dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

The Young Gods - prekvapili ich stoličkári

Český novinár Eduard Svítivý v jednej knihe napísal po prvom koncerte The Young Gods v Prahe, pred dvadsiatimi rokmi, že „chvíľami márne hľadal iného prirovnania, než so sexuálnym vyvrcholením pri súloži“. Podobné pocity mohlo mať aj osadenstvo košickej Tabačky, ktorú zaplnili fanúšikovia z celého východu.

The Young Gods
The Young Gods
Švajčiarski experimentátori The Young Gods predviedli v Košiciach výborný koncert. Potvrdili povesť kultovej kapely, ktorá má svojich verných na celom svete.

Kvalitný zvuk, účelné osvetlenie

Nebyť toho, že je len február, mohli by sme košické vystúpenie The Young Gods označiť za koncert roka. Už teraz sa zaradil medzi vážnych adeptov na zisk tejto pomyselnej trofeje. Švajčiarske kvarteto bolo zohrané ako švajčiarske hodiny, industriálne priestory Tabačky boli na túto akciu ako stvorené, koncert mal výborný zvuk. Kapela nepoužila videoprojekciu, svetlá a stroboskopy mala striedme, ale o to účelnejšie a efektnejšie. Umocňovali celkový zážitok z koncertu. Spevák Franz Treichler si občas vypomohol oranžovým „boďákom“, ktorým svietil do nadšeného obecenstva.

The Young Gods sú známi predovšetkým originálnou prácou so samplami, ktorou inšpirovali mnohé (i slávnejšie) mená hudobnej scény. Elektronika, rock, industrial, noise - tento mix bol namiešali The Young Gods v presnom pomere aj v Košiciach. Nedávno absolvovali „mladí bohovia“ akustické turné. Teraz sa vrátili k starému dobrému hluku, no na pár piesní vzal Franz do rúk aj španielku.

Vystúpenie bolo rozdelené do dvoch častí. Väčšia známejších songov odznela v tej druhej, vlastne prídavkovej, ktorá však bola len o málo kratšia ako základná časť koncertu.

Dobrý výber: The Ritchie Success

Franz Treichler založil The Young Gods ešte v roku 1982 z punkovej Joy of Ram. Prvý koncert mali v roku 1985, od dva roky nato vyšla ich debutová platňa. Čerstvý album Everybody Knows predstavujú na aktuálnej šnúre, ktorá mala aj dve slovenské zastávky. A v Prahe bez problémov vypredali šesťstohlavovú Akropolu, preto v nej pridávajú ďalší koncert. Bez predkapely. Tú v Košiciach mali a bola to trefa do čierneho.

Česká skupina The Ritchie Success, s nemeckým spevákom, rozbehla svoju industriálnu mašinu, v údernom, monotónnom rytme s bubeníkom presným na stotinu. Nemčina k tomuto typu hudby pasuje. Skrátka, akurátny rozjazd pred hviezdami večera.

Pre speváka Phillipa Schenkera je nemčina materinským jazykom, je zo Švajčiarska. Svojich krajanov The Young Gods síce počúva od mladosti, ale nepoznali sa a to, že im robia predkapelu, je náhoda. Ph. Schenker žije v Čechách a jeho spoluhráči si ho doberajú: „My po nemecky nevieme. Takže nevieme, o čom spieva. Možno nás vodí na nos. Sme ako jeho otroci, odkázaní na to, čo nám povie…“

Bavili sa aj po koncerte

„Výborný koncert, skvelé pubikum, “ hádzal komplimenty líder „mladých bohov“ Franz Treichler, ktorý sa po odohratí setu ochotne fotil s fanúšikmi a rozdával autogramy. Rovnaké nadšenie zdieľal aj klávesák Alain Monod. „Prekvapili ma tí ľudia, čo si priniesli stoličky a sadli dopredu. To som ešte nezažil. Čakal som, že po troch pesničkách ich naša hudba vyženie, ale oni ostali, “ podotkol A. Monod. Na našu poznámku, že ide o tunajšiu špecialitu, lebo inak sa nestáva, aby si na klubových koncertoch ľudia posadali dopredu na stoličky, vtipne zareagoval: „Rock´n´roll je vždy o experimentovaní, takže aj toto raz muselo prísť.“

Článok z Korzára: http://korzar.sme.sk/c/5765022/the-young-gods-su-stale-vo-vrcholnej-forme.html

Avízo aj s videom: http://korzar.sme.sk/c/5751369/industrialni-velikani-the-young-gods-vystupia-v-kosiciach.html

Výborná fotogaléria: http://www.ekosice.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=48

 
22.2.2011 | Autor: Michal Frank | Reportáže | čítané: 7421 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS