dnes je Štvrtok - 25. apríl 2024 - Marek | zajtra Jaroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

PO-city 10 rokov: Ako išiel čas

Pred viac než 10 rokmi vznikol klub prešovskej uličnej ligy PO-city. Jeho história je pestrá, je to však viac o partii než o výsledkoch (stále hrá druhú uličnú, zo dvakrát sa ocitol v prvej), od prvého zápasu (0:18) prešlo v Toryse veľa vody. Tu je príbeh PO-city a historické fotky - ako išiel čas...

Pamätám sa, ako sme sedeli u nás, deň pred prvým zápasom a zakladateľ Majsi zháňal hráčov. Druhý deň prišiel taký Miro na zápas s nezabudnuteľnou otázkou „Ktorý je pán Smetanka?“. Premiérový zápas bol výdatne medializovaný, hoci skončil debaklom. Na druhý zápas prišiel Maťo Kolozsy, odvtedy je v tíme a po Majsim prevzal pomyselnú kapitánsku pásku (ak by bola Sieň slávy PO-city, viseli by tam zatiaľ tieto dve mená). No radosť a chuť z hry ostala, mnohí hráči z prvej sezóny hrávajú dodnes. Pribudli aj noví. Udiali sa i sústredenia (Sigord - u Jánoša!)... . Skrátka tento tím malého futbalu – dnes futsalu – žije.

Preto som pripravil túto 50-obrázkovú retrospektívnu fotogalériu, na ktorej sú snímky od roku 2003 (myslím, že i 2004, 2005, 2009, 2012, 2013...), niekoľko z nich je i novšieho dáta. Väčšinu z nich som robil jas, niečo nafotila tanka Franková a niekoľko je ich od Stenlyho Bačenka. Spravil som tak k 10. narodeninám klubu – oficiálne vznikol 16. 8. 2003 – počas jubilejnej sezóny.

Veľa šťastie 3b PO-City aj v ďalších sezónach!

Fotogaléria z roku 2012: http://www.frenky.sk/clanok/815/po-city_v_derby_s_hestou.html

Viac o uličnej lige: http://www.frenky.sk/clanok/289/fenomen_-_ulicna_liga.html

Jej web: http://www.ulicnaliga.sk

Nejaké tie výsledky: http://www.hux.sk/nase-clanky/sport/futsal

Fotka zo zápasu visela aj na tejto výstave: http://www.frenky.sk/clanok/725/20_rokov_strechy-pressov_paparazzi.html

Fotogaléria z dokumentu, kde sa mihli aj 3b PO-city: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=412

... .a zopár slov z histórie, ktoré som napísal pre niekdajšiu stránku klubu:

História futbalového klubu PO-city

S nápadom založiť si vlastný klub malého futbalu, ktorý by pravidelne účinkoval v prešovskej uličnej druhej lige, prišiel Marián „Majsi“ Smetanka, ktorý hral niekoľko posledných zápasov sezóny 2002/03 ako obranca družstva Eximpro. Prístup klubu ho neuspokojoval, chcel to robiť (ako praví klasik) „inak a lepšie“. Založil preto pre novú sezónu klub s bratmi Oriňákovcami (Aďo a Bebo), Petrom „Červom“ Červenickým a ďalšími spiklencami, ktorých presvedčil o svojom zámere. Tento klub získal meno PO-city (autorstvo treba pripísať Bebovi). Dresy (tričká) zohnal autor tohto článku z Prešovského občianskeho fóra (POF). Na dresoch bolo motto „Nestrácajte hlavu“. Pôvodne sa síce vzťahovalo na voľby, ale toho motto bolo priam stvorené pre tento tím a jeho hru.

Družstvo bolo zaregistrované ako nováčik v druhej uličnej lige v Prešove a 16. 8. 2003 vstúpilo do súťaže prvým zápasom proti Lesparku. Úvodné vystúpenie nováčika nebolo práve najvydarenejšie, ak sa tak dá o výsledku 0:18 povedať. No išlo o historicky prvý zápas klubu a záznam o ňom priniesol aj Korzár (www.korzar.sk), Prešovský Večerník (www.slovanet.sk/vecentik/pv/), Prešovský informačný server (www.pis.sk) a dokonca aj Spoločensko-kultúrny mesačník PREŠOV, aj s fotkou tohto nového tímu.

Teda heslo „nestrácajte hlavu“ zabralo, a prehra 0:18 tak nebolela. Hlavne, že začala nová sezóna. Pre úplnosť, historicky prvá zostava PO-city bola Guli, Majsi, Aďo, Červo, Škorica, Miro, Pavol veľký, Figeľ a Mark Caprone.

Treba povedať, že tesne pred štartom ligy sa zranil pôvodný brankár Svjatoslav Dohovič (zlomil nohu) a tento redaktor Pravdy, ktorého účasť avizovali aj médiá, preto nemá za PO-city odohraný ani jeden zápas. Klub sa kreoval za pochodu. Už v 2. kole ho posilnili bratia Kolozsyovci, postupne prichádzali ďalší hráči. Čo je podstatné, viac ich prichádzalo, než odchádzalo, a tak bolo čo formovať. Napokon, konečné 12. miesto v tabuľke (spomedzi 16 klubov), nebolo na nováčika fiaskom, ale podstatnejšie jem, že klub ostal pokope, nerozpadol sa, ale naopak, posilnil. O tom, ako sa tím vyvíjal, svedčia aj výsledky. V 9. až 11. kole zaplatili PO-city za svoju neskúsenosť a prehrali o jediný gól s kvalitnými súpermi (MFK02 Panthers, Alfa Tyre „B“, FC Horses XXX). V pohári (Ozex Cup, hrá sa medzi jesennou a jarnou časťou) PO-city remizovali s prvoligistom BF Design a pobili Lespark, svojho premožiteľa z 1. kola.

PO-city si ako nováčik získaval sympatie priaznivcov malého futbalu. Pomáhal mu napríklad Jozef Muránsky, ktorý píše o uličnej lige pre Korzár (sám je stále aktívnym hráčom, v prvej uličnej lige - O Pohár primátora). Družstvu dal zopár neoceniteľných rád, ktoré ho bezpochyby posunuli vpred. Spomenúť by sa patrilo aj ďalších fanúšikov, no azda nemá zmysel menovať. Bez nich by určite mali členovia PO-city o niečo menšiu chuť sa zlepšovať a reprezentovať tieto farby.

Zatiaľ sa to však darí. Nech to teda tak ostane a nech sa čoraz lepšie výkony odzrkadlia aj na výsledkoch.

Prešov, 19. 9. 2004

...a tú su profily niektorých hráčov z ranej histórie klubu. Treba zdôrazniť, že profil by si zaslúžili viac hráčov – otec budúcej futbalovej hviezdy Jožo Bernát, nezabudnuteľný brankár Cibo, Skalný fanúšik Jožko (v zápase nikdy nenastúpil, tuším, podobne ako ja, Pitkinovci...

Avšak o tom, potom... Teraz niekoľko vybraných profilov napísaných v r. 2004...

Pocity members:

Meno: Marián Smetanka

Prezývka: Majsi

Post: kapitán

Charakteristika: Je kapitán a takto uvádzame aj jeho post. Koniec koncov, najväčší prínos kapitána je ten, že je kapitán. Zväčša hrá vzadu, často je však na hrote, sem-tam iba kaučuje a nastúpi na hraciu plochu minimálne. Závisí to od vývoja stretnutia. Herne nie je tým úplne najlepším hráčom tímu, vyvažuje to však prístupom a prirodzenou kapitánskou autoritou. Hoci oficiálne v uličnej lige funkcia kapitána neexistuje, asi by sa nikto nedovážil povedať, že by v PO-city mala patriť niekomu inému než Majsimu. To bolo jasné po úspešnom dohratí premiérovej sezóny, keď sa nekonali žiadne rozbroje a rozpady klubu, ale naopak, tím sa ešte viac zocelil. Veľkú zásluhu má na tom Majsi, ktorý vskutku nie je kapitánom iba preto, že PO-city založil. Keby mal tento tím registrovanú oficiálnu štruktúru, Majsi by bol zvolený i za prezidenta.

-

Meno: Marián Kolozsy

Prezývka: Maťo

Post: univerzál

Charakteristika: Húževnatý bojovník, zápalistý, s technikou, rýchlosťou a odhodlaním získať každú loptu, každý bod. Do PO-city prišiel od 2. kola sezóny 2003/04 a hneď sa stal jednou z vedúcich osobností družstva. Kvalitný hráč, ktorý vydáva zo seba maximum a vie stmeliť spoluhráčov. Inak, je to hudobník, ktorý hráva s kapelou Šarišská nátierka (http://bandzone.cz/sarisskanatierkaagroalkopunk), bol tiež lídrom kedysi známej prešovskej punkovej kapely Strecha (http://www.frenky.sk/clanok/730/20_rokov_strechy-obsah_serialu---.html).

-

Meno: Tomáš Oriňák

Prezývka: Bebo

Post: obranca

Charakteristika: Obranca, občas však aj hrotový hráč, ktorý patril k zakladateľom PO-city, napriek tomu, že debutoval až v 2. kole 23. 8. 2003 (týždeň predtým bol v Nemecku). Je autorom názvu klubu, ako aj ideovým autorom klubového znaku a webmasterom tejto stránky. Táto stránka hostuje na jeho doméne www.ori.sk. V PO-city ho však nevolajú Ori, ani Tomato, ako mu kedysi hovoril Majsi, ale všetci si zvykli na prezývku (ktorú dostal už dávno od staršieho brata Aďa) - Bebo. Bebo je neodmysliteľnou súčasťou tímu, a nielen pre dianie mimo hracej plochy, ale a na nej. Jeho herný prejav stúpa priamo úmerne pravidelným tréningom.

-

Meno: Adrián Oriňák

Prezývka: Aďo

Post: obranca

Charakteristika: Jeden z otcov - zakladateľov PO-city, zastupujúci kapitán a samozvaný kauč. Ako bývalý futbalista hrá s rozumom, s prehľadom a presne. Výborný obranca a rozohrávač, žiaľ, má problémy so zraneniami. Tímu sa snaží pomôcť aj ako tréner, čo je však niekedy príliš tvrdý oriešok. Veríme, že čoskoro prestane laborovať so zraneniami a vráti sa na ihrisko, kde občas citeľne chýba.

-

Meno: Marek Gábor

Prezývka: Mark Caprone

Post: útočník

Charakteristika: Typický hrotový útočník. Ako Ronaldo - veľa toho nenabehá, na hracej ploche je na to, aby dával góly. A dáva. Výborný v hre jeden na jedného, postrach súperových obrancov a brankárov, v civile jeden z dvojice spevákov hardcore formácie Saprophyte (viď www.ori.sk/saprophyte). Nenahraditeľný hráč, keď chýbal, odzrkadlilo sa to na nízkom počte strelených gólov. S PO-city hrá od prvého zápasu (v ňom, paradoxne, počas celého druhého polčasu, v ktorom hral, neskóroval).

-

Meno: Peter Červenický

Prezývka: Červo

Post: obranca, univerzál

Charakterisika: Bol už pri samotnom formovaní futbalového klubu, za ktorý nastúpil od prvého zápasu. Väčšinou hrá vzadu, ale vydáva sa aj na nebezpečné (občas aj pre nás) výlety dopredu. Dôsledný obranca, dobrý zakončovateľ, občas však neodolá a dá pätičku, ktorá je vždy tak trochu vabank. Červo je Sekčovčan, ale pôvodom z Fintíc, odkiaľ pritiahol do PO-city viacerých legionárov. Treba zdôrazniť, že kvalitných. Jeden čas dokonca hrozilo premenovanie na PO-Fi  Skrátka, treba uznať, že Červo je veľkým prínosom pre družstvo nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Zmenil pomer tímových ženáčov a slobodných v prospech prv menovaných.

-

Meno: Branislav Heteš

Prezývka: Škorica

Post: útočník

Charakteristika: Bol tým strelcom, ktorý dal historicky prvý gól PO-city. Vsietil ho v 2. kole, 23. 8. 2003 o siete FC Šváby (prehrali sme 5:12), získal aj prvé sponzorské pivo. Bol aj pri úplne prvom štarte PO-city v lige 16. 8. 2003. Potom nastupoval za družstvo sporadicky. V druhej sezóne sa už neukázal. Škoda. No verme, že Škorica si ešte strelecké kopačky obuje.

-

Meno: Miroslav Šintaj

Prezývka: Miro

Post: obranca

Charakteristika: Vynikajúci obranca, dôsledný, technicky vybavený. V civile pôsobí ako vojak z povolania, na leteckej základni. Do tímu ho naverboval Frenky a za PO-city nastúpil Miro od historicky prvého zápasu. Do mužstva sa dostal s dnes už legendárnou vetou: „Ktorý je pán Smetanka?“ Miro je skutočnou a stabilnou oporou zadných radov PO-city, na jeho konte však občas pribudne aj nejaký ten gólik. Avšak len výnimočne - obrana je Mirova doména a jeho absenciu družstvo vždy pocíti na svojej koži.

-

Meno: Peter Firment

Prezývka: Figeľ

Post: obranca, univerzál

Charakteristika: Hral s PO-city od prvého zápasu, na odporučenie Beba. V 4. kole sezóny 2003/04 sa zranil a zľahla sa po ňom zem. Dobří holuby se vracejí. Názov tohto filmu sa hodí aj na Figeľa, ktorý sa vrátil a stal sa platným hráčom aj v druhej sezóne. Študuje za lekára, ale lekárničku na zápas nepriniesol ešte ani raz.

-

Meno: Dionýz Kolozsy

Prezývka: Diňo

Post: úplný univerzál

Charakteristika: Je úplný univerzál, to znamená, že chytáva v bráne, hrá v obrane, strede poľa i na hrote. Škoda, že laboruje so zraneniami, ktoré mu nedovoľujú nastúpiť na každý zápas. Stále ostáva nespochybniteľnou brankárskou trojkou, ale rátať s ním možno na každý post, aj na hrot. Veď v prvej sezóne „zápolil“ s Marekom Gáborom o post kráľa strelcov. Po jesennej časti sezóny 2003/04 bol druhý najlepším strelcom (1. Marek Gábor: 20 gólov, 2. Diňo: 12). A zároveň tretím najlepším brankárom (za Sotym a Malým Maťom, s priemerom 9 gólov na zápas). Diňo je obrovskou oporou, akú by bral každý tím, o to väčšia škoda, že mu zranenia nedovoľujú nastupovať pravidelne. O jeho charaktere a univerzálnosti svedčí aj to, že keď už nič iné, vždy príde povzbudiť PO-city aspoň ako fanúšik.

-

Meno: Marek Ržonca

Prezývka: Guli

Post: brankár

Charakteristika: Zachránil svojou účasťou historicky prvý zápas PO-city, keďže pôvodne avizovaný brankár Svjatoslav Dohovič si krátko predtým zlomil nohu. Premiéra mu síce nevyšla, PO-city prehrali 0:18, ale z historických štatistík už Guliho nik nevymaže. Okrem toho bol na súpiske ako dvojka v druhom zápase prvej sezóny a zachytal si aj v tom poslednom. Tam sa prekonal, všetkých prekvapil, keď mu súper v prvom polčase dal iba jeden jediný gól, pričom celkovo si zlepšil zápasový priemer na 12 gólov. Guli je stále brankárskou železnou rezervou PO-city.
(Odohral 2 zápasy – pozn. Frenky)

-

Meno: Martin Semanický

Prezývka: Malý Maťo

Post: brankár, univerzál

Charakteristika: Do PO-city prišiel takmer náhodne, keď 29. 8. dostal šancu ako brankár (ani po druhom zápase nebol tento post obsadený). Dostal od Safi prijateľných 8 gólov, nesklamal. Do 7. kola sezóny 2003/04 bol brankárskou jednotkou, potom robil dvojku Sotymu a hral v poli. Najmladší hráč PO-city má rozhodne perspektívu. Škoda, že do ďalšej sezóny sa už ani neukázal. Keby mal klub juniorský tím, bol by jeho kapitánom. Aj tak však mohol postupne napredovať. Ktovie, čo je s ním dnes, ale držíme mu palce, nech sa mu darí. Ktovie, možno ešte niekedy v budúcnosti za PO-city nastúpi.

-

Meno: Marin Kopčík

Prezývka: Sifon

Post: útočník

Charakteristika: Kvalitná mediálna politika PO-city urobila svoje. Keď Sifon videl v Kultúrno-spoločenskom mesačníku PREŠOV fotku budúcich hviezd PO-city a na nej Mareka Gábora, zavolal mu, že či by aj on... Mohol. Šancu dostal už 6. 9. 2003, v 5. kole. Hoci nie je úplne najmladším členom tímu (napr. v porovnaní s Malým Maťom), stále je akýmsi benjamínkom družstva. No cenným, čo potvrdil napríklad vyrovnávajúcim gólom proti Panthers v 4. kole sezóny 2004/05. Patrí medzi kvalitných zakončovateľov, vie narábať s loptou, nahrať i vystreliť. Občas mu chýba chladnokrvnosť pri zakončení, mohol by tiež spraviť o kľučku menej. Koncovku má dobrú, po jesennej časti sezóny 2003/04 mal napríklad percentuálnu úspešnosť 1,1 góla na zápas. Jeho devízou je aj relatívne nízky vek - keď naberie k entuziazmu aj skúsenosti, bude skutočnou hviezdou PO-city.

-

Meno: Slavomír Soták

Prezývka: Soty

Post: brankár

Charakteristika: Brankársky problém PO-city skončil 15. 9. 2003 jeho príchodom. Od počiatku sa stal oporou medzi tromi žrďami. Do PO-city priviedol Sotyho, ktorý má svoje brankárske skúsenosti aj z prvej uličnej ligy, jeho niekdajší spolužiak Maťo Kolozsy. Spoľahlivý brankár, dokonale znalý pravidiel a zákonitostí uličnej ligy, ale i taktiky súpera, opora aj mimo ihriska. Škoda, že sa mu stále niečo prihodí. Ako jednotka nastupoval Soty aj do sezóny 2004/05, potom ho vystriedal nový brankár Peter Falat. Keď malo dôjsť k opätovnej zmene, Soty sa zasa zranil. So spuchnutým prstom aspoň kočíroval hru spoza bránky, ale cennejší je aj tak vtedy, keď je fit. Po jesennej časti sezóny 2003/04 bol najlepším brankárom (pred Malým Maťom, Diňom a Gulim) klubu s vizitkou 5,47 gólu na zápas.

-

Meno: Peter Falat

Prezývka: Peťo

Post: brankár

Charakteristika: Švagor Maťa Kolozsyho sa do družstva dostal postupne. Zapadol však bez problémov. Peťo vstúpil do sezóny 2004/05 ako Sotyho dvojka, no už od druhého zápasu sa stal druhou (alebo možno prvou) jednotkou. Tandem Soty - Peťo j naozaj ozdobou tímu, takých brankárov si želá každé družstvo. Peťo je rozvážny brankár, zblízka takmer nepriestrelný. Spoľahlivý, nielen na hracej ploche.
(Otec olympionika Mateja Falata: http://presov.korzar.sme.sk/c/7080085/lyziarsky-olympionik-matej-falat-nikdy-nestal-na-bezkach.html, chytal krátko – pozn Frenky)
-

Meno: Pavol Plocár

Prezýva: Pali

Post: univerzál

Charakteristika: Najskúsenejší hráč (nerátajúc Sotyho, so skúsenosťami v 1. uličnej lige). Ponuku nastúpiť do PO-city mal už pred sezónou 2003/04, no dal prednosť materskému Eximpru, ktoré bojovalo o prvé priečky. Ako hosť nastúpil v poslednom zápase proti Edgaru (ako hosť preto, lebo oficiálne nemohol byť na súpiske; nešlo však už o nič, tak nastúpil nielen Pali, ale aj Edgar skúšal budúceho nového hráča, a keďže obe družstvá na seba navzájom protest nepodali, zápas bol regulárny). Už v tomto „nultom“ stretnutí skóroval, dal aj prvý gól sezóny 2004/05, za ktorý získal sponzorské pivo. Mimoriadne šikovný futbalista, schopný zabrať na hocijakom poste, pre PO-city „kúpa storočia“.
(Pali vydržal v PO-city jedinú sezónu, podľa dohody, vrátil sa do tímu odvekého rivala – pozn. Frenky)

... .a ďalší

Dnešná zostava, až na pár výnimiek je iná (všetko je na stránkach prešovskej uličnej ligy, ale - ako vravím - to už je ďalší príbeh... .

 
30.1.2014 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 7033 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS