dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Kultúrny život v Prešove - po 10 rokoch

Koncert Len tak, na ktorom sa zišli všetky budúce hviezdy slovenskej hudobnej scény z Prešova, Zlatý súdok, Rocková liga, tristá repríza Na skle maľované. Takto vyzeral kultúrny život v Prešove pred desiatimi rokmi. Čo sa odvtedy zmenilo? S odstupom času to už vieme posúdiť.

Na malej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča sa konal malý koncert začínajúcich umelcov, nazvaný Len tak - http://www.frenky.sk/?c=12&id=116. Urobiť tento počin o päť rokov neskôr, bol by z toho festival popredných mien slovenskej pop-music. Veď si na ňom zahrali Heľenine oči, Hudci prérie či premiérovo sestry Koščové. „Každý koncert Len tak je úplne iný. Aj tento bol, ťažšie sa rozbiehal, ale nakoniec sme spokojní, “ povedala vtedy jedna z organizátoriek Jarka Sisáková. Malý koncert bol úsepšný, hoci mu na tú dobu konkurovali ďalšie tri akcie v rovnakom čase (čo ešte vtedy nebolo bežné), televízia Markíza s Matrixom a úplne nová TV Joj.

Divadlo a kino

Rok 2002 začal pre Divadlo Jonáša Záborského muzikálom Na skle maľované, ktorý dosiahol tristú reprízu. Projekt prežil ešte ďalších 108 predstavení, potom ho DJZ stiahlo. V roku 2012 ho režisér Milan Antol oprášil, nanovo naštudoval so študentmi hudobnej školy DAMA a premiérovo uviedol v prešovskom kine Scala.

A propos, kino. Kým pred desiatimi rokmi bol hitom Harry Potter a kameň mudrcov, teda prvá časť, momentálne je už aktuálna posledná časť čarodejníckej série. Slovenské filmy sa prakticky netočili, dnes je to iné. Svoj debut Immortalitas uviedol teraz na plátna kín aj Prešovčan Erik Bošnák.

Klubový film zmenil pôsobisko. Legendárne kino Klub zaniklo, dnes sa jeho úlohu pokúša prebrať Scala, ktorá uvádza aj filmovú prehliadku Febiofest. Tá sa konala aj pred desaťročím.

Späž k divadlu. Kým momentálne DJZ ťaží z nových výpravných muzikálov (naposledy Quo vadis), pred desiatimi rokmi malo smolu. Po úspechu dovezených Draculu a Krysařa pripravovalo vo vlastnej produkcii muzikál Mariána Čekovského Majster Pavol, ktorý sa nedožil ani premiéry. Podobne dopadol muzikál Mirka Turčana Hodina H v PKO, ktorý sa sice premiéry dožil, ale to bolo tiež všetko. Dnes už neexistujúca spevohra DJZ uviedla v roku 2002 akurát klasický muzikál Pobozkaj ma, Katarína! A spomenúť treba aj romantickú drámu Mária Tudorova. Išlo o prvú premiéru v zrekonštruovanej historickej budove DJZ a inscenácia bola venovaná jubilantke Kvete Stražanovej, ktorá si v nej zahrala hlavnú rolu.

Divadlo Alexandra Duchnoviča v roku 2002 odpremiérovala, okrem iných, hru Dva lístky do Jeruzalema, v ktorej hviezdil dnes už nebohý Sergej Hudák.

Výtvarné umenie

Prvý apríl patril vtedy i dnes medzinárodnej súťaži kresleného humoru na pivnú tému Zlatý súdok. Pred desiatimi rokmi pripadol tento dátumna Veľkonočný pondelok. Organizátor Fedor Vico mu však ostal verný aj tak a ocenil víťazov. Hlavnú cenu Grand Prix Zlatý súdok 2002 získal debutant Paolo Dalponte z Talianska, ktorý si ju bol prevziať osobne. Tohoročný Zlatý súdok (pripadol na nedeľu) putuje do Izraela, hlavnú cenu získal Boris Erenburg.

Z výtvarného umenia stojí za zmienku otvorenie Caraffovej väznice, v ktorej mal prvú výstavu Peter Kocák (viď foto z výstavy). Před desiatimi rokmi tento priestor nebol. Výtvarníci vystavovali buď v súkromných priestoroch, alebo v „kamennej“ Šarišskej galérii. V nej sa predstavil napríklad Peter Kľúčik, Zuzana Mináčová, Eva Tkáčiková či Peter Marcinko.

Pri posledných dvoch menách sa pristavme. Tkáčiková, ktorá vtedy debutovala, je dnes aj skúsnou kurátorkou. Naposledy pripravila výstavu k výročiu úmrtia Drahuša Balockého, Marcinko prednedávnom otvoril výstavu vo vlastnej galérii architektúry a dizajnu.

Šoubiznis a hudba

Zo sveta šoubiznisu stálo za zmienku, že Ivan Tásler dočasne pozastavil činnosť svojej skupiny I. M. T. Smile a vydal sólový album. Prešlo desať rokov, IMT Smile ďalej fungujú a stále patria medzi slovenskú špičku. Katka Knechtová zo skupiny Peha získala Aurela, slovenskú obdobu Grammy, v kategórii speváčka roka. Dnes už v Pehe nepôsobí, dala sa na úspešnú sólovú dráhu a kapela si za nej našla náhradu. Prešovská skupina In medias jazz zvíťazila v Košiciach na súťaži mladých džezmenov o cenu Juraja Szabadoša. No a Prešovčanka Eva Džodlová vyhrala súťaž Miss SR Universe 2002.

Amatérska hudobná scéna vyzerala živšie, v tom čase ešte fungovala Rocková liga, ktorá by dnes oslávila štvrťstoročie. Rockových klubov však bolo menej. Prvé výročie oslávil Time a skončil, otvorili Plastik, ktorý tiež vydržal len rok. Dnes funguje klubov viacero (Bizarre, Bunker, Pončo, Pumpa, Soľný mlyn - City Club, Wave…).

V sále PKO sa konali v roku 2012 dva divácky úspešné koncerty - Marie Rottrová a skupina Neřež a Honza Nedvěd. V súčasnosti je na turné s Neřežom Katka Koščová, Rottrová ukončila kariéru.

Čo bolo a čo bude?

Na to, čo sa bude diať v lete, si musíme počkať. Organizátori avizujú, že sa budú konať Dni mesta Prešov i Dorbý festival. Ten sa má podľa tamtamov z tábora usporiadateľov presunúť do schátralého amfiteátra. V ňom sa pred desiatimi rokmi kona šiesty Festival dobrej hudby - Sigord 2002. Fungovala aj „Marakaňa“ Pod Bikošom, ale aj mestské slávnosti so šermiarmi i hudobnými hosťami.

Dnes už vieme, že Dobrý festival úspešne obnovil tradíciu amfiteátra. Dni mesta mali podľa mnohých slabší program, s Kmeťobendom, Egom a Tomim Popovicím. Skvelý bol festival POKE v Drienovskej Novej Vsi. Udalosťou bol BB Countrybál při príležitosti 15. výročia kapely, výročie (20.) oslávili aj Poďme do práce. Konal sa aj Drinkin fest s prešovskými kapelami - http://presov.korzar.sme.sk/c/6404193/festival-vyvrcholil-pehou.html. Jesennou udalosťou má byť obnovaná premiéra svetového muzikálu Pokrvní bratia.

Prehľad prešovskej kultúry spred 10 rokov: http://www.frenky.sk/?c=12&id=200

Ako vnímajú kultúru Prešovčania?

Čo sa zmenilo v oblasti kultúry v Prešove za desať rokov? Pýtali sme sa Prešovčanov, ktorí sa tejto problematike venujú. „Kultúry je dosť, 'kultúrnych ľudí' je málo, “ pousmial sa Emil Merčák, fotoreportér hudobných akcií. Podľa jeho slov je ponuka v súčasnosti väčšia než dopyt, preto majú niektoré podujatia nedostatočnú návštevnosť. Pozri tiež http://www.epresov.com

„Osobne si myslím a vidím, že niekedy bolo viacej mládeže na koncertoch. Pamätám si na klub Time na Trojici. Tam to stále žilo a bolo to miesto kde mladí hudobníci hrávali, jammovali. Niekedy sme si mohli pozrieť koncerty ako boli Waking Vision Trio, Šeban - Rózsa - Buntaj atď. Nehovorím, že sa to dnes nedeje, ale je vidieť, a to aj v iných mestách, že záujem mládeže je menší o takéto věci, “ povedal hudobník David Kollár.

„Mám dojem, že za posledné roky sa kultúra prenáša von - do centra nášho mesta, ide viac za ľuďmi. Je to príjemné osvieženie najmä počas letných mesiacov a v podstate je to aj svetový trend - rôzne happeningy či pouličné workshopy, to ľudí baví, “ uviedla členka kultúrnej komisie Janetta Langová, ktorá zdôraznila, že kultúra nie sú len „spevy, tance, klobásy“, ale potrebná je najmä starostlivosť o národné kultúrne pamiatky. Za udalosť tohoto roka preto označila sprístupnenie Caraffovej väznice. „Ľudia budú šomrať vždy, že sa nič nedeje, ale stačí si kliknúť na internet alebo prečítať Neprehliadnite a každý týždeň sa koná nejaká akcia. Kto chce, nájde si spôsob kultúrneho vyžitia, “ dodala.

 
25.7.2012 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 5272 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS