dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

ZNC: Na hasičov sa už skáče aj v Košiciach

Znouzectnost (ZNC) patrí medzi legendy českej hudobnej scény, na ktorej sa pohybuje takmer štvrťstoročie. Kedysi mala Znouze veľa fanúšikov aj na Slovensku, postupne sa na ňu takmer zabudlo. V posledných rokoch však pravidelne koncertuje v Košiciach. Je späť, jej fanúšikovia tiež a už aj na východe sa ujal jeden unikátny tanečný rituál spätý s touto kapelou.

Po roku sa v košickom Colloseu znovu predstavila plzenská Znouzectnost. Zahrala si s domácim Kolowratom a vydarený koncert bol znovu prierezom jej dlhoročnej tvorby. Predtým, než Znouze vyšla na pódium, sme hodili reč s Oldřichom Neumannom alias Goldom, basgitaristom ZNC.

Heľenine oči prevzali ich pesničku

Dnes známa slovenská kapela Heľenine oči spravila „prerábku“ piesne ZNC Nevděk světem vládne, pod názvom Solivar. „Viem, že to spravili, ale nepočul som ju ešte, “ nevedel sa k tejto verzii vyjadriť Golda. S tým, že niekto prerobil pieseň od Znouzectnosti sa však už stretol: „Často sa dopočujeme, že niekto hrá naše veci. Naposledy nám niekto povedal, že pred rokmi hrávala Argema na zábavách Krysaře.“ Tak to by Znouze mohla na oplátku mohli hrať Tohle je ráj. Golda sa na túto poznámku zasmial a dodal: „Prečo nie? Oni to však určite spravili lepšie, než by sme to urobili my.“

Vzdialenosti sa rokmi skrátili

„Do konce století chybí jen 12 let, “ spievala kedysi Znozectnost (dnes spieva, že ich ostáva 90), a po toľkých rokoch je kapela stále na scéne, stále koncertuje, cestuje trebárs 11 hodín z Plzne do Košíc. „Uvedomujem si to. Z jedného pohľadu. My nejazdíme také štreky, do Francúzska a podobne, čo dnes nie je problém, ideme trebárs do Košíc. Zvláštne však je, že keď sa vraciame v noci domov a sme medzi Prahou a Plzňou, tak mi dôjde, ako sa ten svet strašne zmenšil. Keď sme začínali, nebola diaľnica medzi Prahou a Plzňou. Tá cesta trvala dve a pol hodiny. Teraz 40 minút. A to sme si ešte pri prvom koncerte v Prahe hovorili, takú diaľku musíme ísť. A že vôbec nás tam niekto chce. Bolo to strašne zvláštne. A dnes sa povie, že ideme do Košíc, tak áno, ideme. Akurát musíme vyraziť skoro ráno, aby sme došli a nebol problém. Avšak už to nie je o tej vzdialenosti.“ Niekedy jazdila Znouzectnost na Slovensko len výnimočne. V posledných rokoch sa to trochu zlepšilo. „My sme tu hrali vcelku dosť, kým sa nerozdelila federácia. Potom a tie kontakty pretrhli, prestala distribúcia platní, v podstate to na osem, desať rokov umrelo, “ pripustil Golda.

Hasiči sa ujali aj na východe

Aj v Čechách sa im obmenilo publikum. Chodia hlavne mladí. „Keď ideme na Moravu, tak tam prídu skôr starší. Avšak takí, čo na nás vrastali pred x rokmi, už veľmi nechodia. Sem tam, keď už majú odrastené deti, tak prídu aj s nimi.“ Na jeden z najväčších hitov ZNC Hoří („Hasiči“) si obecenstvo vymyslelo rituálny tanček - počas slohy kľačí a pri refréne vyskočí. Na Slovensku to nepoznali, reakcie bývali teda spontánnejšie. Vníma aj Golda tieto rozdiely? „V Čechách to tiež nie je úplne všade, i keď je to samozrejme často. Hlavne to je ich rituál, nie náš. My s tým nemáme nič spoločné. Vymysleli si to ľudia a robia to. My ich k tomu nevyzývame, “ povedal nám pred košickým koncertom, kde sa však ukázalo, že vyššie spomínané tvreni už neplatí. „Hasičský rituál“ sa už ujal aj tu.

ZNC žiadne novinky nechystá

Pred dvanástimi rokmi vydala Znouzectnost so spriatelenými kapelami dnes už kultovú kompiláciu Bla bla plus. Neuvažuje o jej pokračovaní? „Nie. Premýšľali sme o tom pred nejakými desiatimi rokmi, a v podstate sme nedali dokopy kapely, ktoré by tam mohli byť, “ vysvetlil Golda s tým, že interpreti, ktoré prichádzali do úvahy boli buď príliš moderní, alebo zas naopak, z rovnakého okruhu skupín ako vetdy. „Muselo by sa to teda urobiť úplne inak. A potom je otázka, či to má zmysel, lebo dnes to už vlastne robí skoro každý...“

Znouze vydala naposledy oceňovaný album Heavy model aneb srdce pro Anubise (2008), ďalšiu novinku zatiaľ nechystá. Ani platňu, ani trebárs výberové DVD. „Je to tak, že k tým technológiám neinklinujeme. Keby napríklad niekto prišiel a povedal, že to spraví, to je iné. Ako to spravila Vypsaná fixa, s ktorou kameraman jazdil rok po koncertoch. Z toho potom vždy niečo vyberieš. Je ťažké urobiť koncert s tým, že sa to bude točiť na DVD a urobiť to dobre. To musia byť veľkí frajeri... Nám by to neprešlo. My nikdy nevieme, či sa nám ten koncert vydarí, “ povedal Golda, podľa ktorého živý koncert nejakú tú chybu odpustí, ale nahrávka nie.

Bikini = nová skúsenosť

Okrem ZNC sa Goldovo meno objavilo v súvislosti so skupinou Bikini, ktorej otextoval album. „Je to kapela z Mladej Boleslavi. Hrali sme blízko Boleslavi na festivale, kde bolo okolo desať skupín. Mali tu sedem ľudí, tu osem ľudí, dychovú sekciu a naraz vyliezli dvaja chlapci. Len bubeník a gitarista, pričom bubeník hral navyše postojačky. MalI výborné pesničky, úžasné, ale spievané anglicky... Tak som spravil niečo, čo som nikdy predtým nespravil. Keď skončili, išiel som za nimi, že sa mi to páči, ale prekáža mi, že je to po anglicky. On mi nato, že česky to nevedia. A ja som mal namiesto jedného piva dve, tak som mu povedal, nech mi to nahrá, že textujem pre Znouzi, tak mu to môžem otextovať. On sa zarazil, povedal, že na tom tiež čiastočne vyrástol, ale súhlasil.“ Táto práca Goldu bavilo, keďže tie texty sú iné ako pre ZNC a na albume sa navyše nemusel podieľať hudobne.

Ponorke vedia predchádzať

Základ Znouzectnosti tvoria už roky tri úplne odlišné osobnosti. Ako sa za tie roky znášajú? Žiadna ponorka? „Vyhýbame sa problémom. Pokiaľ niekto cíti, že bude problém, tak uhne, “ opísal protiponorkový recept Golda, pričom zdôraznil, že „veci, ktoré fungujú a majú zmysel, treba nechať fungovať“.

-

A bonus,
Golda (Znouzectnost – ZNC) o Irónii, novom albume skupiny Strecha: „Páči sa mi. Mne sa však viac pozdávala tá stará Strecha (demo Všetko je zelené ´94). Bolo to trochu ako Joy Division, to sa mi veľmi páčilo. To nové nie je zlé, ale tamto sa mi páčilo viac. Teraz to akoby nahrali nejakí mladí ´kluci´, nejaká iná kapel...a. Hovoril som si, to nemôžu byť rovnakí ľudia, to sú asi ich synovia, ktorí si vzali názov a spravili to modernejšie. Muzika je úplne iná, aj tie hlasy sú iné. Je to iná kapela...“

Pozrite si fotogalériu: http://www.ekosice.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=25

 
29.9.2010 | Autor: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 7309 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS