. V poslednej dobe mi vaše texty pripadajú byť skôr tak príjemne uletené. Ako ste sa dostali do tejto fázy?
Fefe: "Prirodzeným vývojom (smiech). Ja neviem, to je ťažko tak povedať. Mňa istotne ovplyvnilo i to, že po predchádzajúcich platniach kritici niečo napísali, niečo povedali ľudia... Človek si musí uvedomiť, čo chce robiť, či chce v živote pracovať niekde do nejakej firmy, alebo robiť vedecký výskum, alebo hudbu. A keď chce na Slovensku robiť hudbu, musí to robiť tak, aby to tí ľudia počúvali."

Čo je momentálne s vašim vedľajším projektom Hogo Pogo?
Yxo: "Hogo Pogo sa už možnože definitívne rozpadlo, ale ešte 22. decembra by sme mali hrať v bratislavskom klube Duna s Iné kafé vianočný koncert s množstvom prekvapení."
Na margo poslednej odpovede len dodávam, že kapela Hogo Pogo sa nielenže nerozpadla, ale po desiatich rokov svojej činnosti vydala aj svoj debutový album Kujóni a odkundesi.
(december 1998)

Skupina Hex vydala nový album Supermarket, kto ho pokrstí zatiaľ nechce prezradiť

Zlatú platňu za CD Ultrapop čakajú každým dňom

K týmto titulkom podotknem, že CD krstil Ivan Bella, prvý slovenský kozmonaut a Ultrapop sa k Zlatej platni nakoniec nedopracoval. Ani Supermarket...

Bratislavská formácia Hex zavítala do Prešova, aby predstavila svoj nový album Supermarket. Ide už o piaty počin tejto kapely. Po mini-CD Dobrý motýľ a následnom dlhohrajúcom debute Ježiš Kristus nosí krátke nohavice vydal Hex album coververzií Abrakadabra, ďalší radový album pomenovaný jednoducho - Hex, úspešný Ultrapop a teraz najnovšie cédečko Supermarket, ktoré vydal Bonton Music. S basgitaristom Tomášom Yxom Dohňanským a gitaristom a textárom Hexu Martinom Fefem Žúžim sa PREŠOVSKÝ KORZÁR pozhováral o najbližších plánoch skupiny a novom albume Supermarket. Bubeník Tybyke do Prešova nedošiel, rovnako ako líder Hexu Ďuďo, o ktorom je známe, že nerád poskytuje rozhovory. Ďuďo naviac momentálne produkuje nové cédečko bratislavskej ska kapely Polemic.

"Nový album vyšiel 30. apríla. Pripravovali sme ho od začiatku roka 1998. Koncom minulého roka a začiatkom tohto roku prípravy finišovali, boli sme každý deň zatvorený v skúšobni, robili sme a nakoniec sme to vyše mesiaca nahrávali. Na cédečku je 12 pesničiek, z ktorých dve už ľudia asi poznajú - ten minuloročný singel Každý deň je Nedeľa a novinku Votrelec. Na Votrelca je spravený aj videoklip, ktorý pripravil Miro Šindelka. Ide o celkom humorný klip. Využil v ňom ukážky so starých slovenských filmov a do toho počítačovou technikou vsadil nás. Teda klip korešponduje s textom tejto piesne. Album Supermarket produkoval, podobne ako Ultrapop, Ivan Minárik. Spoluproducentom bol náš spevák a gitarista Ďuďo. Ďuďo napísal väčšinu vecí na platni, niektoré napísal aj Fefe, ktorý spravil všetky texty," začal svoje rozprávanie Yxo.

Ktorá pieseň z albumu bude ďalším singlom?
Yxo: "31. mája sa do rotácie dostane tretí singel, ktorý sa volá Priatelia od Bobrej rieky. Je zaujímavý tým, že na ňom spoluúčinkuje Bratislavský chlapčenský zbor. Pieseň je o prírode a o tom, že je dobré chodiť na výlety. Je to aj taký odkaz na seriál, ktorý kedysi chodil v Československej televízii a volal sa Priatelia zo Zeleného údolia."

Kde a kedy prebehol krst albumu Supermarket a kto ho krstil?
Yxo: "Nekrstil ho nikto. Krst sa uskutoční práve vtedy, keď vyjde ďalší singel. Bude to v Bratislave, neverejný krst a máme pripravenú jednu veľkú ´pecku´ v rámci samotného krstu, ale nebudem zatiaľ prezrádzať, kto bude krstným otcom."

Ak by sme porovnali doteraz poslednú platňu Ultrapop s novým počinom Supermarket, v čom spočíva najväčší rozdiel?
Yxo: "Supermarket je pestrejší. Pohrali sme sa s aranžmánmi, so zvukmi, s novými technológiami, akými sú rôzne loopy. Je to teda určitý posun vpred."
Fefe: "Až tak sme neexperimentovali, ale robíme to tak, ako sa to momentálne robí vo svete. Muzika je postavená na jednoduchých základoch, ale využívame rôzne rytmické zvuky, ktoré dosť idú a nám sa páčia. Chceme ísť ruka v ruke s tým, čo sa deje vo svete, tomu sa dá ťažko vyhnúť. Je tam aj veľa živých nástrojov. Oproti predošlej platni je tam napríklad sláčikové trio, dokonca strojnásobené, takže znie ako malý orchester. Je tam detský zbor, dychy, rôzni hostia pre spestrenie. Napríklad gitaristi Andrej Šeban a Mišo Kovalčík. Nie je to prvoplánovité, platňu asi treba viackrát počuť."

Textovo sa to tiež posunulo?
Fefe: "Robím tie texty, starnem, no dúfam že zatiaľ nedementnem, zatiaľ mi to nejako ide a uvidíme, čo bude ďalej. Snažil som sa vyhnúť bežným témam ako zaľúbení, láska... Zdá sa mi, že je toho aj tak dosť. Tiež som sa nevenoval zásadným svetovým problémom, ako je zle, kradne sa, my nekradneme a podobne."

Ultrapopu sa predalo vyše deväťtisíc kusov. Nepodarí sa mu už vyšplhať na vytúženú desaťtisícovú hranicu, za ktorú sa dáva Zlatá platňa?
Yxo: "Zatiaľ nie, ale už sa to nebezpečne blíži. Vydavateľ už Zlatú platňu očakáva každým dňom."

S novým albumom si netrúfate na túto trofej?
Yxo: "Tak to my zatiaľ povedať nevieme. Uvidíme."
Fefe: "Nám sa tá nová platňa zdá byť lepšia ako bol Ultrapop, ale neviem čo ľudia povedia."

Blíži sa leto. Chystáte sa na nejaké letné hudobné festivaly? A čo samostatné koncerty?
Yxo: "S tými festivalmi veľmi pomaličky... Nejaké letné koncerty budú, začínajú sa ľudia ozývať, ale na Slovensku je ich pomenej. Situácia je taká, aká je, ľudia prestávajú mať peniaze, je recesia. V lete chceme spraviť nejaké "unplugged" koncerty, ale skôr pre médiá, televíziu a rozhlas. Sústredíme sa však hlavne na šnúru našich koncertov, ktoré by mali byť na prelome októbra a novembra. Pôjde o veľkú šnúru po celom Slovensku. Určite prídeme i do Prešova."

Čo sa týka Českej republiky, dostane sa tam nová platňa a budete tam koncertovať?
Yxo: "Platňa sa tam určite dostane. Máme vymyslenú aj jednu takú vec, že sme v kontakte s českou kapelou Chinaski a ak sa dohodne spravíme spoločné česko-slovenské turné. Oni dôjdu sem hrať s nami naše koncerty a naopak. Zatiaľ je to s veľkým otáznikom, ale ak sa to podarí, budeme radi." (Podarilo sa - pozn. frk)
Fefe: "Je tu problém s istým česko-slovenským komplexom, ktorý sa týka najmä Slovenska, že tu jednoznačne fungujú iba interpreti, ktorí boli za starého režimu a potom tie polodivné hviezdy typu Lunetic. České kapely, ktoré vznikli v posledných rokoch nemajú šancu preraziť na Slovensku."

Práve kapela Chinaski je v Čechách veľmi známa a tu ju nikto nepozná...
Fefe: "Je to tak. Zaujímavé je, že slovenské rádiá, poväčšine regionálne, strašne tlačia českú muziku, ale tiež len takú všelijakú starú, takže človek sa zhrozí, keď jazdí po Slovensku, že čo tam všetko hrá. Kapely, ktoré už desať rokov nefungujú rádiá púšťajú... Mali by sme sa teda trochu pozrieť aj do vlastných radov, naviac slovenská scéna bola vždy silnejšia."

Hex má však tiež zvyčajne lepšie kritiky v českých médiách než v slovenských.
Yxo: "Slovenské hudobné médiá neexistujú, takže ťažko porovnávať."
Fefe: "Je to typický problém Slovákov... Každý sa bije do pŕs, aký je Slovák, ale pokiaľ je niečo slovenské, tak sa na tom snaží nájsť tú najmenšiu chybu.
Chýba nám klasická národná hrdosť, že budeme podporovať svoje veci, pokiaľ sú aspoň trocha dobré."
Yxo: "Koncertovať s Chinaski sme sa rozhodli aj preto, že oni majú v Čechách také zázemie, ako Hex na Slovensku, ľudia chodia na koncerty. Týmto spôsobom ich môžeme trochu potiahnuť, že ich ľudia tu spoznajú a oni takto pomôžu nám v Čechách. Radi by sme si to skúsili."

Čo hovoríte na nástup prešovských kapiel na slovenskú scénu? I.M.T. Smile dostali Zlatú platňu, do popredia sa tlačí ďalšia kapela Peha...
Yxo: "Som veľmi rád, že tomu tak je, pretože tieto kapely hrajú normálnu muziku, nie dancefloor. Ich úspech je veľmi inšpiratívny aj pre ostatné skupiny a som veľmi rád, že sa na Slovensku hrá a počúva normálna muzika."
(máj 1999)

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18736 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS