dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Raindown: Rozchod s Husom bol ťažký

Prešovská kapela Raindown bola úzko spätá s Martinom „Husom“ Husovským. Ten z nej odišiel a založil Komajotu, ktorá ihneď vystrelila na vrchol popularity. Raindown a spol. sa však nevzdali a pomaly, ale isto Komajotu dobiehajú. A práve uviedli do života nový album Svet na míle.

PREŠOV. Po cédečku Lonely spred vyše dvoch rokov uzrel svetlo sveta ďalší, oficiálne prvý počin kapely Raindown Svet na míle. Vydala ho spoločnosť Mama media, ktorej spolumajiteľom je Miro Tásler z IMT Smile. Práve v IMT Smile hrá basgitarista Raidownu Lukáš „Kolja“ Kolivoška, kapely tiež spája spoločné (minulé i pripravované) koncertovanie. V prešovskom „táslerovskom stane“ - City clube došlo ku krstu nového cédečka.

Album krstil D. Papp

Svet na míle uviedol v Prešove (v Bratislave to boli iné mená, Smatanová a Hladký) do života tunajší hudobník Dušan Papp. Prečo on? „Pretože ho mám veľmi rád. Dlhšiu dobu sme neboli v kontakte, no keď som rozmýšľal nad tým, koho pozveme na krst do Prešova, iné meno mi ani nezišlo na um. Dušan mi dal iný pohľad na hudbu. Posúval mi rôzne nahrávky, ktoré som počúval, predtým som robil metal. Dušan ma posunul inde. Vďaka týmto impulzom sme dali dokopy kapelu New, z ktorej vznikol Raindown,“ prezradil Korzáru spevák Peter Debnár.

Prečo došlo k rozkolu s Husom

Na koncert došlo viacero prešovských muzikantov. Nechýbal ani Maťo Husovský, ktorý sa do značnej miery hudobne podieľal na predošlom albume Lonely. Jeden z pozostatkov starej éry (už vtedy to mal Raindown slušne našliapnuté) sa objavil aj na novinke. Ako to však bolo s tým rozchodom?
„Určite boli spory. Keď z kapely odchádzajú členovia, nikdy to nie je usmievavé,“ priznal P. Debnár a konkretizoval: „Po roku a pol prišli nejaké rozdiely v hudobnom smerovaní a Maťo sa rozhodol spraviť vlastnú kapelu s vlastným smerovaním a zvukom. V polovici roka 2006 sa Raindown rozčlenil. Išli sme si vlastnou cestou.“

Každý robí svoje

Nový album Raindownu je gitarový, poprockový a k anglickým textom pribudli slovenské z pera Katky Malikovej a Vlada Krausza. Husova Komajota zas ponúka negitarový sound. Vzťahy medzi bývalými spoluhráčmi sa postupom času urovnali. A čo hovorí Peťo na Husovu Komajotu? „Držím mu prsty v tom, čo robí. Prišli ako jediní s takýmto zvukom na Slovensko, ponúkol niečo iné, nové. Takže som rád, že si robí vlastné veci.“

(apríl 2008)

Foto: Frenky

Rozhovor s Raindown: http://www.frenky.sk/?c=12&id=364

...a s Husom: http://www.frenky.sk/?c=12&id=446

A článok o Husovi a V. Koščovej: http://www.frenky.sk/?c=12&id=475

 
10.5.2008 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 19037 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS