dnes je Sobota - 20. apríl 2024 - Marcel | zajtra Ervín

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Korzovanie XII

Dvanásť do tucta. Romantický nádych malo dvanáste pokračovanie Korzovania. Aj keď nejaké tie výnimky sa znovu našli. Relácia bola venovaná ženám a zneli v nej samé mužské hlasy. Dvanáste Korzovanie vysielalo o deviatej večer Rádio Prešov vo štvrtok 12. marca (repríza v nedeľu v rovnakom čase). Hlavnú dramaturgickú taktovku držal v ruke Milan Országh.

Pri príležitosti MDŽ bolo toto vysielanie venované ženám. Zahrali sme aj mojej mame a splnil som si "reklamné povinnosti" s odkazom na túto stránku, na Frenkyho hudobnú encyklopédiu http://www.pis.sk/clanky/15/frenkyho_hudobna_encyklopedia/ i s pozdravom pre brata :)

Tracklist bol naozaj ladený romanticky, atmosféru sme narušili len punkovými PDP a záverečným thrash metalom v podaní Marionu. Túto skladbu sme venovali Rišovi Majerovi, ktorý po nás vysielal (po dlhšom čase) Metal Time. No ani on nedal odpoveď na otázku, ako sa tá skladba volá (poznal ju), lebo on nehral v Marione, ako som povedal do éteru, ale Dysentery (obe tieto kapely boli predchodcami Waydu). No nevadí, ak to niekto vie, nech sa ozve. Zahrali sme aj Klenu (myslel som, že sme si ho zopakovali, ale v skutočnosti mal u nás premiéru), ďalej "Kejna" zo sk. ZNC a dali sme priestor neprešovským interpretom, ktorí však boli v metropole Šariša svojho času mimoriadne populárni.

Mali sme aj hosťa, i keď nie live v štúdiu, iba sprostredkovaného cez diktafón. Bol ním Milanov dávny priateľ Peter Lipa (obaja na snímke). Predstavovať ho netreba. Kto radšej číta, ako počúva, nech sa páči.

Povedal toto: "Patrí sa pozdraviť všetky dámy, ktoré si pamätám z Prešova a tých bolo nemálo, keďže ja som mal veľmi veľké oči – páčila sa mi každá."

O hudobných začiatkoch v Prešove: "V časoch, keď som začínal v Prešove, tak sme počúvali hudbu, ktorá sa nám jednoducho len ušla, len na kraji a každý si z nej musel vybrať tú svoju. A tí, čo si vybrali správne, milujú hudbu do dnešného dňa, našli si v nej záľubu a našli si presne takú, ktorú majú radi stále. Mám rád ľudí, ktorí majú radi svoju hudbu. Je dôležité vedieť, čo mám rád, prečo to mám rád a vedieť, prečo niečo nemám rád. Verím, že v Prešove je stále veľmi veľa dobrých poslucháčov, lebo poslucháči sú to najdôležitejšie, čo v celom tomto kolotoči hudobnom existuje."

A tiež aj:
"Najťažšie bolo zohnať informácie, čo je dnes najjednoduchšie. Človek niekde v éteri, najmä z rádia, počul nejakú skladbu, ale zistiť čo to je, kto to spieva, eventuálne napísať si anglický text, to bolo skoro nemožné. Nahrávky boli vo veľmi zlej kvalite. A pamätám si ešte časy, kedy ani magnetofóny neboli. Takže len z jedného počutia sa človek musel naučiť pesničku a to nebolo jednoduché. Noty neboli široko ďaleko..."

"Hľadali sme informácie, kde sa dalo. Najbližšie sa dalo v Poľsku, kde už začiatkom 60. rokov vychádzal časopis Jazz, v bývalej Juhoslávii Juke-Box a nejaké platne, pirátsky vyrobené, sa dali zohnať v Maďarsku. Jednoducho sme zháňali všetko. Rádio bol najsilnejší kanál, lebo nepoznalo hranice. Éter sa dal uloviť, a my sme lovili na dlhých i krátkych vlnách stanice, ktoré vysielali dobrú hudbu."

"Pozdravujem všetkých priaznivcov dobrej hudby v Prešove, ale nie len. Lebo sú ľudia, ktorí nevedia rozlíšiť dobrú hudbu od zlej, ale jednoducho majú radi hudbu. A to úplne stačí."

A tu už je tracklist Korzovania č. 12:
Cliff Richards - Congratulation
Matelo - Srdce moje
Combo P. Lipu - Tell All The World About You (z 2LP BJD 1981)
Caine - Moje žena je věřící
Peter Nagy a sk. K. Witza - Zaliata do skla
Englebert Humperding - Please Relese Me
Poďme do práce - Veľká nočná opera
Louis Prima - Buona sera
Peter Lipa - Slzy sú len slaná voda (z CD Lipa spieva Lasicu)
Edo Klena - Sám a potme
Marion - ???

Stream archív by mal byť tu:
http://www.radiopo.eu/index.php?page=relacie/korzovanie

 
10.3.2011 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 6511 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS