dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Tisíci koncert Chiki liki tu-a - aj s Maňasom

Vo veľkom štýle oslávila svoj tisíci koncert prešovská skupina Chiki liki tu-a. Na domácej pôde, pred natrieskanou sálou PKO - Čierny orol vystúpila v zložení so všetkými minulými členmi a oprášila aj skladby, ktoré roky nehrala.

Dnes už legenda alternatívnej scény a zároveň kapela, na ktorú chodia davy. To sa podarilo prešovskej kapele Chiki liki tu-a, ktorá má za sebou priam neuveriteľných tisíc koncertov.

Hlavné oslavy si nechali Chiki liki tu-a na Bratislavu (999. koncert) a na Prešov (tisíci koncert). Na jednom pódiu sa v stredu večer zišlo nielen základné trio, ale aj ďalší traja členovia, ktorých kapela postupne stratila po (osemnásťročnej) ceste. Prekvapenia si však na umelcov pripravilo aj publikum. Či už to bol transparent „Vy ste naša Superstar“, alebo plyšáky, ktorými kapelu zahádzali po Monte Carlu.

Chiki liki tu-a museli niekoľkokrát pridávať. Odznela napríklad kultová pecka Štrbské pleso či v samotnom závere ešte kultovejšia skladba Syn. Počas koncertu oprášili muzikanti aj viacero piesní z prvého albumu. Aj v obecenstve sa našlo mnoho tých, ktorí si pamätali úplné začiatky tejto formácie.

Svedčilo o tom aj privítanie zakladajúcich členov Mariána Ivana alias Maňasa a Petra „Pipa“ Šimu. Ďalší exčlen kapely, trombónista Tomáš „Maco“ Paľo pôsobil na pódiu tak, akoby nikdy skupinu neopustil. A kým taký Maco si s kapelou sporadicky zahrá (najmä na Festivaloch zlej hudby), Maňas je iný prípad. Ten aj pri výročných koncertoch sa na pódiu objavoval len pri záverečných klaňačkách.

Tentoraz to však bolo iné. „Odohral som Bratislavu. Tam to bola ako keby generálka. Aby som si zvykol na ten pocit, zase stáť na pódiu, “ povedal pre Korzár Maňas, ktorého sme sa opýtali, ako sa mu po toľkých rokoch hralo. „V Bratislave zle. Mal som kŕče v ruke, nevedel som dohrať. V Prešove to bolo lepšie, aj keď stále sa mýlim. Cítiť, že som gitaru nemal trinásť rokov v ruke, “ prezradil gitarista a dodal, že sa dobre zabával, no reakcie publika príliš nevnímal.

„V Bratislave to bolo super, aspoň mne sa tak zdalo. V Prešove bola dobrá atmosféra, ľudia došli, “ doplnil ho bubeník Pipo, ktorý neľutuje, že zo skupiny pred rokmi odišiel: „Neľutujem to preto, lebo kebyže mám byť každý víkend preč... Víkend si treba užiť!“

Sexteto si dalo pred týmto dvojkoncertom tri skúšky. Pôsobilo však dojmom, akoby tisíci koncert absolvovali všetci naraz. V skutočnosti toľko odohral len líder Martin Višňovský. Ten sa vyjadril, že nedelí spoluhráčov na terajších a bývalých, ale všetci sú stále „členmi kolektívu“. M. Višňovský predstavil na konci zloženie Chiki liki tu-a pravými menami, čo tiež patrilo medzi milé nuansy tohto špeciálneho koncertu. Atmosféru umocnila aj veľká atrapa jeleňa umiestnená pod kryštálové lustre historickej sály PKO Čierny orol, či situačný humor, ktorý bol Macovou doménou. Kapelu teraz čaká ešte séria ďalších koncertov, v lete sa chce pustiť do nahrávania dlhoočakávaného piateho albumu.

Dobytie méty 1000 koncertov: http://www.frenky.sk/clanok/840/chiki_liki_tu-a_dobyli_metu_tisic_koncertov.html

Reportáž z Korzára: http://presov.korzar.sme.sk/c/6751116/chiki-liki-tu-a-oslavili-tisicku-vo-velkom-style.html

Článok o prípravách tisíceho koncertu s unikátnym videom z toho prvého:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6727134/chiki-liki-tu-a-chystaju-tisici-koncert-pozrite-si-prvy.html

 
1.5.2013 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 4913 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS