dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Striga: Rozpačitý návrat metalového kultu

Ak je niečo v Prešove legendou, tak je to Striga. Koncom 80. rokov platilo, že Striga = metal. Po 25 rokoch sa kapela dala znovu dokopy. Jej budúcnosť je však otázna.

Po 25 rokoch Striga pripravila a zostrihala video, ktoré natočil marián Jacko. Jeho podstatná časť je aj na internete: http://www.youtube.com/watch?v=5M4ilu1dguk

Na tomto koncerte v „piňďaku“ som bol, mal som necelých 12 a bol to môj prvý koncert bez rodičov. Vstupné bolo aj na tú dobu lacné (5 Kčas), ale dostať sa k lístkom bolo obtiažnejšie. Kúpili sme ich priamo od speváka Leicheho, legendárnej postavy. Pamätám sa, že okrem Strigy tam (už súťažne) vystúpili skupiny Napoleon, Gagas a Vanad. Bol som zvedavý, či sa tam na videu nenájdem medzi divákmi a... Stopol som minutáž na 18:29 a tam sa nakrátko objavila tvár môjho syna. On to byť nemohol, takže som to musel byť ja : )

Comeback Strigy má aj svoje úskalia. Spevák Leiche (alias Milan Vašut alias Miki Laiche) o ňom uvažoval ešte začiatkom roku 2010:
http://presov.korzar.sme.sk/c/5243021/striga-v-prapovodnej-zostave-sa-dala-dokopy.html

Došlo k nemu až roku 2014, pomohol tomu bubeník Koška. Navrátivšia sa Striga zahrala U Greka parádny comebackový koncert, o ktorom je nižšie reportáž z Korzára. Pôvodný článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7162935/legendarna-metalova-striga-sa-zisla-po-25-rokoch.html

Kapela mala chuť hrať, ale jej členovia naznačili, že má podobné problémy ako pred 25 rokmi, a to so spevákom Leichem. Keď po jeho odchode akoby stratila skupina ducha, kapelník Ďuri povedal, že možno by neskôr nedosiahla ani toľko, čo dosiahla. A Laiche vraj nebol stelesnením zodpovednosti. No bližšie to komentovať nechceli. Pritom tam sediaci frontman sa vyjadril, že jednoznačne chce pokračovať v tejto obnovenej zostave ďalej. Teda takto. Čo bude je otázne, momentálne kapela hľadá speváka.

Kým prejdete na spomínanú reportáž, tu je fotogalérie:
http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=562

Legendárna metalová Striga sa zišla po 25 rokoch

Pred 25 rokmi bola medzi prešovskou mládežou jasnou jednotkou metalová kapela Striga. Po štvrťstoroční sa jej členovia znovu zišli, vystúpili na verejnosti a vydali spomienkové video.

Striga sa vrátila na pódiá. Jej pôvodní členovia sa vrátili do čias vrcholiacej éry metalu, kedy bola Striga v Prešove pojmom. Nebyť Mariána Jacka, dnes by bola táto skupina len súčasťou ústne podanej lokálnej histórie a až na zmienku v pražskej encyklopédii metalových skupín a niekoľkých zažltnutých článkov by po nej nič nezostalo.

Slávna éra zaznamenaná

Jacko však pred 25 rokmi zmapoval éru kapely, ktorá si dnes plným právom zaslúži prívlastok „legendárna“ a zostrihané spomienkové videá sa dostali na DVD. V tom čase videokamery neboli tak rozšírené, malo ich zopár ľudí a točili skôr svadby. Po Strige z prvej éry sa nezachovala audionahrávka, ale zato pomerne kvalitné video. „Poznal nás, mal kameru, tak povedal, či neskúsime urobiť nejaký film. Natočilo sa to a je to, “ povedal zakladajúci člen Strigy Ľuboš Potočňák.

Okrem tejto dvojice sa na spomienkovom koncerte predstavili neprehliadnuteľný spevák Milan Vašut alias Laiche i basák Tomáš Kačala z pôvodnej zostavy. Akurát časovo zaneprázdneného Františka Železníka, dodnes bubnujúceho v kapele Frown, vystriedal Braňo Kóša.

Striga? Každý vedel, o čo ide

„Po tých rokoch, čo som nehral, to bola zábava, “ povedal nový bubeník, ktorý patril pred 25 rokmi do okruhu fanúšikov skupiny: „Keď niekto povedal Striga, každý vedel, že ide o metal. Bolo to výstižné...“

S názvom prišil Ľ. Potočňák. „Len tak mi to zišlo na um. Striga, ako mystická a mýtická bytosť z rozprávok. Nič viac za tým nebolo. Jednoducho, Striga.“

Iniciátorom myšlienky obnoviť starú zostavu bol pred štyrmi rokmi spevák Laiche. Teraz sa to podarilo. „Niektoré texty sú pôvodné, iné nové, hudba je celá nová, “ opísal terajší repretoár. Či bude kapela pokračovať, je otázne. No vôľa je, spomienkový koncert Strigu nakopol.

„Dá sa povedať, že jedna kapitola definitívne skončila a začneme písať novú, “ komentoval to Juraj Roman a dodal: „V tom čase nám nepripadalo, že sme na vrchole. Brali sme to vtedy tak, ako dnes, že je to hobby. A ak sa niečo z toho vyvinie, uvidíme.“

Spomienka na zašlú slávu

Striga vznikla v roku 1986. Prvá, najslávnejšia éra skončila s vynúteným odchodom speváka. Nahradil ho Roman Anděl. Začal sa angažovať, poslal nahrávky na celoslovenskú súťaž Marlboro Rock In, kde sa Striga dostala z vyše 240 kapiel do dvanásťčlenného finále. Neskôr si úspech zopakovala. Hrávali ju aj v pražskom rádiu, no éra metalu už bola preč. Anděla vystriedal Marián Dráč, ktorý so Strigou vydal album, postupne sa skupina transformovala na Frown. Ten mal tiež úspechy, vydával platne v Nemecku, no značka Striga už neexistovala, iba ako spomienka na staré časy.

Taký bol aj zámer koncertu. „Prvotný nápad bol taký, že zahráme len pre okruh zopár ľudí, čo nás poznalo z tej éry. Stretneme sa, prídu, pospomíname, pokecáme a uvidíme, čo ďalej. Napokon ich prišlo trochu viac, “ opísal spomienkový koncert J. Roman.

Budúcnosť je stále otvorená. Členovia Strigy však o nej hovoriť nechcú, ani o tom, či vydrží táto zostava. „Na 90 percent si myslím, že sa rozbehneme, ale ako, to sa ešte dohodneme. Pokecáme, preberieme to, ale chceme zarchivovať aspoň to, čo sme dosiaľ spravili, “ naznačil Tomáš Kačala. Všetci „strigôni“ sa zhodujú v tom, že je renesancia metalu je tu. A nová, presnejšie staronová Striga, by mohla byť znovu jej súčasťou.

Z histórie:
http://pis.sk/clanok/2728/fhe-striga.html

 
4.6.2014 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 6150 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS