dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Raz aj v pekle vyjde slnko

Takzvaná alternatívna, porevolučná mládež má konečne svoj generačný román. Raz aj v pekle vyjde slnko napísal Pavel Baričák alias Hirax, známa postavička slovenského punkového a metalového undergroundu, vydavateľ nekomerčných albumov, organizátor hudobných akcií a muzikant viacerých formácií.

Jeden z nestorov tejto scény Henry Rollins (Black Flag, Rollins Band), ktorý sa preslávil aj ako spisovateľ románom Blues čiernej kávy, pankáčom už dávno odkazoval: „Drž hubu a píš. Prečo tu sedíš a kecáš, namiesto toho, aby si bol vo väzení, alebo v nejakej diere s poznámkovým blokom.“ Hirax ho poslúchol a namiesto „kecania“ sa rozpísal. A rozpísal sa dobre.

Román Raz aj v pekle vyjde slnko je o generácii, ktorá svoje tínedžerské roky, resp. ich značnú časť, trávila po roku 1989. Nájdu sa v ňom ľudia stotožnení s rôznymi subkultúrami, nonkonformisti všetkého druhu. V tejto súvislosti treba jasne zdôrazniť, že to nie je kniha o hudbe, ani o veciach s ňou súvisiacich, ale o živote. V podstate také „drsnejšie lovestory“.

Jan Pelc v slávnom románe A bude hůř pútavo vykreslil atmosféru mladých z okraja spoločnosti v reálnom socializme v Čechách. Hirax je Pelcovým pendantom, pričom hovorí o živote a prežívaní porevolučnej mládeže v stredne veľkom slovenskom meste. Niektoré figúry a postoje v románe sú skarikované, ale nie do rušivej miery. Jazyk je súčasný, dynamický (občas sa nevyhne chybám, aj pravopisným), dnes sa však nedá odhadnúť, ako vyznie povedzme po dvadsiatich rokoch (u Pelca funguje).

Autor je silný v akčných scénach, na miestach posúvajúcich dej dopredu, naopak, slabšou stránkou sú úvahy a rozjímania hlavného hrdinu (mimochodom, v tomto je na tom rovnako s Pelcom). Je zjavné, že Hirax mal snahu do úvah Klevera, svojho literárneho alter ega, vložiť značnú svojich myšlienok, postojov k svetu a výpovedí, ale nie vždy dosiahol žiaduci efekt. Našťastie sa neumára v úvahách a keď už začínajú čitateľa nudiť, rýchlo posúva dej ďalej.

Kto chce ochutnať z knihy Pavla Baričáka, nemusí kupovať mačku vo vreci. Stačí si kliknúť na smečkársky blog, kde autor uverejnil viacero kapitol. Pozitívom románu je miešanie realistických scén s fantastičnom, ktoré vyznieva prirodzene a príbehu nijako neškodí. Zaujímavosťou sú interaktívne prvky knihy. Posledná kapitola je zošitá (fakt je len pre siné žalúdky), stránky o mučení a krvi sú pokropené červeným atramentom. Sú to aj drobné fóriky. Napríklad curriculum vitae autora na prebale, kde je okrem roku narodenia, uvedený aj rok úmrtia (1971 - 2037).

Nebol by to Hirax, keby ku knihe nepriložil aj inú pridanú hodnotu. V jednom zo svojich vydavateľstiev vydal dve cédečká, ideovo súvisiace s románom Raz aj v pekle vyjde slnko. Prvou je nový „emo“ projekt Nothing - Prvoprameň s Hiraxovými textami o láske z rôznych uhlov pohľadu. Album je prekvapujúco pútavý, príjemný je aj hlas speváka Roča, známeho z „podrapákovskej“ Metalindy, a je možné, že keby Prvoprameň nahral niekto iný než „Nič“, mohol by pokojne dobývať slovenský stredný prúd. Druhé súvisiace CD je iná káva. Známa metalová kapela Lunatic Gods (áno, aj tam hrá Hirax) vydala CD Ante Portas, tentoraz so slovenskými (Hiraxovými) textami. Pre skalných fanúšikov zrejme prekvapivé CD, ktoré však môžu bez ujmy počúvať aj tí, čo inak metal nemusia. Aj keď niektoré momenty (napr. Balada o makovom mlynčeku) pri slovenských textoch balansujú na hrane medzi hororom a paródiou.

(január 08)

Hiraxov blog: http://baricak.blog.sme.sk

Hirax Records: http://www.hiraxrecords.sk

Hrom Records: www.hromrecords.sk

Nothing: http://bandzone.cz/nothing

Lunatic Gods: http://www.lunaticgods.sk/

 
19.1.2008 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 22797 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS