dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Johanka z Arku, pôvodný český muzikál

Posudzovať muzikály je pre recenzenta veľmi ťažká úloha. Veď skúste v Prešova povedať krivé slovo na Draculu a masy vás ukameňujú, aj keď by ste mali sebeväčšiu pravdu. Známa manželská a autorská dvojica prichádza na scénu s novým pôvodným českým grand-muzikálom Johanka z Arku, ktorý pochopiteľne sprevádza aj vydaný nosič.

Hlavnou hviezdou nového muzikálu je česká megahviezda Lucie Bílá, s ktorou spomínaná dvojica už roky spolupracuje. A muzikál bol Bílej ušitý na telo.

Bílú alternuje Bára Basiková, ktorá sa na cédečku neobjavila, no aj ďalší interpreti z muzikálu nie sú nováčikmi. Mená ako Kamil Střihavka, známy z postavy Ježiša (Jesus Christ Superstar), Martin Pošta (ex-Laura a její tygři, vyhľadávaný vokalista, napríklad na projektoch dua Hapka - Horáček, či Lucii Bílej) alebo Petr Muk (ex-Oceán a Shalom) to len dokazujú.

Mimochodom, práve Petr Muk, v úlohe Raimonda, je príjemným prekvapením a jeho žalospev Proklínám patrí k najsilnejším veciam muzikálu. Čo sa týka hudobnej stránky projektu, je zaujímavejšia než u Svobodovho Draculu, aj keď sa pohybuje v osvedčených muzikálových vodách. Vlastne celý projekt je stávkou na istotu: osvedčený žáner, osvedčený príbeh o panne Orleánskej, osvedčené hudobné osadenstvo...

Faktom je, že cédečku možno máločo vytknúť. Kvalitný zvuk je samozrejmosťou, nechýbajú hitovky ako finálová Spáso duše mé, spomínaná skladba Proklínám, či azda najsilnejšia vec albumu Nebe to ví.
Album veľa napovie a mnohí fanúšikovia spomínaných hviezd sa mu potešia už kvôli samotným hviezdam. Avšak muzikál nikdy nevynikne z albumu, ako vynikne z divadelných dosiek. Keď však bude pokračovať prešovský muzikálový boom, mali by sme sa ho dočkať aj na javisku Divadla Jonáša Záborského.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 20248 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS