dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Prešovské pretekačky 2012

Stovky ľudí počas voľného dňa lemovalo prešovskú rieku Torysa a pozorovalo a povzbudzovalo pretekárov. Postavilo sa ich na štart 110 a čakal ich štvorkilometrový splav. Tými netypickými pretekármi boli gumené kačičky. Jazda im trvala asi tri hodiny.

Netypická športová akcia Prešové pretekačky odštartovala pri Šľúdri na Sídlisku III. Pri registrácii sa vytvoril rad z desiatok ľudí, ktorí si prišli zakúpiť svojho favorita. Niektorí si doniesli aj vlastné kačičky.

Na bezproblémový priebeh trate dohliadali potápač, plavčík v daždi, rybár, či mýtické postavy ako vodník, morská víla, Neptún - a bratia Hochschornerovci. Nie však Peter a Pavol, ale Maritn a Henrich. „Boli to pekné preteky, dajú sa porovnať s olympiádou. Nevyšiel nám štart. Poškodili sme čln, “ pousmial sa v cieli Martin „Hochschorner“ a prezradil, že Torysa dosť smrdí. Vo vode videli všeličo. Odpadky, ale aj polmetrové jalce. Podstatné však je, že aj ich zásluhou doplávali kačky do cieľa. Okrem víťazov bola totiž ocenená aj najpomalšia kačička.

„Úskalia na trati boli, ale keďže máme perfektný tím traťových komisárov a bezpečnostných technikov, ktorí dohliadali na bezproblémový splav, tak dúfam, že každá kačka dôjde do cieľa, “ prezradil organizátor Michal Kačmár na poslednom chceck-pointe pred cieľom. Za základ vydarenej akcie označil dobré počasie a hojnú účasť Prešovčanov. Po úspechu Prešovských pretekačiek skonštatoval, že zrejme pripravia na budúci rok pokračovanie tejto netradičnej športovej akcie. Tip na víťaza Michal Kačmár nemal: „Hádam len túžbu, aby sa mojej kačke darilo. Je to o zábave, aby sa ľudia prešli okolo Torysy.“

Víťazka sa v priebehu trati jednoznačne vykryštalizovala. Jej majiteľkami boli Laura Haľamová a Gabika Tomášová, ktoré ju pred cieľom mohutne povzbudzovali. „Vyštartovala medzi poslednými, ale zázrakom sa dostala do vedenia. Je to náš favorit, “ povedali o pretekárke Mary Poppins. Opýtali sme sa, či je to adrenalín. „V každom prípade je to sranda, ale je to aj zaujímavé, lebo keď už vaša kačka vedie, tak človek chce, aby to dotiahla do konca, “ odvetili.

Marry Poppins napokon s prehľadom zvíťazila s časom 2 hodiny 40 minút. Druhá Monica Bellucci prišla s 10-minútovým odstupom.

Barborka Maťufková mala na trati kačičku Hello Kitty. Jej hovorca, otec Lukáš k tomu povedal: „Mne sa táto akcia veľmi páči. Aj keď sme nevyhrali, hoci sme boli na jednom traťovom meraní prví, je to absolútne jedno. Donútiť toľkých ľudí prejsť štyri kilometre cez celé mesto popri rieke a fandiť kačkám v Toryse, je fantastické. Teším sa na ďalší ročník.“ Tešili sa aj Vaškovci z Prešova: „Dopadli sme v strede poľa. Nahrnula sa nám voda do kačičky, takže asi bola trochu ťažšia. Hlavne, že doplávala do cieľa. Atmosféra bola super.“

Vyše dvadsať minút po víťazke prešla znenazdajky cieľom posledná pretekárka. Patrila Terezke Molčanovej. Ceny sa nedočkala. „Keď odchádzali, ešte mi hovorili, že ak náhodou vyhrá, nech im prinesiem cenu. Podarilo sa, “ podotkol kamarát majiteľov najpomalšej kačičky Peter Pankúch, ktorý prevzal ocenenie.

„Športová akcia dopadla veľmi dobre, všetci sú radi, že sa to podarilo. Obavy sme mali len z toho, či prídu ľudia, ale prišli, “ povedal za organizátorov Branislav Bušovský, ktorý pripustil, že si úspešné Prešovské pretekačky zopakujú aj o rok.

(august 2012)

Stránka: http://pretekacky.presova.sk

Fotogalérie:
http://pis.sk/clanok/10713/foto-presovske_pretekacky_2012.html

http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=487

Video: http://pis.sk/clanok/10729/presovske_pretekacky_spot.html

Reportáž: http://presov.korzar.sme.sk/c/6515669/stovky-presovcanov-fandili-gumenym-kacickam.html

 
2.11.2012 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 6126 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS