dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Chiki Liki Tu-a

Kapelu Chiki Liki Tu-a poznám od jej úplných začiatkov a väčšinu jej muzikantov som poznal ešte dávno predtým. Títo prešovskí smoliari sú jednou z najvyhľadávanejších kapiel alternatívnej scény na Slovensku. Keď vydali druhý album (aj s nim mali a dodnes majú problémy, viac sa dozviete priamo z rozhovoru), urobili sme jeden väčší rozhovor. Najzhovorčivejší bol tradične Martin Višňovský, ale do rozhovoru sa zapojili aj ostatní...

Poďme najprv ku krstu kazety, ktorý bol v prešovskom PKO...
- Bola to trochu panika, lebo sme vlastne nemali ani čo pokrstiť, keďže album sa zdržal vo výrobe. Ďalšia vec bola, že to mal krstiť Mišo Kačšák z Bez ladu a skladu lenže niečo mu do toho prišlo. Pristúpili sme teda na druhý variant, pokrstil to Tóno Horkeľ. Je to trúbkar, náš hosť, Moravák a riadne veľká osobnosť, už len svojim výzorom. Bol to náš prvý koncert v Prešove, na ktorom sme hrali úplne sami. A päťdesiatkorunové vstupné bolo pomerne vysoké, takže sme mali aj obavu, či niekto príde na koncert. Našťastie bolo plno.

Váš prvý album sa do riadnej distribúcie nedostal. Čaká vašu novinku podobný osud?
- Nie. Všetky obchody by mali byť pokryté. Keď niekto teda príde do obchodu a spýta sa: "Máte Chiki Liki?" Povedia mu: "Máme."

Vyjde album aj ako CD nosič alebo len na kazetách?
- Prvý náklad je päťsto kusov kaziet. Keď toto predáme, potom budú cédečká. Je to tým podmienené.

Bude pre vás problém predať ich?
- Bohvie. Ale po krste to vyzerá nádejne. Budeme robiť všetko preto, aby sme čím skôr mali cédečká.

Album vydávate vo vydavateľstve Dub-Art, ktoré doposiaľ vydávalo len ľudovky. Ako sa pozeráte na svojich "stajňových" kolegov?
- Mali sme zmluvu s BMG, no v BMG sú až takí rockeri, že kapely ako my nepotrebujú. Skrátili im rozpočet, takže nás zrušili. Tak sa stalo, že sme pristúpili k takému riešeniu, že sme sa dali dokopy s Vilom Kočiščákom (majiteľom Dub-Artu - pozn. red.).

Na prvý album ste mali zmluvu s Gregor Agency Records. Firma od toho odskočila tesne pred vydaním debutu, a tak album vám vyšiel vo vlastnom náklade a len na kazetách. Tak ste sa dostali do edičného plánu veľkej firmy - BMG Ariola, no firma sne pred podpísaním zmluvy odskočila. Stáva sa teda z toho tradícia?
- Je to presne tak. Čo sa týka spomínaných vecí máme smolu nad smolu. Teraz o vyzerá tak, že prvýkrát budeme v obchodoch, takže aj napriek tomu, že to už robiť Vilo, budeme robiť všetko pre to, aby sme predali čo najviac. Fakt je, že dvetisíc predaných nosičov je na Slovensku Amerika. Keď predáme toľko, budeme môcť frajerovať tak ako Peha.

Peha sa stala podľa Hudobnej akadémie Objavom roka. Objavia ďalší rok práve Chiki Liki Tu-a?
Martin Višňovský: "Nie, to si rozhodne nemyslíme."
Tomáš Paľo: "Myslím, že nás neobjavia. Podľa mňa objavia úplne niekoho iného. Mám už aj tipy. Jedni sú Banskej Bystrice. Zatiaľ síce ešte nevznikli, ale už majú vzniknúť každú chvíľu. A druhí sú z Michaloviec a tiež už mi avizovali, že vznikajú a že ich majú objaviť."

Nocadeň nebude medzi objavmi?
Tomáš Paľo: "Určite bude figurovať na predných pozíciách medzi nominovanými."

Na BMG sa vraj rozhodovali medzi Chiki Liki Tu-a a skupinou Nocadeň. Nakoniec si vybrali ich. Je to pravda?
- Je to pravda. Minulý rok bol v BMG najslabší, úplne to pohnojili, takže im Praha skrátila rozpočet. Keď boli v Prahe, mali našu zmluvu, z našej strany už podpísanú, aj zmluvu s Nocadeň. V Prahe im povedali, nech si vyberú lebo im nemôžu dať peniaze na dve kapely, ale len na jednu. A Nocadeň mali už cédečko natočené, samozrejme za vlastné peniaze. Takže bolo všetko jasné a hneď rozhodnuté.

Predpokladajme, že sa váš druhý album uchytí. Uvažovali by ste v takomto prípad s reedíciou jednotky?
- Jednoznačne, to je bez debaty. Zatiaľ však nemáme cédečká ani z novinky.
Ste spokojní s podmienkami, ktoré v Dub-Arte máte?
- No, spokojní... Sú fakt prísne, ale nemôžeme vyskakovať. Má to ale aj výhody. Pri veľkom vydavateľovi keď kapela nepredá tritisíc kusov, nemá nič. My keď predáme prvých päťsto, tak máme z toho polovicu.

Prvá kazeta, ktorú ste si nakoniec museli vydať sami, mala aký náklad? Predal sa?
- Náklad bol tristo kusov a minul sa hneď.

Bude v rádiách rotovať nejaký singel z novej platne? Aby sme boli konkrétni - Kristína?
- Áno. V prešovskom už Kristína ide a v ďalších rádiách bude Kristína čoskoro.
Klip ku Kristíne nebude?
- Dostali sme ponuku od STV, teda za štátne peniaze. Odpoviem teda profesionálne - zvažujeme túto ponuku. Ale fakt, budeme tam točiť jednu reláciu, ktorú robí Mišo Kaščák. Kvôli nej práve nemohol prísť na náš krst. V rámci tejto relácie by sme mali natočiť videoklip, ktorý bude môcť byť zrejme púšťaný len v STV, no to nevadí, aj tam je dosť relácií, do ktorých sa môže dostať.

Aká je vlastne súčasná zostava Chiki Liki Tu-a? Na krste hral aj mladý Višňa (brat Martina Višňovského Tomáš, niekdajší člen skupiny hrajúci na klávesy, perkusie a trúbku), mali ste aj "ženskú sekciu", teda mažoretky...
- Bol to krst, takže chceli ponúknuť nejaké prekvapenia. Preto tam boli tie americké zástavy, lámali sme gitary z polystyrénu, pobehovali tam profesionálne mažoretky. Čo sa týka môjho mladšieho brata, bol tam len ako hosť. Na novom albume nám nahrával v jednej piesne bicie, plus nejaké iné veci. (Zostava Chiki Liki Tu-a teda je Martin Višňovský - basa, spev, Peter Šima - bicie, Marián Ivan, Ľubo Peruška - gitary, Tomáš Paľa - trombón. Mimochodom, v auguste 2000 sa do kapely vrátil Tomáš Višňovký a - za bližšie nešpecifikovaných okolností - ju opustil jeden zo zakladajúcich členov - Marián Ivan zvaný Maňas - pozn. Frenky)

Bude s vami Tomáš koncertovať aj na ďalších vystúpeniach?
- Rátame s ním, iba ak by sa nám podarilo nejaké turné, či niečo podobné.

Vašu zostavu môžeme nazvať ako schizofrenickú, pretože na koncertoch sa predstavujete ako Marie Rottrová, Sagvan Tofi a podobne. "Pribudlo" len jedno nové meno - Janek Ledecký. Nechystáte v tomto smere nejaké zmeny?
- Určite bude niečo nové. Počítame s odchodom Sagvana Tofiho, ktorý pôjde na materskú, a vystrieda ho asi Miro Žbirka. Odíde aj Ďurinda Martin a nastanú zmeny aj v kostýmoch.

Váš nový album má pozoruhodný názov: Budeš musel vlasy na blond prefarbil. Prečo práve tento názov?
- To je jednoduché Je to proste riadna psychiatria. Mali sme jeden text, kde bolo, že nebezpečie uniká s peroxidom vodíka. Okolo toho sme sa nejako zmotali. No a to budeš musel vlasy na blond prefarbil, tak takýto dialekt sa odkiaľsi zobral aj v našom meste...

...zo Zemplína.
- Asi. A to, že si musí niekto prefarbiť vlasy na blond má taký význam, ktorý presne charakterizuje skupinu Nocadeň, skupinu Nuda a ďalšie. Že jediná šanca, keď chceš preraziť na Slovensku je tá, že musíš prísť na Tomášikovú ulicu ku Ivovi, zaklopeš mu na dvere a povieš: "Urobím čokoľvek." A on povie: "Budeš musel vlasy na blond prefarbil." A vtedy ti to pôjde. Síce budeš musel vlasy na blond prefarbil, ale na druhej strane, popularita bude nenormálna.

Kde ste nový album nakrúcali?
- U Migaša (bubeník Pehy - pozn. red.) v Perine. Inú šancu sme nemali. Pôvodne sme to mali točiť v Bratislave.

Kto robil obal, na ktorom sú zobrazené vaše verné karikatúry?
- Kresbu robila Ivana Mihoková, to je moja frajerka. Bývalá.

A kto u vás píše texty? Podpisujete ich ako celá kapela...
- Texty: Višňovský Martin. Môže o byť veľkými písmenami, ostatní členovia nie sú podstatní...

Koľko piesní je na novom albume?
- Štrnásť, z toho je zopár takých zábavných, ktoré nevyzerajú ani ako pesničky. Nahrávali sme ho my piati plus hostia - moji bratia Jaňo a Tomáš, Tóno Horkeľ, a potom ešte Jozef Stavrovský. Takže je to pestré. Album je výnimočný hlavne tým, že na ňom nespolupracoval Ivo Tásler. My sme ho aj čakali, no on neprišiel. Ale potom prišiel Miro. My sme odišli a o päť minút na to prišiel Miro aj s polovičkou Nudy a Migaš už im púšťal, čo sme nahrali. A Miro sa tak profesionálne usmieval. Je nám ľúto, lebo prišiel až po spolupráci. Všetci majú Iva aj Mira na svojich albumoch, my nie. Je to škoda. Očakávali sme ich, lebo Ivo pomôže, keď sa dá a Miro poradí. Asi mali veľa roboty. Je to teda fakt výnimočný album, a asi ho aj budeme propagovať tým štýlom, že tam Ivo nie je.

Pre slovenskú kapelu je problém, aby sa presadila v Čechách. Vy ste tam viackrát hrali, najmä v rámci festivalov. A podľa ohlasov v českej tlači, napríklad podľa časopisu Rock & Pop, dosť úspešne. Ako pokračuje vaše "ťaženie a západnom fronte"? Bude tam distribuovaná kazeta? Budete tam naďalej koncertovať?
- Na západnom fronte to vyzerá tak, že budeme v maximálnej možnej miere okupovať pražské kluby. Je tam agentúra Unijazz, s ktorou spolupracujeme. V lete sú Bojkovice, Trialóg, Horní Lhota a ďalšie festivaly, kam sa chystáme. Čo bude ďalej a uvidí. Najradšej by som bol, keby nám niekto tam kazetu niekto distribuoval. Vôbec by sme boli radi, keby sa tieto veci okolo našich albumov dali do normálu.

 
20.1.2001 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 20876 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS