dnes je Utorok - 19. marec 2024 - Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Nakladaná kapusta

Nie je to práca, ale spoločenská, či rodinná udalosť. Nakladanie kapusty má svoje čaro. Tak ako samotná konzumácia počas dlhých zimných večerov. Nakladaná kapusta je výborná surová, ale aj v kapustnici, segedínskom guľáši či koložvárskej kapuste, o vysokom obsahu vitamínov ani nehovoriac. Takže treba ísť do toho a naložiť jej toľko, čo nám sudy stačia.

6.: Takmer hotovo - Ostáva iba priložiť kapustné listy na vrch, prikryť a naliať vodu do žliabku.
6.: Takmer hotovo - Ostáva iba priložiť kapustné listy na vrch, prikryť a naliať vodu do žliabku.
Nasledujúci recept je osvedčený. Ide už o rodinnú tradíciu, vlastne takú malú „pánsku jazdu“. Najlepší termín nakladania kapusty je na dušičky. Pri tejto „pánskej jazde“ sa nakladalo 90 kg kapusty, ktorou sa zaplnili štyri súdky (12-litrový, 17 l, 17 l a jeden takmer 40 l).

Okrem 90 kg kvalitnej bielej kapusty potrebujeme dať na spodok vyumývaných sudov kôpor, jednu kukuricu (iba zrná), kapustné hlúbiky, feferóny (2 sušené na 12-litorvý sud, ktorý v tomto návode použijeme ako mierku), bobkový list (6 ks/sud), biržalmu (dulu), jablko, chren (nakrájaný po dĺžke na „listy“), viničové listy, zelerové listy a tento základ prikryjeme kapustnými listami.

Do suda s takýmto základom začneme dávať nastrúhanú kapustu a vždy tak na tri hrste kapusty pridáme jednu hrsť prípravku. Čo obsahuje prípravok? Na ten náš sme použili 2,5 kg narezanej cibule, 1 ½ kg soli, 4 vrecká celej rasce, 4 vrecká celého čierneho korenia, 1 nakladač (deko). A tak vrstvíme kapustu, tlačíme a priebežne vylievame vodu. Sem tam pomedzi to hodíme prekrojené jablko, bobkový list, do veľkej „bečky“ môžeme aj polovičku kapusty, a pokračujeme ďalej. Netreba zabúdať ani na rum, ktorý je nevyhnutnou súčasťou nakladania kapusty. Avšak pozor! Neliať ho do suda, ale len do seba a to v malých dávkach. To sa robí preto, aby kapusta nezmäkla a dobre vykvasila. Aspoň v našom prípade to fungovalo spoľahlivo. Až budeme mať naložený sud takmer doplna, zakryjeme ho kapustnými listami, zavrieme, do žliabku nalejeme vodu (priebežne ju potom, počas nasledujúcich dní. treba kontrolovať a prilievať) a sud odložíme do špajze. Už o dva týždne by mala byť nakladaná kapusta tip-top.

 
  • 1.: Kapustné hlavy - Pripravené, rozpolené, s vyrezanými hlúbikmi.
    1.: Kapustné hlavy - Pripravené, rozpolené, s vyrezanými hlúbikmi.
  • 2.: Spodok suda - Dáme naň zmes, ktorú prikryjeme listami.
    2.: Spodok suda - Dáme naň zmes, ktorú prikryjeme listami.
  • 3.: „Hubľanie“ - Dôležitý úkon celého procesu, len pozor na prsty.
    3.: „Hubľanie“ - Dôležitý úkon celého procesu, len pozor na prsty.
  • 4.: Nakladanie - Postupne pridávame vrstvy kapusty a prípravku, môžeme pridať i jabĺčko.
    4.: Nakladanie - Postupne pridávame vrstvy kapusty a prípravku, môžeme pridať i jabĺčko.
  • 5.: Tlačenie - V malých sudoch to ide aj rukami, netreba zabúdať vylievať vytlačenú vodu.
    5.: Tlačenie - V malých sudoch to ide aj rukami, netreba zabúdať vylievať vytlačenú vodu.
  • 7.: Hotovo - Už len čakať...
    7.: Hotovo - Už len čakať...
17.10.2010 | Autor: Michal Frank | Recepty | čítané: 37732 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS