dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

SSN vydal knihu Zdenky Homolovej a detí

Caraffovu väznicu zaplnili deti. Konalo sa v nej uvedenie do života novej trojknihy prešovských detí Z kapsy žiaka a cédečka rozprávok Prešovníček. Dielo, ktoré tri roky pripravovali dnešní štvrtáci z „májovky“ pod vedením učiteľky Zdenky Homolovej, poslali do sveta tri sudičky a herec Jožo Stražan, ktorý s manželkou Kvetou rozprávky detí načítal do rozhlasovej podoby.

Skupina historického šermu Cohors strážila v utorok 3. 4. 2012 vchod do prešovskej Caraffovej väznice. Práve v jej novootvorených priestoroch sa konal „krst“ knihy rozprávok a básničiek Z kapsy žiaka a cédečka Prešovníček. Deti ich pripravovali tri roky.

Výťažok z dobrovoľného príspevku na knihy pôjde pre združenie Deťom pre život, ktoré sa venuje onkologicky chorým deťom. Združenie je, spolu so Slovenským syndikátom novinárov, vydavateľom publikácie Z kapsy žiaka.

S týmto združením dlhodobo spolupracuje „duša“ celého počinu, pedagogička Zdenka Homolová (na snímke) zo Severnej, ktorá nedávno získala titul Naj učiteľka Prešova.

Nápad pripraviť publikácie z detských prác vznikol priam nevinne. „Chcela som deti motivovať čítať. Najprv sme prerábali rôzne rozprávky. Prešli sme k básňam, ktoré deti bavili oveľa viac. Zbierala som ich a kompletizovala. Keď sme ich mali dosť, povedali sme si, prečo by mali ostať len v skrini, pôjdeme s tým von, “ povedala učiteľka, ktorá učí na prvom stupni ZŠ Májové námestie v Prešove.

Rozprávky následne pre rádio načítali manželia Stražanovci. Detské výtvory ich zaujali.
„Aj keď sme občas museli natáčanie prerušiť, lebo sme sa rozosmiali pri niektorých slovných spojeniach a pointách, “ podotkol „krstný otec“ cédečka.
Knižku zloženú z troch dielov uviedli do života sudičky Júlia Smolková, Janette Langová a Gabriela Futová.

Posledne menovaná, úspešná detská spisovateľka, povedala: „Páčilo sa mi to z toho pohľadu, že pani učiteľka deti podchytila od druhého ročníka a postupne niečo vznikalo. Bolo mi jasné, že to písali deti, ale bolo to také zlaté a úprimné a boli tam doslova švandy. Ich slovné zvraty a výmysly, veľmi som sa na tom bavila.“

Ako dodala, obdivuje učiteľov, ktorí dávajú deťom aj niečo navyše: „Žiaci budú mať takú pamiatku, na akú nezabudnú do konca života. Ani na svoju učku.“

Rozprávky detí zozbierané v rámci vyučovacieho procesu, ktoré v tejto knižke nájdeme, sú výsledkom rozvoja detskej fantázie, ponúkajú pohľad do detských svetov 21. storočia, no zároveň so sebou nesú pridanú hodnotu - sú venované detskej onkológii... Spoločne s audio verziou, na ktorej spolupracovali aj manželia Stražanovci, máme pred sebou komplexné malé umelecké dielo s veľkým srdcom, “ povedala Jana Krajkovičová, riaditeľka rádia, ktoré v marci ponúklo nielen detským poslucháčom každý podvečer jednu z rozprávok.

„Mne sa najviac páčilo, keď sme písali o Maťkovi a Kubkovi, pretože prišla aj autorka Marianna Grznárová. Mne sa lepšie píšu rozprávky ako básne, lebo nemusím vymýšľať rýmy, “ povedala štvrtáčka Lenka Lukáčová.

Jej spolužiačka Daša Batešková prispela do zbierky básničkou: „Písala som o kuchárovi, ktorému tečie slinka na buchtičky. Niekedy sa mi ťažko hľadali rýmy.“
Tvorivá činnosť pri písaní bavila aj Katku Vasilkovú: „Bolo to zábavné. Písala som o falošnej bankovke.“

Na načítanie detských rozprávok sa učiteľkou Zdenkou Homolovou a režisérkou Janou Krajkovičovou dali zlákať manželia Stražanovci. „Radi robíme dobro. Bez ohľadu na to, či na tom niečo zarobíme, alebo nie. Človek by mal robiť dobre, “ povedal J. Stražan.
„Tieto rozprávky pokladáme za kus práce tých detí. Venovali tomu veľa času. Ich hlavičky museli pracovať naplno, aby niečo vymysleli a dali na papier.“

Celá aktivita Zdenky a "jej" detí bola silne medializovaná. Správy sa objavili v televíziách STV, Markíza, Prešov, vo viacerých denníkoch i agentúrach. Tu je aspoň niekoľko vybraných odkazov:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6327273/sudicky-uviedli-do-zivota-rozpravky-presovskych-deti.html
http://www.mediacentr.info/sk/socio/syndikat-vydal-knihu-z-kapsy-zhiaka__36592
http://www.dnes24.sk/sprava/id/131062
http://www.detomprezivot.sk/article-item-sk/krst-knihy-z-kapsy-ziaka/
http://www.press.ori.sk/index.php?mact=News, cntnt01, print,0&cntnt01articleid=1416&cntnt01showtemplate=false&cntnt01returnid=58
http://az-europe.eu/sk/66276-fotogaleria-z-uvedenia-knihy-z-kapsy-ziaka-a-cd-presovni/n
http://presov.korzar.sme.sk/c/6319637/deti-vydali-knihu-a-cd-s-vlastnymi-rozpravkami.html
http://pis.sk/clanok/9997/rozpravkova_kniha_z_kapsy_ziaka_a_cd_presovnicek.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6280432/rozpravky-presovskych-deti-odzneju-v-radiu.html
http://pis.sk/clanok/9932/uvedenie_knihy_z_kapsy_ziaka_a_cd_presovnicek_do_zivota.html
http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=18177
http://www.press.ori.sk/index.php?mact=News, cntnt01, detail,0&cntnt01articleid=1416&cntnt01returnid=66
http://www.slovakiaguide.sk/spravy-spravodajstvo/kultura/66276-fotogaleria-z-uvedenia-knihy-z-kapsy-ziaka-a-cd-presovnicek-do-zivota
http://www.slovenskyrozhlad.sk/detsk%C3%BD-%C4%8Din-roka-,957.html
http://vas.cas.sk/clanok/1024/tvorive-deti-zmodernizovali-janka-hraska-farbi-si-vlasy-a-ma-frajerku.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6319630/titul-naj-ucitel-ziskala-zdenka-homolova.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6222476/ucitelka-motivuje-ziakov-netradicnou-formou.html

 
19.5.2012 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 5556 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS