frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/109/vsadebol_marian_cekovsky.html

Všadebol Marián Čekovský

Jedným z najvyťaženejších slovenských hudobníkov v súčasnosti je Marián Čekovský. Tento rodák z Humenného pôsobil najprv v Košiciach, pričom hral na prvom albume s No Name, neskôr sa pracovne presunul do Bratislavy a v súčasnosti pôsobí na striedačku v Bratislave, Prahe, Košiciach i iných mestách.

„Stíham to ťažko, lebo mám aj dcéru, ktorej sa chcem venovať, s ktorou chcem byť čím viac. Ide to ťažko, lebo chcem robiť hudbu a chcem ju robiť stopercentne. Hrávam v Čechách, ale aj vo Francúzku, kde robím scénický, filmový žáner, ale stále musím aj veľa cvičiť. Okrem toho sú to rôzne štúdiové projekty, píšem pesničky, teda je to ten normálny, muzikantský otčenáš, “ priznal Marián Čekovský.

Jednou z jeho aktuálnych aktivít bolo produkovanie cédečka košickému spevákovi Braňovi Mojsejovi. Kritika však z tohto počinu príliš nadšená nie je.

„Žiadnemu kritikovi nepostavili sochu. Nech si každý píše, čo chce, no Braňa Mojseja poznám dlho a v jednej moje životnej situácii, keď som potreboval pomoc, tak mi pomohol. A ak mi niekto pomôže ľudsky, môže si každý hovoriť čo chce, ja mu nemám prečo nepomôcť. Nie je to teda o peniazoch, aj keď to možno tak nešťastne vyzerá. To, že Braňo dostal možnosť dostať túto hudbu na Ukrajinu, je aj pre mňa niečo neskutočné.“

Marián Čekovský hrával okrem No Name i s Free Faces, či Rišom Müllerom, pre ktorého napísal skladbu Štvanice. Okrem toho je autorom hudby k doposiaľ nerealizovanému muzikálu Majster Pavol, píše pesničky a podieľa sa na nespočetných hudobných projektoch. „Možno sa časom rozhodnem pre sólovú dráhu, “ hovorí Čeky, ktorý môže hrávať s každým, ak mu „ponúkne spoluprácu z úprimnej, čistej duše“.

Keď malo v prešovskej Mestskej hale narodeninovú párty rádio Flash, na pódiu sa medzi gratulantmi objavil Marián Čekovský nečakane vystúpivší spolu s prešovskou formáciou Ullanbatar Band. Podľa jeho slov ho pozvali z rádia Flash vystúpiť na koncerte, kde malo hrať aj No Name, v ktorom kedysi pôsobil.

„Povedal som si, že vystúpim a zahrám si s kamarátmi, “ povedal Čeky, pričom však upresnil, že o názve tejto skupiny sa dozvedel až v deň akcie. „Ten názov skupiny ma dosť prekvapil, lebo už hrám v skupine Bangladéš, ktorá vznikla v Čechách okolo Dana Gladiša.“

Ullanbatar Band je zoskupenie okolo prešovského gitaristu Dušana Pappa, predtým známe pod názvom Pokriva. „Naša kapela funguje dlho, to že sa v nej striedajú muzikanti je normálna vec. Premenovali sme to na Ullanbatar (presne takto si svoj názov píšu - pozn. Frenky), lebo sme vymenili speváčku, keďže tá predchádzajúca musela ísť študovať, “ povedal Dušan Papp, ktorý o novej speváčke Katke Šloserovej povedal, že má perfektný feeling a do kapely zapadla. Táto gymnazistka z Prešova hrá zároveň i v skupine Záhrada a o svojich nových „mongolských“ spoluhráčoch, ktorí tvoria rôznu vekovú i výzorovú zmes, hovorí, že „sú to profesionálni hudobníci, takže niet čo dodať. Spieva sa mi s nimi veľmi dobre“.

Späť k Čekymu... Na margo spomínaného Majstra Pavla poznamenal: „Napísal som tam krásne pesničky, najlepšie, aké som vedel. Chcem ich pomaly vytiahnuť na svetlo božie. Každá jedna pieseň z tohto muzikálu je odrazom čo sa deje medzi ľuďmi, aj v divadle, aj v našej brandži hudobníckej. Majster Pavol odráža všetky neduhy, ktoré tam vznikli.“ K situácii, ktorá vznikla okolo (ne)premiéry tohto projektu, povedal: „Vznikli tam špinavé reči, špinavé spôsoby, chcem byť mimo toho. Teda neviem, čo sa tam deje, ani ma to nezajíma. Mám ponuku robiť Majstra Pavla aj v Prahe.“

Nielen v slovenskom šoubiznise nie sú vzťahy medzi muzikantmi práve najčistejšie. Na prvý pohľad sa však zdá, že Marián Čekovský dokáže vyjsť s každým. Spýtali sme sa ho, či sa už stretol nevraživosťou.

„Iste, to funguje. Som ale zástancom toho, že ak mám robiť hudbu s ľuďmi, ktorí sa na to pozerajú ako na súťaž alebo preteky, tak na nich kašlem. Konflikt s nejakým hudobníkom, chvalabohu, nemám. Ani nechcem mať, prečo sa mám kvôli niečomu, čo milujem, s niekým hádať.“

Jedným dychom dopĺňa: „Mal som akurát odchod z No Name.“ Podľa jeho slov sa však rozišli v mieri a dnes je on niekde inde než No Name a všetkým sa darí.

„Došlo to do takého mierového štádia, že som odišiel sám, lebo si našli iného klaviristu, ktorý je takisto šikovný, je veľmi šikovný. Myslím, že keby som mal robiť peklo kvôli tomu, že som odišiel z No Name trochu nečakane, bola by to hlúposť. Zvlášť nie, keď do No Name nastúpil taký šikovný muzikant, akým je Zoli Sallai, ktorý je môj kamarát.

Dôvodom odchodu podľa jeho slov bolo hranie s Free Faces, pričom sa musel rozhodnúť. „Neurobil som zle, “ tvrdí s odstupom času Marián Čekovský.

Fotografie Čekyho a Ullanbatar Bandu nájdete tu:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=98

 
1.4.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 20233 krát