dnes je Piatok - 19. apríl 2024 - Jela | zajtra Marcel

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Zlatý súdok 2010

Pivo, humor, kresby. Už 16 rokov tvoria spoločný menovateľ medzinárodnej súťaže Zlatý súdok. Výstavu prác najlepších karikatúr otvorili tradične 1. apríla v Šarišskej galérii v Prešove. Tento ročník bol poznačený veľkým náporom Číňanov.

Víťaz
Víťaz
Číňania sa snažili, ale na špičku z tradičných karikaturistických krajín nestačili. Nárast počtu ich prác bol však enormný. Nebyť 25 obálok, ktoré prišli zo Slovenska v deň uzávierky, bolo by najviac prác práve z Číny. V top 5 sa popri tradičných Poliakoch a Čechoch umiestnili aj Turci.

Kresby do súťaže prichádzajú do Prešova z celého sveta. Zakladateľ a šéf Zlatého súdka Fedor Vico sa zatiaľ bráni myšlienke, aby práce do súťaže prichádzali z celého sveta elektronickou poštou. Preferuje klasické kresby zaslané klasickým spôsobom. Avšak v mimoriadnych prípadoch pripúšťa výnimky: „Ak je to výnimočne dobré, tak to vezmem, vytlačím. Pred rokom takto poslal prácu jeden Kolumbijčan a získal aj cenu.“ Podľa jeho slov by nebol problém odovzdať cenu, ani keby ju vyhral Číňan. „Pozvánku na Zlatý súdok dostane. Ak sa nedostaví, čo je pravdepodobné, cenu i finančnú odmenu mu pošleme. Väčšinou takéto veci riešime cez zastupiteľské úrady, “ povedal F. Vico.

Tento rok putovala hlavná cena iba 40 kilometrov. Vyhral ju Oleg Šuk z Košíc, ktorý si ju prevzal osobne. „Kreslím celý život. S karikatúrami som začal ešte na vysokej škole, “ uviedol výtvarník, ktorý sa narodil v Kazachstane, no už takmer štvrťstoročie žije na Slovensku. Pôvod má však ešte pestrejší: „Moji starí rodičia sa narodili pri poľsko-bieloruských hraniciach. Za Stalina ich poslali na Sibír. V rámci výmeny študentov v 'socbloku' som za socializmu prišiel študovať sem, nakoniec som sa tu oženil a ostal.“ Vyštudovaný architekt sa výtvarnému umeniu venuje intenzívne. Maľuje, ilustruje detské knižky, učí na výtvarnej škole, sem tam urobí aj nejakú sochu. „Výtvarne sa teda vyjadrujem stále, “ podotkol O. Šuk. Víťazná karikatúra predstavovala chlapa nesúceho kríž z pivných krígľov. Poslal ešte ďalšie tri, ktoré sa dostali „len“ na výstavu, ocenenie ich minulo. Aj Šukovi sa z jeho poslaných prác páčila najviac práve tá s krížom, lebo s pivom je vraj kríž, „nie je to med lízať“. Netipoval však, či získa nejakú cenu, pretože konkurencia bola silná. Presvedčil sa o tom aj sám na výstave najlepších príác v galérii. Na Zlatom súdku sa O. Šuk zúčastnil tretí raz. Predtým už raz na nej vyhral cenu Viktora Šefčíka. S nápadmi na humorné kresby problém nemá: „Treba sa uvoľniť a pozerať, čo sa okolo nás deje. Tým pádom sa inšpirácia stále nájde.“

Košičanom sa darilo

Bodovali aj ďalší dvaja Košičania. Druhú cenu vyhral Ľubomír Juhás, ktorý sa po dlhých rokoch odmlky vrátil ku kresleniu a Cenu Igora Ševčíka, určenú pre slovenského autora, si odniesol len 18-ročný Miroslav Žolobanič. Do súťaže sa prihlásil prvý raz a hneď uspel. „Bol to momentálny podnet, ktorý som dal na papier, “ prezradil tento študent propagačnej grafiky.

Kresby z celého sveta

Ocenení boli aj autori z Ruska, Chorvátska, Izraela, ČR, Poľska, Holandska, Ukrajiny, Luxembrurska, Rumunska, ale napr. i sedemročná Číňanka Chen Man Yi. Jednu z cien (od mesta Prešov) vyhral domáci Peter Sedlák, ktorý na Zlatý súdok prispieva pravidelne a pobral už prakticky všetky ocenenia, vrátane Grand-Prix. Možno už by bol čas, aby namiesto súťaženia zasadol do poroty. „Áno. Už sme sa o s Fedorom tom bavili. Možno o rok, “ podotkol výtvarník v ktorého šľapajách idú jeho deti Mária a Matej. Do ďalšieho ročníka sa tak ako súťažiaci možno zapoja ony.

Nie je to šport

Medzinárodná súťaž kresleného humoru na tému pivo dopísala šestnástu kapitolu. O ocenenia bojovalo 575 prác od 209 autorov zo 40 štátov. „Nechceme z toho robiť šport. Je to však porovnateľné s minulým ročníkom. Aj čo do kvality, aj čo do množstva. Štátov je viac, ale prác je o niečo menej, “ prezradil organizátor Fedor Vico. Stále platí, že porota hodnotí originalitu nápadu i výtvarného spracovania. Stále sa stáva, že sa objavujú podobné motívy, hoci ich autori sú z rôznych kútov sveta.

Minulý, 15. ročník: http://www.frenky.sk/clanok/525/zlaty_sudok_-_15_rokov.html

 
1.2.2011 | Autor: Michal Frank | Reportáže | čítané: 6197 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS