dnes je Streda - 17. apríl 2024 - Rudolf | zajtra Valér

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Katka Koščová - zbaviť sa nálepky SuperStar...

Z oblakov sa prvá slovenská SuperStar vrátila na zem. Po mediálnom šialenstve, ktoré vzniklo okolo finalistov súťaže Slovensko hľadá SuperStar (SHS), prišla na rad každodenná realita. A je na aktérov z SHS, ako ju zvládnu. Víťazka Katka Koščová zvládla dopad na zem bez ujmy. V rodnom Prešove odštartovala svoje turné k debutovému albumu Ešte sa nepoznáme.

„Mala som obavy. Nevedela som, koľko príde ľudí. Bola som veľmi milo prekvapená, aj návštevnosťou, aj atmosférou. Ľudia reagovali úplne super. Cítila som sa uvoľnene a dúfam, že to bolo aj vidieť. Mala som pocit, že som s publikom naladená na rovnakú vlnovú dĺžku,“ povedala po koncerte spokojná speváčka. Sála PKO - Čierny orol vypredaná nebola, ale nebolo to ani fiasko.

Katkina kapela spustila aktuálny singel, titulnú skladbu albumu Ešte sa nepoznáme. Tú musela neplánovane pridávať aj na konci, po „oficiálnom“ prídavku Happy Day. Ľudia 'svoju' Katku jednoducho nechceli pustiť z javiska. Sprievodnú kapelu K. Koščovej tvoria členovia skupín Heaven's Shore a Mile Band, v ktorých Katka pôsobila ešte pred SHS. Bola to šťastná voľba, muzikanti sú zohratí a najmä z nich išla energia. Práve tá, ktorá možno niektorým fanúšikom na albume chýba.

Hudobníci sa na pódiu akoby rozdelili na dve polovice. Energiou hýrilo „pravé krídlo“, kde úradovala pojašená dvojica Lukáš Kolivoška - Miloš Humeník. Ľavá strana bola pokojnejšia a muzikálnejšia. Dominoval na nej gitarista, huslista, flautista a vokalista James Evans a klávesák (v jednej piesni aj akordeonista) Maťo Husovský. Motorom Katkinej skupiny bol bubeník Marián Uhriňák podporovaný perkusiami Petra Rimaka. Sila kapely sa prejavila aj pri inštrumentálnej ukážke írskej hudby, v ktorej exceloval najmä J. Evans, ale trebárs aj pri piesni Katka, ktorá sa z rozvláčnej popovky na konci zmenila na rezkú bossanovu.

„Chalani dali tým piesňam takú podobu, akú ľudia nepoznali, lebo album znie komornejšie. Oni ho riadne 'našľapali', tie piesne znejú úplne inak a je to super. S touto skupinou chcem ďalej spolupracovať, robiť spolu aj nové piesne,“ pochválila spoluhráčov speváčka.

Koncert okorenilo Katkino nenútené uvádzanie jednotlivých piesní. Zaujímalo nás, či to bola čistá imrovizácia. „Mám napísané na playliste, že mám povedať niektoré 'prúpovídky', napríklad o tej mačke, ako mi doškriabala ruky. Aha, aké mám škrabance. Avšak väčšina vecí mi napadla priamo na pódiu.“

Katka s kapelou ponúkla Prešovčanom celý album, doplnený o šesť coververzií, medzi nimi Cez okno či záverečný Happy Day. Zaujímavé je, že neodznela ani jedna pieseň zo SuperStar (Summertime sa neráta, tento song spievavala aj pred SHS). Je pravda, že sa chce zbaviť nálepky SuperStar?

„Myslím, že SuperStar je odrazový mostík. Ak nám ostane však tá nálepka, tak končíme. Ak sa nám však podarí odlepiť od tej nálepky, máme šancu pretrvať aj ďalej v tom slovenskom hudobnom biznise. Anete Langerovej v Čechách sa to podarilo. Už nemá prívlastok SuperStar. A tí, ktorým sa to nepodarilo, zapadli prachom,“ mieni Katka.

Nuž, ktovie. Zbaviť sa označenia SuperStar je ťažké, ale nie nemožné. Veď ani na Mishu a Zuzanu Smatanovú sa dnes ľudia nepozerajú ako na víťazky PopStar, Katku Knechtovú a Pehu tiež nepovažujú za odnož IMT Smile a ani Jana Kirschner už dávno nie je spievajúca misska. Azda to vyjde aj Kataríne Koščovej. Prvý „ozajstný“ koncert ukázal, že je na dobrej ceste.

Povedali o Katkinom koncerte

Bezprostredne po skončení koncertu Katka Koščovej sme oslovili ľudí z jej okolia, ako sa im pozdával koncert. „Samozrejme sa nám páčilo. Je rozdiel spievať naživo a počúvať hudbu z cédečka. Kapela tie skladby trošku oživila,“ povedala nám mama Mária Koščová, ktorej najobľúbenejšou piesňou jej dcéry je Kúsok po kúsku.

„Boli sme všetci plní očakávania, ako to dopadne, pretože je to premiéra. Bolo to fajn a ako otec môžem byť len spokojný,“ hrdo konštatoval otec Rudolf, ktorý má najradšej single Katka, Pehatá a Ešte sa nepoznáme. Ako hudobníkovi sa mu z členov kapely najviac pozdával multiinštrumentalista James Evans. Pochválil však aj ďalších: „Sú to profesionáli.“

Katkin dobrý kamarát Martin Rázus na koncerte nemohol chýbať. „Páčila sa mi na tom najmä spontánnosť, Caja (Katka - pozn. red.) bola ako vždy uvoľnená. Hudobníci sú tiež perfektná parita, hrali jak draci.“

Pridal sa aj ďalší kamarát Michal Pivovar: „Bolo to parádne. Najviac sa mi páčila póza Martina Husovského s tou harmonikou. Fakt krásny pohľad, bolo to na pohľad luxusné, na počutie akurátne.“

V hľadisku sedeli aj učiteľky Katky Koščovej z prešovského „horného“ gymnázia, ktoré speváčku poznajú ešte z čias školských akadémií. „Bola som nadšená. Katka svojho času povedala, že spieva pre staršie a inteligentnejšie publikum, no myslím, že to vôbec nie je pravda. Hoci je pravda, že my sme sedeli tu vpredu, vedľa 14-, 15-ročných dievčat,“ povedala nám triedna Nazária Milenovská, ktorá preferuje swingové veci a pieseň Koľko ešte krát.

Jej kolegyňa Mária Kusalíková dodala: „Najviac sa mi páčila pasáž tých pomalších piesní, tie jej podľa mňa sedia viac.“ Obom učiteľkám sa páčila aj „írska“ inštrumentálna pasáž kapely. „Niečo neopakovateľné, hneď som tam počula Heaven´s Shore. Som veľmi rada, že som tu,“ dodala M. Kusalíková.

(november 05)

Foto: Frenky

Kniha o Katke Koščovej sa volá Gaučaňa a podrobnosti o nej sa dozviete tu:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

„Posuperstárovský“ rozhovor s Katkou Koščovou s odkazmi na ďalšie články o tejto speváčke nájdete tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=341

 
28.11.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19732 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS