dnes je Štvrtok - 18. apríl 2024 - Valér | zajtra Jela

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Grilované špeciality I.

Je to sezóna grilovania a ja som našiel vo svojom archíve viacero receptov na skutočné špeciality na grile: Plnené grilované rezne. Špíz Adomar. Grilované bravčové.

Recepty pochádzajú zo súťaže Gril párty. Žiaľ, nemám k nim už fotky (škoda, bola to aj pastva pre oči), preto aj tá univerzálna fotografia hore z Prešovských výstavných trhov, v rámci ktorých sa v minulosti táto súťaž konala. Recepty sú však autentické, priamo od účastníkov, takže môžete sa do nich pustiť.

Plnené grilované rezne

Potrebujeme: kuracie rezne (100 g/porcia), syr na vyprážanie (tehla eidam) - tenké plátky
Na plnku: slanina, šampiňóny, cibuľa (zhruba po 100 g), cesnak, worchesterová omáčka a koreniny - soľ, čierne korenie, červená paprika

Príprava: Spražíme slaninu, pridáme cibuľu, okoreníme červenou paprikou, cesnakom, worchesterovou omáčkou, soľou a čiernym korením. Vznikne z toho plnka, ktorou sa naplnia kuracie rezne s plátkami tvrdého syra. Tie sa potom grilujú v alobale na drevenom uhlí, zhruba 15 minút.
Ako oblohu využijeme americké zemiaky, grilovanú papriku, paradajky, cibuľu, a slaninu.

Osvedčená rada: Vždy mať pri grilovaní po ruke vodu, ak by sa náhodou mäso začalo páliť

Autormi receptu z Gril party 2003 boli Ivan Kravec a Slavomír Kopčák, žiaci SOU obchodného Prešov.

-

Špíz Adomar

Potrebujeme: Kuracie prsia nakrájané na kocky (cca 450 g), anglická slanina (cca 450 g), šampiňóny (cca 450 g). Zloženie marinády: olej, horčica, čierne korenie, džem, bazalka, oregano, soľ

Príprava: Pred grilovaním mäso také dve, tri hodinky marinujeme. Potom ho položíme na pripravený rošt nad rozohriaté drevené uhlie. Pripravuje sa 30 - 40 minút. Ako prílohu možno podať opekané zemiaky na rošte, ktoré treba potierať olejom a soľou, a zeleninu ako paradajky, kukuricu, papriky, baranie rožky, uhorky, petržlenovú vňať...

Osvedčené rady: Špíz je dobré poliať na vrchu omáčkou. Odporúčame diabolskú omáčku, ktorá pozostávala z tatárskej omáčky, kečupu, na drobno posekaných feferónov, soli a čierneho korenia. Upozorňujeme, že je štipľavá.

Autormi receptu z Gril párty 2003 boli Maroš Ivan a Adrián Dolinský, žiaci SOU SD Jednota Prešov. Podľa skratiek ich krstných miest dostal špíz netradičný názov.

-

A najlepšie nakoniec, víťazný recept dua Viktória Markovičová a Miroslav Hanas. Obaja boli v tom čase žiakmi Hotelovej akadémie v Prešove. Pod vedením profesorky Oľgy Šelepovej vyhrali s nasledujúcim receptom kategóriu juniorov na Gril párty 2003, súťaži v grilovaní, ktorú minulý týždeň organizoval Prešovský klub kuchárov a cukrárov.

Grilované bravčové

Potrebujeme: mleté bravčové mäso 200 g / porcia, posekanú bazalku, cesnak, rascu, čierne korenie, soľ

Príprava: Pomleté mäso zmiešame s podrveným korením. Po vymiešaní vyrobíme z tejto masy akési guľôčky či lízatká, ktoré napichneme na špilky a grilujeme, približne desať minút.

Osvedčené rady: Je veľmi dôležité, aby mäso bolo zapácované v moridle, pretože práve tým nasiakne, jeho úprava je rýchlejšia a mäso lepšie chutí. Sú rôzne moridlá. Na spomínaný recept bolo použité vínovo-olejové moridlo (olej, víno a rôzne bylinky ako bazalka, oregano, pažítka, worchestrová omáčka), v ktorom mäso musí postáť minimálne hodinu.

 
29.6.2014 | Pridal: Michal Frank | Recepty | čítané: 6976 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS