dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Atlantida a hostia a jej vianočný album

Prešovská skupina Atlantida s množstvom hostí vydala na sklonku roku 2012 vianočný album Šťastné a veselé. Stihla ho aj pokrstiť v kine Scala. Na cédečku sa nachádza ako bonus aj jedna netradičná vec - coververzia Vianoce 92. Ako album vznikal?

Okrem fotografií zo štúdia i krstu je tu aj reportáž zo štúdia, keď finišovala príprava netradičného vianočného albumu. Vyšla tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/6620097/muzikanti-z-presova-chystaju-netradicny-vianocny-album.html

Písal som o tom takto:

V nových štúdiových priestoroch ho dokončuje prešovská skupina Atlantida. „Keďže je nová zostava, ostali sme bez speváka, tak sme sa rozhodli, že urobíme vianočné cédečko, kde budú ako hostia viacerí speváci, naši prešovskí kamaráti. Zapoja sa aj bývalí členovia a veľa hostí, “ povedal producent albumu Peter Vyslocký, prezývaný Quoníček, gitarista a vokalista Atlantidy. Okrem neho a spoluhráčov z Atlantidy (Štefan Lapoš - bicie, Vilo Cicoň - basová gitara, Marek „Jahoda“ Franko - klávesy a Martin „Očko“ Paločko - gitara) sa do nahrávania zapojilo množstvo hostí.

O spev sa postarali Peter Hajdu (Coolaction, inak ex-Atlantida), Rasťo Lendacký (Shandy a Ester), Stanislav „Simi“ Simkulet (Alter Ego) a Júlia Smolková (škola Ebony). „Peťo urobil dobrý výber, zatriedil nás podľa hlasov. Som rád, že som tu, “ podotkol Simi, podľa ktorého síce ide o jednorazovú záležitosť, no ďalšiu spoluprácu nevylúčil.

Výpočet hostí týmto zďaleka nekončí. Vypomohli bývalí členovia skupiny Juraj Nehila s perkusiami a Juraj Baran s vokálmi, ďalej bubeník Vilo Stanek, vokalista Matúš Bujňák z PUĽS-u, detský sláčikový orchester z Bardejova, zboristky pod vedením Dášky Juhásovej a mnohí ďalší. „Keď som bol oslovený, neváhal som. Stále máme nadštandardný vzťah. CD má výborný zvuk a je našľapané. To je dôležitá vec, “ komentoval spoluprácu J. Nehila.

„Celkovo sa zohrala výborná partia ľudí, “ potešil sa Quoníček a poznamenal: „Je to drina, pretože všetci máme roboty, školy a tu trávime voľný čas. Ja ho aranžujem a zavše je problém toľko ľudí dostať k nahrávaniu.“ Basák Vilo Cicoň ho doplnil: „Teším sa z tohto nápadu. Je skvelé, že sa ide robiť vianočné cédečko. Nie je ich veľa, takže si myslím, že bude mať úspech.“

Na albume bude 11 skladieb. Ich mená zatiaľ tvorcovia taja. Rovnako tak názov, ktorého definitívna podoba nie je jasná. Má však byť netypický. Okrem kresťanských kolied na ňom bude aj nečakaný song. „Je tam jedna špecialitka, starý židovský chorál Shalom Chaverim, ktorý sme kedysi spievali v zbore. Týmto pozdravujem pani dirigentku Tatianu Kanišákovú Švajkovú. Nie je to síce vianočná pieseň, ale shalom je pokoj, tak sme si povedali, že to nikomu neuškodí. Tá pieseň je krásna, má nenormálne harmonicky zvládnutá, “ prezradil P. Vyslocký, ktorý ubezpečil fanúšikov, že do Vianoc všetko stihnú.

Petrova priateľka Miriama Lipovská dohliada na to, aby všetko klapalo, aby muzikanti chodili včas a udržiavali poriadok. „Trochu mi vadí, že na tomto cédečku sa robí už polroka a sme tu takmer každý deň do noci. Teším sa, keď sa vydá a konečne si od toho všetkého oddýchneme a budeme s miláčikom tráviť viac času, “ dodala Miriama.

Reportáž z krstu:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6641406/atlantida-pokrstila-vianocne-cd.html

Bonusy:

Povedali o Vianociach

Vilo Cicoň:
Sú to sviatky pokoja, keď je spolu celá rodina i celá kapela.

Quoníček:

Milujem Vianoce. Je to asi jediný čas, ktorý trávim doma, lebo cez rok som rozlietaný. Kedysi som cez Štedrý deň išiel aj von, ale teraz fakt sedím doma a vychutnávam si to. Mám rád aj darčeky, prekvapenia, každopádne je to o tej pohode.

Miriama Lipovská
Vianoce milujem. Milujem pečenie. Vyžívam sa v tom. Už mesiac pred Vianocami sa u nás robia suché koláče. Nekonzumujem to, ale pripravujem. Donesiem aj kapele. Baví ma veľké upratovanie i veľké nákupy. A miláčik mi sľúbil, že je ochotný ísť so mnou na polnočnú omšu.

Juraj Nehila:
Vianoce? Môžem. Strávim ich v kruhu svojej rodiny a muzikantov.

Simi
Na Štedrý deň doobeda bude „tekutý kapřík“. To znamená, že pôjdeme kúpiť kapra a s ním sa nevrátime... Nemám rád dni predtým, prehnaný zhon. Keď už je Štedrý večer, už je dobre.

A čo je vlastne song Vianoce 92?

Pôvodne ho hrala prešovská punková kapela Strecha a reakciu na rozpad Československa.

Vypočujte si ho tu: http://www.youtube.com/watch?v=EN6brk_Ovbg

V živom prevedení: http://www.youtube.com/watch?v=2kLwvZzqIZk

V origináli sa dá stiahnuť z http://bandzone.cz/strecha

Info: http://www.mediacentr.info/cz/socio/atlantida-oprashila-antivanochni-pisen-k-rozpadu-chsfr__69861

Atlantida: http://bandzone.cz/atlantida

 
18.2.2013 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 10766 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS