dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Mike Stern: Mám rád dychovku i rockenroll

Mike Stern (gitara). Bob Franceschini (saxofón). Dennis Chambers (bicie nástroje). Anthony Jackson (elektrická basová gitara). Kvarteto týchto svetoznámych džezových hudobníkov bolo hlavnou hviezdou 16. ročníka festivalu Prešov Jazz 2007.

Mike Stern patrí medzi svetovú extratriedu. Meno tohto gitaristu poznajú priaznivci džezu na celom svete. Vďaka zhode náhod, že sa Mike Stern objavil aj na Bratislavských jazzových dňoch 2007 si ho mohli dovoliť pozvať aj organizátori prešovského festivalu. Stern má na svojom konce trinásť sólových albumov a získal niekoľko cien Grammy a množstvo ocenení na túto prestížnu hudobnú cenu. V Prešove sa mu pred vypredaným Čiernym orlom hralo výborne a nemal problém poskytnúť po koncerte Korzáru rozhovor.

Z nášho pohľadu to bol famózny koncert, ako sa cítite vy?

- Ľudia sú tu veľmi milí a prekrásni. Bolo pre nás ľahké hrať pre týchto ľudí, vtiahnuť ich do našej hudby, lebo boli vnímaví a búrlivo reagovali. Fakt drahocenní ľudia. Baví ma hrať pred takýmto publikom a s touto kapelou, lebo moji spoluhráči sú skutočne vynikajúci. Užívame si veľa zábavy. Aj tu by sme chceli zostať dlhšie, ale nemôžeme, presúvame sa do Bratislavy.

Je rozdiel medzi tunajším publikom a obecenstvom napríklad v New Yorku?

- Myslím, že je tam niekoľko rozdielov. Zdá sa mi, že slovenské publikum sa dokáže na dlhší čas vtiahnuť do hudby a cítil som lepšiu spätnú väzbu od ľudí. Slovensko je nádherné, je to veľmi zaujímavé miesto na zemi. Som rád, že sme tu prišli.

Ste tu prvý raz?

- Kdeže. Do Čiech chodievam pomerne často a hral som už aj na Slovensku. Ak ma pamäť neklame, bol som tu dokonca ešte niekedy koncom osemdesiatych rokov. Nie som si istý, či to bolo v Bratislave, ale nie som na Slovensku prvý raz.

Ste považovaný za jedného z najlepších gitaristov na svete. Kto je vaším obľúbeným gitaristom?

- Je ich veľmi veľa. Neuvažujem v tom duchu, kto je najlepší, či ten alebo onen. Skvelých muzikantov, ktorých mám rád, je naozaj veľmi veľa. Sú to trebárs John McLaughin, Jim Moore, John Abercrombie, Jimmi Hendrix. Mám rád aj Erica Claptona, nie sú to teda len džezmeni. Páči sa mi napríklad aj rockový Stevie Vai či bluesman BB King. Ďalej sú to takisto mladí hudobníci, respektíve moji rovesníci. Taký John Scofield, môj dobrý kamarát, je úžasný. Nedá sa ich ani všetkých naraz vymenovať. A tiež je to moja žena. Samozrejme, že je podľa mňa najlepšou hudobníčkou planéty (smiech). No žarty nabok, ona skutočne robí nádhernú hudbu, ktorú som si tak vyženil spolu s ňou (úsmev).

Poznáte nejakých džeznemov zo Česka či Slovenska, ktorí pôsobia v Amerike? Napríklad gitaristu Rudyho Linku?

- Jasné, poznám ho. Počul som ho, je dobrý. V New Yorku je veľa kvalitných muzikantov....

Máte rád rocknroll? Lebo na pódiu ste pôsobili dosť energicky.

- Mám rád rockenroll. Mám rád vlastne všetko. Mám rád swing, mám rád dychovku, mám rád rock. Počúvam akýkoľvek druh hudby, ktorá ma chytí za srdce a to sa potom premietne do môjho džezu.

-

Kto je Mike Stern

Svetoznámy americký gitarista Mike Stern sa narodil v januári 1953 v Bostone. Vyrastal vo Washingtone, DC, vyštudoval prestížnu Berklee College of Music. Po jej skonční nastúpil ako gitarista slávnych Blood, Sweat & Tears. Mal vtedy 22 rokov. Na prelome 70. a 80. rokov hrával s legendárnym Billym Cobhamom. Presťahoval sa do „veľkého jablka“ a v New Yorku hrával po boku azda najslávnejšieho džezmena na svete Milesa Davisa, ktorý v tom čase uskutočnil svoj comeback. Strihol v tom čase aj turné s nemenej slávnym basgitaristom Jacom Pastoriousom. Svoj debutový album Neesh nahral Stern v roku 1985 pre japonské vydavateľstvo Trio. Produkoval ho Hiram Bullock, ktorého, mimochodom, mohli Slováci vidieť a počuť naživo počas ostatného turné Riša Müllera. O rok Sternovi vyšiel album aj v Amerike - Upside Downside. Odvtedy je považovaný za jedného z najlepších a nejrešpektovanejších džezových hudobníkov na svete. Nahral trinásť sólových albumov a hosťoval na množstve ďalších projektov. Aktuálnym CD M. Sterna je Who Let The Cats Out? z roku 2006. Mike Stern sa nevyhol ani neduhom „muzikantského života“, keď prepadol drogám a alkoholu. Zo závislosti sa však dostal a ako tvrdia muzikanti, ktorí s ním hrávali, vždy dokázal podať pomocnú ruku aj iným.

-

Čo na to gitaristi?

ANKETA

V hľadisku sa počas vystúpenia formácie Mike Stern Band na festivale Jazz Prešov 2007 „premnožili“ gitaristi. Nečudo, vidieť a počuť naživo hviezdu tohto rangu nie je každodenná vec. Niektorých prešovských gitaristov sme sa opýtali, čo hovoria na toto vystúpenie amerických džezových hviezd.

„Úplne hotový som bol z bubeníka, lebo takú frekvenciu úderov som v živote nevidel. Mike Stern bol, samozrejme, skvelý. Je obdivuhodné, že odkáže zahrať nielen technicky dokonale, ale má aj vynikajúci zmysel pre melódiu.“

Kajo Sivák, Peha

-

„Konečne muzikanti videli, čo je dynamika, ako sa s ňou dá narábať. Mám pocit, že sa to tu rozbehlo. V Košiciach hral Scott Henderson, ktorý tiež patrí medzi svetovú špičku, o obsadení Bratislavských jazzových dní ani nehovorím.“

David Kollár, David Kollár Band

-

„Som nadšený, že niekto taký prišiel do Prešova. Človek, ktorý hrával ešte s Milesom Davisom a stále je v svetovej gitarovej špičke. Osobne k nemu neinklinujem, hoci jeho posledné albumy, ktoré viac idú do etna, ma oslovujú. No koncertom som nadšený. A špičkový bol bubeník, hral neuveriteľné veci, ktoré boli mimo môjho chápania.“

Slavo Gibarti, Hrdza

-

(november 2007)

Foto: Frenky

Viac o Jazz Prešov 2007:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=466

 
21.12.2007 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19789 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS