dnes je Sunday - 22. September 2019 - Móric | zajtra Zdenka

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Tatarčane pirohy

Tradičné jedlo z pohánky som pripravil podľa receptu Michala Hudáka st. Jeho tatarčane sú povestné, pripravuje ich pri viacerých významných príležitostiach.

Tatarčane (pohánkove) pirohy
Tatarčane (pohánkove) pirohy
Recept na Tatarčane pirohy aj s fotografiami postupu:

Suroviny (dávka na jeden rodinný obed):
4 väčšie zemiaky, pohánková múka (v pomere zhruba jednej štvrtiny k nastrúhaným zemiakom), 1 kg polohrubej múky, tvaroh, soľ, pažítka alebo kôpor, olej, maslo, 3 dcl mlieka, hladká múka, cibuľa

Postup:
Zemiaky nastrúhame, pridáme k nim pohánkovú múku, v pomere zhruba 1:4 (1.).

Pohánkovú múku možno si aj pripraviť - v kávovom mlynčeku pomelieme celú pohánku, preosejeme a pridáme do nej polohrubú múku v pomere na tri diely pohánky jeden diel múky. Pridáme aj polohrubú múku, aby sa cesto, ktoré vymiesime, nelepilo a malo správnu konzistenciu (2.).

Zaujímavosťou je, že doň nejde ani kvapka vody, ani vajíčko. Cesto rozvaľkáme a vykrojíme štvorcové pirohy (3.), ktoré sa naplnia. Plnku tvorí tvaroh so soľou a pažítkou, resp. kôprom. Sú však aj iné možnosti, napr. plnka zemiakovo-bryndzová, či z kyslej kapusty (premytá, udusená na cibuľke a nadrobno nasekaná).

Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody. Keď vyplávu hore, sú hotové (4.). Dáme ich do misky a polejeme bešamelovou omáčkou. Tú spravíme tak, že sa do zlatista opraží pokrájaná cibuľa, pridajú sa k nej 2 - 3 kávové lyžičky hladkej múky. Keď múka chytí vôňu (to je po pár sekundách), pridajú sa zo 3 dcl mlieka a bešamel sa nechá zovrieť a potom sa ním polejú pirohy. Tie pred vybratím do misky nepremývame. Na vrch ich ešte možno poliať opraženou cibuľkou.

 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
2.3.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 5533 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS