dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Údený hovädzí jazyk s hrachovou kašou

Jedna z najväčších lahôdok, nielen na sviatočné dni, je údený jazyk. Mnohým to znie čudne a nejedli by ho, ale robia chybu. Chutí ako (veľkonočná šunka), len lepšie...

Príprava údeného hovädzieho (platí to aj pre bravčový, len ten je malý) jazyka je jednoduchá aj pre začiatočníkov. Umytý jazyk vložíme do hrnca so studenou vodou a dáme variť. Prihodíme tam celé zopár bobuliek nového korenia, čierne korenie, bobkový list, môžeme aj olúpanú cibuľu i strúčik cesnaku.

Varíme pomaličky, na miernom ohni minimálne 2 hodiny. A to až kým mäso nezmäkne, čo ľahko zistíme prepichutím ihlicou či vidličkou.

Potom ho vyberieme z vývaru (z ktorého ešte bude výborná polievka, po doplnení príslušných ingrediencií) a hneď ho schladíme pod tečúcou studenou vodou. To je podstatné, lebo je horúci a treba ho ošúpať, čo je tá najťažšia časť - teda, bola by, najmä vtedy, keby úplne vychladol. Inak to ide relatívne hladko, chce to trošku grifu.

A to je celé. Už ho len pred podávaním nakrájame na tenké plátky. Alebo ak má niekto rád hrubé (ako na fotografii), tak na hrubé.

Jednou z možností, čo podávať k tomuto skvelému pokrmu, je klasika - hrachová kaša. Polený hrach je najlepšie nechať postáť na noc vo vode (vraj to ani netreba, ale ja to robím takto), neosolenej. Potom ho dáme variť, s bobkovým listom, čiernym korením, môžeme dať aj zo dve bobuľky nového korenia a na miernom ohni varíme viac ako hodinu. Potom pridáme soľ, vegetu a necháme ho dovariť, aby bol mäkký. Následne je ideálne rozmixovať ho ručným ponorným mixérom. Väčšinou je ok a nie je nutné ho zahusťovať (napr. smotanou), ale „i tak še da“. Už podľa chuti.

To je celé. Jednoduché, chutné, výdatné. Dobrú chuť. A ešte poznámka, jazyk je výborný ako za tepla, tak i za studena.

 
31.3.2013 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 8167 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS