dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Choreograf P. Horáček - o Katke i Petre

Na choreografiu, tanec, pohyb, gestá a mimiku účastníkov Slovensko hľadá SuperStar dohliada 35-ročný Petr Horáček. Pôvodne sa venoval tancu klasickému, scénickému a džezovému, dlhé roky sa súťažne zaoberal tanečným športom.

Od roku 1991 pôsobí v oblasti párových spoločenských tancov a zároveň začal robiť prvé projekty veľkých choreografií.

„Občianskym povolaním som stredoškolský učiteľ. Stále ešte učím, na znížený úväzok, semináre z histórie. Popri tom vediem tanečný klub Uni Dance Bratislava a posledných päť rokov som riaditeľom Choreocentra Bratislava,“ povedal pre Korzár choreograf P. Horáček, ktorého sme sa v piatok počas generálnej skúšky opýtali, ako vníma Prešovčanky Petru Humeňanskú a Katarínu Koščovú.

„Čo sa týka obidvoch dám, a podobné hodnotenie - nie alibistické - mám na väčšinu finalistov, tá spolupráca je od prvého kola, kedy sme sa ešte vôbec nepoznali, veľmi príjemná. Každá z vašich Prešovčaniek je úplne inakšia. Katka je veľmi živá, spontánna, ale zároveň je schopná urobiť aj jemný pohyb. Do dnešného kola si vybrala veľmi citlivú pieseň, ktorá je veľmi intímna a tomu sme prispôsobili aj osvetlenie a pohyb - nepohyb. Katka bude mať, ako jediná zo všetkých súťažiacich, statický mikrofón a bude si akoby spievať sama pre seba. Až na to, že tam bude asi 3 500 ľudí. Výber pesničky bol dosť nebezpečný, lebo pre televízne kamery je statický. Ona si je toho vedomá, na druhej strane ju interpretuje fantasticky. Snažili sme sa jej pomôcť rozhýbaní vertikálnej osi a rukami, plus osvetlením, pričom dominantná bude ona,“ prezradil o K. Koščovej.

A čo Petra Humeňanská? „Peťka je živel. Minulý týždeň sme mali strach kvôli chorobe, tento týždeň je to v poriadku, napriek tomu, že ešte pozostatky problémov s hlasivkami odznievajú. Vybrala si moju obľúbenú Mercuryho pesničku Love Of My Life. Čakal som, ako ju bude interpretovať, myslím, že to zvládla veľmi pozitívne. Bude sa hýbať, ale šetrí gestami. Nebude taká tajfúnovitá, ako zvykne byť, ale veľmi jemná a decentná, ako má pri správnej balade byť. Obidvom verím, že to zvládnu bez problémov.“

Po priamom prenose netajil spokojnosť. To, na čom sa s dievčatami dohodli, ony splnili. Žiaľ, Petre to na zotrvanie v súťaži nestačilo, hoci bez problémov zvládla nielen pohyb a gestá, ale aj spev. Zaujímalo nás, ktorý zo spevákov v súťaži Slovensko hľadá SuperStar Petra Horáčka najviac prekvapil, čo sa týka pohybového pokroku: „Každý z tých spevákov je úplne iný, ťažko sa hodnotí najväčší pokrok. Napriek tomu, že sa s nami nepoznajú, my z tanečného sveta sme pre nich vzdialení, tak prvý diel síce nevedeli s kým pracujú, ale pracovali. To bolo pre mňa i moju kolegyňu Petru Abrahámovú príjemné prekvapenie. Jednoznačne sa priestorovo pracuje najlepšie s tými, čo už majú nijaké skúsenosti. Či už je to Miro Jaroš, Peťo Konček alebo všetky dievčatá, ktoré sú svojim spôsobom osobnosti. Veľké pokroky badať na Tomášovi Bezdedovi, ktorý sa nebál v prvom dieli sa ukázať v takej odviazanej podobe bezstarostného školáka až po dnešnú, veľmi decentnú, podobu, ktorou by mal prekvapiť publikum. Každého sme sa snažili dať do inej podoby, ako je bežne vnímaný. Navyše sme sa viac hrali s priestorom, lebo tentoraz nám to réžia a kamery dovolili.“

(február 05)

Foto: frenky.sk

Tento rozhovor vznikol počas druhého semifinále. Reportáž z neho čítajte tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=319

Update 01/2006: O SuperStar vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
27.2.2005 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18800 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS