dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Resuscitácia znovu spojila hviezdy

Hviezdy slovenského šoubiznisu sa každoročne schádzajú v Prešove. Pred tromi rokmi vymysleli prvá superstar Katka Koščová a lekárka z ARO Ľubomíra Romanová benefičný koncert Resuscitácia. Hoci je charitatívnych koncertov pomerne dosť, tento si získal srdcia aj samotných účinkujúcich. Svedčí o tom fakt, že sa stále vracajú.

Katka Koščová oslovila moderátorsku jedničku Adelu Banášovú, či by jej nepomohla. Adela prišla. O rok na to, napriek zaneprázdnenosti, prišla znovu a nechýbala ani na treťom ročníku. Podobne tak speváčka Katka Knechtová. „Myslím si, že je dôležité podporiť túto kliniku a obzvlášť v mojom rodnom meste, „Je to pre dobrú vec. Navyše v mojom rodnom meste,“ poznamenala.

Čechomor ako doma

Do Prešova sa vrátil aj hviezdny Čechomor. Podľa gitaristu Františka Černého chodia do Prešova hlavne pre dobré vzťahy s organizátormi. Radi pomáhajú, kde treba. V Čechách napríklad pravidelne podporujú asistenčných psov. O čo ide? „Sú to psy, ktoré sa starajú o ľudí, čo sa sami o seba nedokážu postarať. Trebárs donesú mobil, pomáhajú pri obliekaní a podobne. Podporujeme to, pretože štát to u nás nepodporuje,“ vysvetlil F. Černý. Čechomor nedávno vydal nový album - Sváteční. „Zdá sa, že sa u nás celkom uchytil. Hosťovala na ňom Zuzka Smatanová. Urobili sme s ňou vianočné koncerty v Prahe a bolo to úžasné,“ povedal o novinke František Černý, ktorý nevedel, že Smatanová vystúpi aj na prešovskej Resuscitácii. Keď sa to dozvedel, zaspievali spolu na pódiu, mimo scenár, spoločnú pieseň zo spomínaného albumu.

Varga oslavoval

Do Prešova sa vrátil aj Marián Varga. V deň koncertu akurát oslávil 61 narodeniny, čo sa neobišlo bez fanfár. Najprv dostal mu na klávesy doniesli hromadu žltých ruží, potom mu Ľubomíra Romanová odovzdala balíček cigár a všetci účinkujúci mu spoločne zanôtili „happy birthday...“ Varga bol zjavne dojatý, nevedel ako sa tváriť, ale gratulácie ho potešili. V zákulisí naňho navyše čakala torta v tvare piana, s ktorou sa podelil s ostatnými.

Bavili sa na sebe

Ani tento rok nechýbali protagonisti humoristickej relácie S.O.S., no znovu sa im nepodarilo prísť v kompletnej štvorici. Tentoraz vypadla Polnišová, premiéru mali Dangl so Sklárom. A bavili nielen publikum, ale aj seba. Keď napríklad Dangl parodoval Mojseja, Pomajbo si sadol medzi ľudí do hľadiska, sledoval kolegove skeče a bavil sa, akoby ich ešte nikdy nevidel. Na Resuscitácii zrejme funguje nejaká zvláštna aura (či čo), ktorá dodáva pohodu aj do zákulisia...

Prišli aj Komajota s Hrdzou

„Hlavne potrebujem urýchlene dopísať diplomovku a dokončiť školu a potom sa začnem niečomu venovať, asi tu v Prešove. Chcem sa vrátiť z Bratislavy, ale tam hrám veľa v divadle,“ prezradila svoje najbližšie plány stabilná účastníčka Resuscitácie Veronika Koščová, ktorá sa bude čoskoro vydávať. Jej vyvolený bude Maťo Husovský, ktorý so svojou Komajotou tiež podporil túto akciu. Prišla aj Hrzda i Farsa. A bola aj projekcia ďalšieho filmu autorského dua Jaro Ondo - Marek Sokol.

Aktívna lekárka

Šéfka Resuscitácie Ľ. Romanová nevenuje svoju energiu iba klinike a jednému koncertu, na ktorom nemá o umelcov núdzu. Aktívne bloguje na tému kriticky chorý pacient (romanova.blog.sme.sk), s občianskym združením Resuscitácia organizuje dlhodobý projekt Záchrana života, v rámci ktorého sa koná nielen benefičný koncert, ale aj kurzy prvej pomoci a ďalšie aktivity. V lete sa bude združenie prezentovať aj na Pohode. Hoci sa zaprisahala (ako každý rok), že tento koncert Resuscitácie bol posledný, nikto jej neverí. Keď už pre nič iné, tak preto, že KAIM ešte potrebuje umelú obličku, sonograf či výmenu niektorých prístrojov. Alebo aspoň pre tú atmosféru, ktorá na koncerte každoročne vládne...

(január/február 2008)

Foto: Frenky

O predchádzajúcich ročníkoch Resuscitácie čítajte tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=439

a tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=387

 
9.3.2008 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19188 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS