dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

20 rokov Strechy: Biografia 1997 - 1999

Prvá kapitola Strechy sa uzavrela v roku 1996. Ukázalo sa, že to bol ten najnevhodnejší čas. Na jednej strane vo svete prišla do módy nová vlna punku (kapely typu Greed Day, The Offspring či obnovení Sex Pistols, na Slovensku to bolo Iné kafe, príp. podpis zmluvy veľkého labelu so Zónou A) a na strane druhej začala konjunktúra celej prešovskej hudobnej scény (IMT Smile, Peha, Nuda, Chiki liki tu-a...). Čas sa nedal zvrátiť, Strecha nebol kalkul a napokon to predsa len nebol definitívny koniec.

Strecháči aj po rozpade tvorili jednu partiu, ale jej členovia mali záujmy, aj hudobné, odlišné. Do toho prišla vojenčina (Maťo), či vycestovanie do sveta (Marijan, Pali).

Maťo už mal v Prešove zavedený súbor Joock N´ Priesche, s Marekom Kaščákom hral aj v Derrickových dedukčných schopnostiach, potom mal kapelu Devil´s Voice (a jej odnože), neskôr sa na chvíľu pridal k Frownu i Gagasu.

Pali nahral demo stredoslovenskej kapely Nobelova žena (príjemný popík, ktorý keby vtedy potlačili rádiá, tak dnes jazdia na koncerty lietadlami tri dni potom, čo na ne vyrazia kamióny s technikou), chvíľku bubnoval vo Wormse, potom zavesil paličky na klinec.
Vo Wormse hral aj Marijan, odtiaľ prestúpil do skupiny Saprophyte, s ktorou hráva dodnes. Medzičasom trochu pochodil svet, podobne ako Pali.
Bydlo sa ďalej hudbe nevenoval.

V roku 1999 prišiel na psa mráz, keď sa stretli otcovia - zakladatelia Maťo a Pali a povedali si, že by nebolo odveci obnoviť Strechu a vystúpiť po dlhých rokoch na Rockovej lige.

Podarilo sa, koncert dopadol výborne (ukončil ho, našťastie už počas prídavku, usporiadateľ nervózny z vyčíňania plnej sály punkáčov - zachytáva to aj fotka).

K základnej dvojici sa pridal gitarista Ľubo "Ropa" Petruška (Maťov dlhoročný hudobný súpútnik, dnes Chiki liki tu-a, vtedy vlastne tiež, ale napr. aj Kathegoris muflon) a Roland Wittner, basgitarista, Maťov vtedajší spoluhráč z Gagasu (v ktorom hrá dodnes, pričom v nijakej inej skupine nikdy nehral, ani nehosťoval).

Dobrý koncert mal repete U Greka, kde Strecha hrala spolu s Poďme do práce, pričom namiesto Petrušku hral na gitare Jany Šarišský.

O comebacku z roku 1999 vyšiel cv Korzári tento článok (je zobrazený aj na booklete kompilácie Punk Riock Made In Slovakia vol. II):

Strecha sa vracia na pódiá
Po dlhšej pauze sa na koncertné pódiá vracia prešovská kapela Strecha. Vystúpi na zajtrajšom štvrtom kole Rockovej ligy ´99, v ABC - centre voľného času. Strecha začala hrať v roku 1991. Štýlovo sa táto formácia hlásila k punkrocku, koncertovala po slovenských mestách i v zahraničí, vydala kazetu Všetko je zelené. Posledný koncert odohrala pred troma rokmi na prešovskej „Marakani“. Jadro Strechy vždy tvorila dvojica hudobníkov - spevák a gitarista Marián Kolozsy a bubeník Pavel Kernaševič (na obr.), zvyšní členovia sa viackrát obmenili.
Našu informáciu, že Strecha sa do programu tohoročnej ligy dostala iba zo žartu vyvrátil M. Kolozsy: „Nie je to pravda. V piatok určite vystúpime.“
Podľa jeho slov, sa bude spomínané vystúpenie niesť v znamení poriadneho rock´n´rollu a repertoár bude tvoriť prierez celej doterajšej tvorby. „Budú tam aj piesne zo samých počiatkov Strechy, ako aj veci, ktoré sme urobili počas pauzy, “ povedal Marián Kolozsy. Na otázku, kto bude hrať so Strechou okrem dvoch spomínaných lídrov, odpovedal: „Jadrom sme samozrejme my dvaja. Prizvali sme si hostí, na gitare bude hrať Ľubo Petruška a na base Rolo Wittner z Gagasu.“ Aj keď ide o jednorazový koncert Strechy, Marián Kolozsy trvalejšie znovuobnovenie skupiny úplne nevylúčil.
PREŠOVSKÝ KORZÁR, marec 1999

A život išiel ďalej...

Fotky ku koncertu z RL: Stenly Bačenko

URL: http://www.projects.ori.sk/strecha/
http://bandzone.cz/strecha
http://www.facebook.com/pages/Strecha/86757014987

 
10.6.2011 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 7570 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS