Marikľa - rómska pizza
Tentoraz tu mám jeden netradičný recept na marikle, ktoré sú vraj rómskym národným jedlom. Recept mám od Izy, ktorá spoluorganizovala aj súťaž v pečení tejto "rómskej pizze".
Marikle
Marikľu spravíme tak, že vymiesime cesto z 1 kg hrubej múky, pridáme soľ, prášok do pečiva, vodu (niekto pridáva mlieko, alebo kyslé mlieko). Keď nám vznikne nelepivé cesto, vyvaľkáme placky a pečieme na horúcom plechu z oboch strán. Ešte sa na záver môžu natrieť aj maslom alebo masťou. Týmito posúchmi sa zajedajú mastnejšie jedlá, ako napr. slaninka a klobáska s cibuľou.
V súťaži o najlepšiu marikľu chutil najviac pokrm, ktorý vytvorila Žaneta Petíková. Na druhom mieste skončil Miroslav Oláh, bronz patrí kuchárke Alžbete Némethovej.
Viac o nej píšem tu: http://korzar.sme.sk/c/5699966/romovia-sutazili-v-peceni-svojho-narodneho-pokrmu.html