dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

3skáč Ondrej poskytol tímu svoju hlavu

Keď sa na prešovskom futbalovom štadióne konal výber do futbalového „antitímu“ FC 3skáč http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=354 , tipovali sme, že uspieť by mohol Ondrej Harizal. Mali sme pravdu, produkcia tohto mladého Prešovčana skutočne zaradila medzi futbalové nemehlá, z ktorých postupne tréner Dušan Tittel a tím odborníkov spravili solídnych hráčov najobľúbenejšieho športu na svete.

„Predtým som futbal veľmi nehral, trochu na dvore s kamarátmi,“ hovorí po absolvovaní celej anabázy v televíznom mužstve FC 3skáč Ondrej Harizal. „Po tých útrapách sa môj vzťah k futbalu zmenil. Na túto reality šou mám veľmi dobré spomienky. Mal som 13 skvelých spoluhráčov, vytvorili sme naozaj dobrý tím a mali sme tiež skvelého trénera, na ktorého nemôžem povedať pol krivého slova,“ nešetrí chválou člen tímu, ktorý si získal obľubu celého národa.

Bývalého kapitána slovenskej reprezentácie Dušana Tittela spočiatku, podobne ako jeho spoluhráči, nepoznal: „Počul som to meno, ale nebol som si istý, kto je ten Tittel.“

Ondrej neľutuje, že prišiel na konkurz do 3skáčov. S klubom zažil poriadny kus zábavy, hoci uznáva, že to nebola prechádzka ružovou záhradou. „Tréningy boli strašne tvrdé. Dávali nám zabrať viac než hráčom Artmedie. Najmä pán Petráš nám dal poriadne zabrať,“ spomína O. Harizal, pričom však dodáva, že to stálo za to.

V klube si vyslúžil televíznu prezývku Rybár. Vraj preto, že toho veľa nenahovorí. Ako priznal, rybárčeniu sa zas až tak veľmi nevenuje, v súčasnosti nemá ani lístok. A k svojej mlčanlivosti podotýka: „Tam sa nedá dostať k slovu.“ Nepísanými hovorcami 3skáčov boli šoumen Marek, o ktorom ešte bude reč, náhradný brankár Šašo a kapitán Michelin.

Nezohratý celok 3skáčov, z ktorých niektorých videli futbalovú loptu prvý raz, čakal na úvod zápas s dievčatami. Chlapci podľa očakávania prehrali 0:10. „Bol to riadny debakel, ale je pravda, že sme ešte vôbec neboli zohraní. Nerozumeli sme si na ihrisku, mnoho z nás sa vôbec s futbalom nestretlo, niektorí nevedeli, ako kopnúť do lopty. Trebárs Marek,“ spomína stredopoliar FC 3skáč, ktorý so spoluhráčmi absolvoval trojmesačný cyklus prípravy. Po jeho absolvovaní vedia všetci hrať futbal.

„Väčšina hej. Niektoré však musia ešte potrénovať. Taký Janči...,“ prezrádza s úsmevom na tvári jediný východniar medzi 3skáčmi.

Okrem naháňaia koženej mali chlapci z klubu „predpísané“ aj iné aktivity. Napríklad rafting. „Nevedeli sme, do čoho ideme. Ľudia zo štábu mali s tým stále tajnosti. Keď sme videli, že nám dávajú výstroj na rafting, bolo nám jasné, ktorá bije.“ V tíme boli dvaja neplavci, Marek a Ondrej. Napriek tomu prekonali strach a sadli si na raft. Strach pociťovali 3skáči aj v base, kde zohrali priateľský zápas. „Jáj, to bola najlepšia časť. Bolo vidieť, že sme mali pred súperom riadny rešpekt. Po príchode nás všetkých prehľadali, čo tiež nebolo príjemné. Jeden väzeň zakričal: 'Tittel, zlomím ti hlavu', ani trénerovi to vtedy nebolo dvakrát jedno,“ rozpráva Ondrej Harizal o zápase, v ktorom dal jeho celok svoj prvý gól.

Po úvodnom napätí však nervozita opadla a futbalisti si s väzňami predsa len padli do oka. Nasledovalo spoločné fotenie, v ktorom vynikal najmä útly Marek Miko. „Toho si tam chceli nechať. Na výmenu,“ smeje sa Ondrej na účet maskota partie, ktorý zaujal aj v iných reality šou - nezabudnuteľný bol hlavne v prvej sérii Slovensko hľadá SuperStar. „Na ňom sme sa smiali stále, on je skrátka veselá kopa. Samozrejme, že nám aj spieval. No postupne nám svojím spevom začal liezť na nervy, museli sme mu to zatrhnúť.“

Kamery robili v prvých dňoch Ondrejovi Harizalovi problémy, čoskoro si však zvykol a nevnímal ich. Hviezdne chvíľky zažili futbalisti aj počas natáčania singlu Futbal vie hrať každý a jeho následného krstu. Najviac si autogramiádu na červenom koberci vychutnával (kto iný než) Marek, no vlnu mediálneho záujmu pocítili aj ostatní.

„So Zuzkou Smatanovou to bolo vcelku zaujímavé stretnutie. Refrén skladby sme nacvičovali v Senci na ihrisku, v štúdiu som bol úplne zachrípnutý. Vôbec mi nešiel ten spev, ale ani ostatným. Museli sme to opakovať asi dvadsaťkrát.“

Reality šou skončila, FC 3skáč však pokračuje. V pláne sú ďalšie aktivity, na Mikuláša a tím zúčastní jedného benefičného koncertu. 21-ročný nezamestnaný Ondrej Harizal zo Sekčova je rád že mohol byť pri tom. Okrem toho, že bol tvorcom hry v strede poľa, mal dôležitú úlohu aj na lavičke. Podobne ako hádzanár Rado „Hlava“ Antl, aj Ondrej mal funkciu „hlavy“. Na jeho hlave s vyholeným logom tímu pred zápasom spočali naraz ruky všetkých spoluhráčov, po čom nasledoval bojový pokriky: „Raz-dva-Tri(y)-skáč!“

(október/november 2005)

Foto: Frenky

 
26.1.2006 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17541 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS