dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Cena Európskeho parlamentu za žurnalistiku 2008

Pohľad na Európsky parlament, na jeho pendlovanie medzi Bruselom a Štrasburgom, mi vyniesol v roku 2008 Cenu Európskeho parlamentu za žurnalistiku.

Na premiérovom ročníku tejto ceny sa zadarilo. Ako národný laureát som postúpil do európskeho finále v Bruseli, kde som už neuspel.

Takmer sa to podarilo kolegovi Eduardovi Chmelárovi, ale aj on napokon vyšiel skrátka. Z nášho pobytu v Bruseli, na vyhlasovaní ceny, pochádzajú aj tieto fotografie.

Víťazný článok vyšiel v korzárskej prílohe Pohoda 28. 9. 2007 a prečítať si ho môžete v priložených obrázkoch.

Fotky z návštevy Štrasburgu: http://frenky.sk/clanok/465/na_cestach_ix_-_strasburg.html
...a Bruselu: http://frenky.sk/clanok/440/na_cestach_vii_-_brusel.html

Na stránke EP o cene napísali:

Michal Frank z denníka Korzár, Lucia Kubošová zo Slovenského rozhlasu, Renáta Goldírová z TV Markíza a Eduard Chmelár boli nominovaní za Slovensko na Cenu EP za žurnalistiku. Ich príspevky postupujú do európskeho kola, v ktorom budú súťažiť s národnými víťazmi z ostatných členských krajín Európskej únie. O postup do európskeho kola na národnej úrovni súťažilo 12 príspevkov v štyroch kategóriách - tlač, rádio, televízia a internet.
Slovenskí víťazi a porota

Národných kandidátov za Slovensko vybrala porota odborníkov, ktorú tvorila vedúca zahraničnej redakcie agentúry SITA Helga Dingová, člen predstavenstva Slovenského syndikátu novinárov Ján Fule a šéfredaktor internetového portálu EurActiv.sk Radovan Geist.

Novinár Michal Frank z denníka Korzár zaujal porotu svojim príspevkom "Štrasburg verzus Brusel", ktorý čitateľom sprostredkoval atmosféru troch sídel Európskeho parlamentu v Bruseli, Štrasburgu a Luxemburgu. Korešpondentka SRo v Bruseli, Lucia Kubošová, oslovila porotu sériou rozhlasových príspevkov na tému Maastrichtskej zmluvy a reportérka Renáta Goldírova z TV Markíza sériou reportáží mapujúcou osud ústavnej zmluvy Únie. V kategórii internet bol nominovaný publicista Eduard Chmelár s príspevkom "Skeptické poznámky eurooptimistu".

Porotcovia ocenili najmä atraktívnosť a pútavosť sprostredkovania spomínaných európskych tém čitateľom, divákom a poslucháčom. „Všetky súťažiace príspevky sa vyznačujú vysokou profesionalitou a sú zároveň dôkazom zlepšujúcej sa znalosti európskej problematiky zo strany slovenských novinárov, “ uviedol riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, pán Róbert Hajšel.

O cene: Európsky parlament udelí toto ocenenie tento rok po prvýkrát. Cenou za žurnalistiku chcú poslanci Európskeho parlamentu vyzdvihnúť úsilie novinárov, ktorí sa zaoberajú európskou integráciou a pomáhajú občanom EÚ lepšie porozumieť fungovaniu európskych inštitúcií.
Do súťaže sa mohli prihlásiť jednotlivci alebo novinárske tímy s príspevkami publikovanými v termíne od 1. mája 2007 do 30. apríla 2008 v jednom z 23 oficiálnych jazykov Európskej únie.
Cena bude udelená v štyroch kategóriách: tlač, televízia, rozhlas a internet. Víťaz každej kategórie si odnesie finančnú odmenu 5000 eur. Mená celoeurópskych víťazov budú známe v októbri 2008.

Zdroj: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=IM-PRESS&reference=20080625IPR32676&secondRef=SK&language=SK

Takisto: http://medialne.etrend.sk/tlac/frank-kubosova-goldirova-a-chmelar-v-hre-o-zurnalisticku-cenu-europskeho-parlamentu.html
http://strategie.hnonline.sk/spravy/media/mena-postupujucich-zurnalistov-zo-sr-v-sutazi-ep

Písala o tom i SITA: http://www.sme.sk/c/3936762/o-novinarsku-cenu-europskeho-parlamentu-bojuje-frank-kubosova-goldirova-chmelar.html

Celkové (európske) víťazstvo v mojej kategórii napokon putovalo do Nemecka a Rakúska:
„V kategórii vyhradenej tlači vyhrali hneď dvaja novinári - Kirsten Wörnle z nemeckého GEOWissen za reportáž V novodobej Babylonskej veži o práci tlmočníkov v Európskom parlamente a Wolfgang Böhm z rakúskeho Die Presse, Rakúsko, za článok Medzi Schengenom, strachom a slobodou o rozšírení Schengenského priestoru o nové štáty.“
Zdroj: http://hn.hnonline.sk/europarlament-ocenil-novinarov-303759

 
22.5.2014 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 3636 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS