dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Citron v Košiciach

Vlaky plné vlasáčov, plno policajtov na stanici, množstvo psovodov hliadkujúcich pred pódium a vypredaný amfiteáter. Takto to vyzeralo na koncerte skupiny Citron. Pred dvadsiatimi rokmi.

Ostravská metalová legenda je stále funkčná. Vety napísané vyššie už zďaleka neplatia. Napriek tomu sa „citrónom“ podarilo slušne zaplniť košické Jumbo centrum.

Hity Hranického éry

Starí páni, ktorí pred dvadsiatimi rokmi získali aj Zlatého Slávika, oprášili staré hity a vyrazili na pódiá. Koncert, ktorý sa oneskoril z dôvodu údajného meškania kapelníka a bubeníka Radima Pařízka, odpálil hit Radegast, jedna z mála vecí z éry Láďu Křížka. Ťažisko repertoáru spočívalo v hitoch z éry Stanislava Hranického, ktorý stál aj na scéne. Odspieval kedysi slávne songy ako Dej mi s tím pokoj, Vzpomínky, polozakázaného Revizora či pecku z albumu Plni energie Rock, rock, rock. Citron pridal aj Jen si od plic zanadávej (vyšlo to na platni Posloucháte větrník s iným textom - Vezmi si mě jako dárek), chýbať nemohlo ani klasické Ocelové město.

Legende sa odpúšťa

Citron sa snažil, napriek tomu pôsobil dojmom vlastného revivalu. Zahrať takto nejaká kapela na amatérskej prehliadke či tanečnej zábave, ktovie, ako by reagovalo publikum. Ale legenda je legenda, tej sa to odpúšťa. Kapele nepomohol ani zvuk, hoci je pravdou, že Citron nemal práve najlepší zvuk ani na platniach. Pamätníci si však svojich niekdajšich idolov užili dosýta. Bavili sa aj pri predkapelách, ktorými boli Shandy & Ester s prešovským Láďom Křížkom“ - Rasťom Lendackým za mikrofónom a českým revivalom skupiny Motörhead.

(október 08)

Foto: Frenky

 
21.10.2008 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19478 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS