dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs. Lavagance

Kapela Lavagance sa tlačí do slovenskej hudobnej extraligy. Uznávajú ju kritici, pre jej nekonvenčnú tvorbu a získava si aj čoraz viac fanúšikov. Môže za to aj jej otvorenosť, album sprístupnila na svojej internetovej stránke.

S členmi pozoruhodnej bratislavskej kapely menom Lavagance sme si dali „spicha“ na piešťanskom Hodokvase. Presnejšie s troma pätinami Lavagance, spevákom Marekom, basákom Vincentom a gitaristom Smashom.

Texty sú intímne

Autorom väčšiny repertoáru Lavagance je spevák Marek Rakovický. „Každý text je o niečom inom. Vo všeobecnosti sú o tom, čo som zažil, čo som videl, neviem popísať konkrétnu tému, o čom sú.“ Vyhýba sa nejakej téme? „Politike. A sociálnym témam. Inak píšem o tom, čo ma chytá za srdce a mám pocit, že by som to mal dať na papier a spievať o tom. Sú to dosť intímne texty,“ hovorí textár, ktorý v minulosti pôsobil v skupine Testimony.

Hudobná minulosť? Blues i HC...

To bola pôvodne metalová, neskôr hardcorová squadra. „Začalo to metalom. Vtedy som mal 13 - 14 rokov. Potom sa to transformovalo na hard core. Potom človek dozrie a začne sa vyvíjať ďalej, čo bolo v rámci HC dosť obmedzené. V tejto dnešnej formácii si môžeme robiť všetko - môžeme si riešiť aj hardcorovú minulosť,“ prezrádza Marek.

„Jeho minulosť si tam môžeme riešiť. Ja sa ku svojej minulosti nebudem vyjadrovať. Z dôvodu, že vôbec nemám chuť na ňu spomínať. K tým kapelám nemám žiadny vzťah,“ dopĺňa ho basgitarista Vincent Šušol, ktorý hrával blues. Na punkovo-hardcorovej scéne 90. rokov sa pohyboval gitarista Smasho.

Samuraj rock´n´roll

Lavagance hrá originálnu zmes gitarovej a elektronickej hudby, na ktorú sa príslušná škatuľka nehľadá ľahko. Majú dramaturgovia problém zaradiť Lavagance? Podľa Vincentových slov veľmi nie, hoci s úsmevom hovorí: „My sme to tak zjednodušili, aby to mali ľahšie a vymysleli sme si, že hráme samuraj rock´n´roll? To im zjednodušuje situáciu, robia samuraj stejdže. To si každý hneď vie jasne predstaviť, čo to znamená...“

Lavagance hrali napríklad aj na módnej prehliadke. Miesta na vystúpenia si však vyberajú. Hoci nemajú problém zahrať hocikde: „Vieme odohrať ten koncert tak, že tam sekáme a vieme ho odohrať i komorne.“

Čo znamená Lavagance

Názov Lavagance neznamená nič konkrétne. „Nedá sa to striktne preložiť. Fonetická podoba toho názvu odráža nejakú tú náladu, ktorá panuje v kapele. Ale môžeš si pod tým predstaviť hocičo,“ vraví Vincent. „Je to istým spôsobom vygenerované slovo. Napadlo to spevákovi Marekovi. Vyplynulo nejako prirodzene - to slovo vyžaruje to, čo má, je v ňom nejaká sila. Je to super,“ dodáva Smasho.

Vyplatilo sa...

Album Orthodox Experience, ocenený aj Aurelom, najprv sprístupnili voľne vo formáte MP3. „Vnímame to veľmi pozitívne. Umožnilo nám to dostať tú nahrávku k mnohým ľuďom,“ nevie si tento krok vynachváliť spevák Marek.

Súhlasí aj Smasho: „Je to to najlepšie, čo sme v tomto období mohli pre ten album urobiť. Tie okolnosti boli také, že to bolo pre nás najlepšie riešenie. Máme tým pádom všetko pod kontrolou... Bol to ústretový krok voči ľuďom, ktorý bol ocelený hneď, ako sa to spustilo.“

Ako doplnil, predaj „normálneho“ CD to negatívne neovplyvnilo. Skôr naopak: „Je dobré, že sa to tí ľudia dozvedeli a už keď tu tá kapela je, treba to šíriť a uvidíme, čo bude ďalej. Nám to vyhovovalo, sme spokojní.“

Vedia, čo chcú

Lavagance majú našliapnuté na špičku slovenskej scény. Čoraz viac sa dostávajú do popredia a v kapele vládne pohoda. „Je to presne podľa našich predstáv. Máme predstavu, kam by to malo ísť a presne v tej konfigurácii je to optimálne. To sme my. Tak to má byť,“ hovorí spevák. Čelnova Lavagance svorne tvrdia, že vedia ťahať za jeden koniec.

-

Lavagance a ženy

Ženy vraj na členov Lavagance letia ako včely na med. Ktovie, čo je na tom pravdy, ale boli sme pri tom, keď sa na túto tému bavili s Filipom Lenárthom z rádia Kiss. A ich odpovede stáli za to. Preto sme ich nechali bez zmeny a bez ďalšieho komentára.

Marek (M): „Mne sa páčia baby, ktoré sú pri istom vedomí. Rozhodne nie sprosté. Tak by som povedal.“

Vincent (V): „No tak, sprosté jak sprosté (smiech).“

Smasho (S): „Je to individuálne.“

V: „Páčia sa mi baby z Bardejova.“

S: „Nemám vyhranený typ. Musí ma niečím zaujať, vyžarovať niečo...“

V: „Závisí od účelu a cieľu. Čo sa týka vizáže, je to rôzne.“

S: „Ale v jeho prípade vyhrávajú veľké zadky. A malé cecky.“

V: „Naozaj závisí od účelu. Sú situácie, keď sa chceš porozprávať. Keď si chceš zašportovať. Keď sa chceš ženiť. Keď chceš mať dieťa. Keď sa chceš pozerať z očí do očí. Od toho to potom závisí.“

V: „A čo fanynky po koncerte? Toto nám sa nedeje.“

M: „To stále.“

S: „Po basákovi idú...“

V: „Práve naopak, ja vždy vychytávam tie posledné modely.“

(júl/august 2008)

Foto: Frenky

Hodokvas 2008: http://www.frenky.sk/?c=12&id=501

 
24.9.2008 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 21755 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS