dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Letofest 2006

Letofest sa vrátil. Po troch rokoch sa v Sabinove opäť konal hudobný open-air festival Letofest 2006. Zmenilo sa jeho dejisko. Spoza športového ihriska sa dianie presunulo do areálu Jonatán, ktorý je optimálnym miestom na takýto festival. V sobotu sa na Letofeste stretli kapely rôznych žánrov a ich rovnako rôznorodí fanúšikovia.

Tí boli spojní, či už išlo o svižné pesničky košickej kapely Soutta Sappa, funky Groovin´ Heads či salsu hranú len na dvoch španielkách. „Rád hrávam na takýchto podujatiach, kde je blízky kontakt s publikom a naviac za svetla,“ pochvaľoval si Letofest 2006 saxofonista Mário „Gapa“ Garbera, líder kapely Groovin´ Heads - The Funkadelic Army. Diváci si od funky armády vyžiadali napriek miernemu časovému sklzu aj prídavok. Gapa a spol. im ho ponúkli a odišli na ďalšie dve štácie, ktoré v ten deň absolvovali.

Nastala dramatická dramaturgická zmena, na pódiu sa ocitlo iba duo akustických gitaristov. Útlm sa však nekonal, naopak, hispánske rytmy strhli dav. Taký úspech dua Farsa nečakali ani jeho členovia Dušan Onody a František Godla. „Učíme na Základnej umeleckej škole v Sabinove a vo voľnom čase brnkáme,“ povedal nám kučeravý gitarista D. Onody, podľa ktorého hráva duo Farsa na takýchto akciách (nerátajúc tie školské) tak päťkrát do roka. Sami sa totiž nikde neponúkajú a nemajú ani vlastné CD. „Sme leniví. Ponuky aj boli, ale zatiaľ sme nič nenatočili,“ priznal Dušan Onody, ktorý bol s vystúpením spokojný. Cítil spätnú väzbu od ľudí. Spokojný bol aj František Godla: „Nečakal som, že sa bude hrať až tak dobre. Sú tu ľudia, ktorí počúvajú iný žáner, než hráme my, preto som nečakal, že sa to bude až tak páčiť, ale som veľmi rád, že tomu tak je.“

Po dramaturgickej gradácii sa Letofest 2006 trošku pribrzdil, lepšie kapely striedali tie slabšie. Podľa toho vyzerali aj reakcie obecenstva. Publikum nadšene prijalo domáce zoskupenie Dalla mattina alla sera. „Dalmatínci“ s novým basgitaristom predviedli klasické kúsky i nové veci a dav pod pódiom sa roztancoval. „Teraz máme dobré obdobie, nahrali sme demo, máme viac koncertov. Hrali sme v Senici, Trenčíne, rysuje sa aj Hodokvas, len to nechcem zakríknuť,“ prezradila nám bubeníčka tejto kapely Zuzka Ďurčeková.

Bratislavský Vetroplach sa predstavil prakticky pred domácim publikom. Jeho líder Jozef Vrábeľ je totiž pôvodne Sabinovčan a organizátor „starých“ Letofestov. Novým organizátorom je skupina mladých ľudí zo združenia ZKuSa. Hlavný organizátor Daniel Pavlovský k tomu povedal: „Toto je pre nás nultý ročník, so všetkými plusmi i mínusmi. O rok by sme to chceli spraviť vo väčšom, ale zatiaľ nebudem viac hovoriť, lebo sa to neoplatí...“

Smolu na Letofeste 2006 mali fanúšikovia prešovských Chiki liki tu-a, ktorí na festivale napokon nevystúpili, údajne z technických príčin. Rola headlinerov tak pripadla ďalším Prešovčanom, skupine Heľenine oči, ktorá je v Sabinove ako doma.

(jún/júl 06)

Foto: Frenky

Letofest 2003: http://www.frenky.sk/?c=12&id=240

Letofestík 2004: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok

 
10.8.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19284 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS