frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/12/kultura_v_presove-_rok_1999.html

Kultúra v Prešove, rok 1999

Kultúra 1999 v Prešovskom kraji

Január

Začiatkom roka sa v Japonsku predstavil prešovský folkórny súbor Šarišan.

Presne 28. januára uplynulo 700 rokov odvtedy, čo boli Prešovu udelné mestské výsady. V DJZ sa preto konala slávnostná akadémia.

Prešovské kino Klub uviedlo v rámci cyklu Klub filmového diváka ako prvý film päťoscarový Lovec jeleňov, s Robertom de Nirom a Meryl Streepovou v hlavných úlohách.

DJZ uviedlo premiéru pásma tanečného divadla pre deti Z pesničky do rozprávky.

Február

V osvetovom stredisku PKO v Prešove otvorili výstavu Štefana Dušenku Obrazy a samorasty, pri príležitosti Dušenkových 60. narodenín a 40. výročí PKO, kde pracuje od jeho vzniku.

V miernom predtermíne sa v sále Čierneho orla prešovského PKO uskutočnila Valentínska Párty. Vystúpili na nej skuiny Chiki Liki Tu-a, Simple Sound, Antishock a Nuda, s ktorou sa prvýkrát predstavil jej dnešný producent a spevák skupiny I.M.T. Smile Ivan Tásler.

32. ročník medzinárodnej súťaže v spoločenských tancoch o Šarišský pohár, nepoznal oficiálnych víťazov. Prehliadka spoločenských tancov sa síce konala, avšak iba neoficiálna, pretože kvôli snehovej kalamite neprišli do Prešova viaceré páry.

V kine Klub v Prešove sa koncom mesiaca konal druhý ročník filmovej prehliadky Febiofest, na ktorom boli uvedené české tituly Mrtvej brouk, Je třeba zabít Sekala, Mandragora a Postel. Tradíciu tohto filmového festivalu založil český režisér a producent, rodák z Prešova Fero Fenič (Febio = Feničov biograf). Pôvodne mali byť na festivale uvedené aj diela Minulost, Co chytneš v žitě a Návrat idiota, ktoré ale slovenskí diváci neuvidia, pretože tieto filmy majú ambície presadiť sa na medzinárodných festivaloch. Film Je třeba zabít Sekala uvieli neskôr viaceré sloveské kin, Mrtvej brouk sa premietal vo filmovch kluboch, no zvyšné dve snímky sa už do kín nedostali.

Pôvodne mal byť na Febiofeste uvedený aj film Čas dluh( režisérky Ireny Pavláskovej, ale jeho producenti nakoniec odriekli jeho prezentovanie, pretože sa s ním chystajú na medzinárodný filmový festival v Cannes a podľa regulí tohto nemohol byť uvedený v zahraničí. Napriek tomu však Čas dluhů uviedlo už začiatkom marca prešovské kino Panoráma.

Prešovská skupina I. M. T. Smile získala Cenu Hudobnej akadémie, tzv. slovenskú Grammy v Kategórii Skupina roku 1998.

Marec

Výstavné priestory Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach ostali na chvíľu bez svojej pýchy - originálov umeleckých diel Andyho Warhola. Boli zvesené a uložené na bezpečnom mieste kvôli tomu, že Vihorlatské kultúrne centrum (VKC) v Humennom na ktoré preša za Hudecovej éry právna subjektivita múzea neuhradilo poistné sumy za vystavované diela, ba ani za samotné múzeum.

Regionálne kultúrne centrá (RKC), ktoré vznikli rozhodnutím bývalého ministra kultúry Ivana Hudeca v roku 1996, a na ktoré prešla právna subjektivita kultúrnych inštitúcií, sa v marci konečne začali rušiť. Sedem RKC Prešovskom kraji (Šarišské kultúrne centrum v Prešove, Hornošarišské KC v Bardejove, Podtatranské KC v Poprade, Tatranské KC vo Vysokých Tatrách, Podduklianske KC vo Svidníku, Vihorlatské KC v Humennom a Hornozemplínske KC vo Vranove nad Topľou) k 1. aprílu zaniklo, a kultúrnym inštitúciám sa tak navrátila právna subjektivita.

V koncertnej sále Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Prostějovskej ulici v Prešove koncertoval dvanásťročný Peter Bild s o rok mladšou sestrou Luciou.
Obaja sú rodákmi zo šarišskej metropoly avšak žijú v Prahe. Výnimočný klavírny talent Peter Bild už koncertoval praktiky po celom svete.

V priestoroch ABC - centra voľného času v Prešove sa uskutočnil 14. ročník Rockovej ligy. Na štyroch koncertoch sa predstavili skupiny ako Raunchola, Stone Cold Bitch, Simple Sound, Joe & Entry, Dilemma, Exsilence, Nahý obed, Vindicta, Amorbital, Moriset, Perversity, Bleeding či Celleárius. Objavili sa aj dva comebacky - Panther sa vrátil na pódiá pod novým názvom Crossbow a svoju činnosť obnovila aj Strecha.

Asociácia slovenských filmových klubov uviedla do kín Projekt 100, ktorý zahŕňal viacero pozoruhodných titulov svetovej kinematografie. Prešovčania mohli v kine Klub postupne zhliadnuť filmy Korida lásky, Posledné pokušenie Krista, Stalkler, Smrtiaci bumerang, Život Briana, Cantenburské poviedky, Antonia, Nahý a Ohňostroj. Projekt 100 prebiehal aj v Poprade a v Starej Ľubovni.

Komisia Mestského zastupiteľstva v Prešove pre kultúru, šport a zahraničné kontakty zo zoznamu navrhnutých adeptov určila kandidátov na Cenu mesta za kultúru pre rok 1998. Komisia vybrala maliarov Dušana Srvátku a Petra Kocáka, ďalej dekana Rímskokatolíckej cirkvi Mateja Babčáka. Za najlepší kolektív bola komisiou navrhnutá skupina I.M.T. Smile a Grécko-katolícky spevácky zbor pri chráme sv. Jána Krstiteľa. Cenu nakoniec získali len Peter Kocák a I.M.T. Smile.

Mažoretky PKO Prešov a Dychová hudba Baštovanka, pod taktovkou Jozefa Kakaščíka, mali dvojtýždňové turné po Malte, kde ich prijal aj maltský prezident, a po francúzskej riviére. Na turné reprezentovala mažoretky aj čerstvá finalistka Miss SR ´99 Lenka Krescanková.

V Mestskej hale v Prešove sa uskutočnil nultý ročník celoslovenskej tanečnej súťaže PRE SHOW CUP ´99. Darilo sa na ňom najmä Popradčanom, Trebišovčanom a Žilinčanom, bodoval aj Prešovčan Daniel Straka.

Vranovská maliarka Erika Jakubčínová vystavila vyše tri desiatky obrazov v priestoroch poisťovne vo Vranove nad Topľou.


Apríl

V malej výstavnej sieni a suteréne Šarišskej galérie v Prešove sa prvého apríla uskutočnila vernisáž V. ročníka medzinárodnej súťaže a výstavy o najlepší kreslený vtip na tému pivo s názvom Zlatý súdok ´99. Jej duchovným otcom je prešovský karikaturista Fedor Vico.

Do Kežmarku a Popradu zavítal známy český hitmaker a hudobný biznisman Jiří Zmožek.

Detskou omšou Missa Liberorum in F začal vo Františkánskom kostole 41. ročník Prešovskej hudobnej jari, ktorá sa niesla v znamení jubileí. Prešovčania na nej mohli postupne zhliadnuť vystúpenia súborov Prešovčatá, Lúčnica, Musica aeterna, Top Big - Band, Štátna filharmónia Košice, Spirituál kvintet, či prehliadku Gitarfest ´99, na ktorej hosťovala skupina Fermata. Začala aj Bardejovská hudobná jar koncertom Akordeónového orchestra Konzervatória Košice. Pozadu neostal ani Poprad. V rámci Popradskej hudobnej jari sa predstavili napríklad organista Ivan Sokol, japonská sopranistka Nao Higano, Jolanna Strzelecka z Poľska, francúzske gitarové trio, či komorný súbor Savaria z maďarského Szombathely.

Platinovú platňu za 15 tisíc predaných nosičov prevzala prešovská speváčka ľudových a cirkevných piesní Hanka Servická. Ocenenie získala za svoje cédečko A od Prešova, a na koncerte v PKO zároveň pokrstila novinku Na košickej Turňi, ako aj nový titul jej kolegu Jozefa Andraščíka - Trebišov to valal.

Autorská výstava pastelov a olejov Jána Feňa s názvom Krajina môjho srdca bola otvorená v Šarišskom osvetovom stredisku v Prešove.

Kinu Úsmev patrila Levočská filmová jar. Diváci videli snímky Záhrada, Vášnivý bozk a Orbis Pictus.

Legenda českej trampskej a folkovej piesne - Wabi Daněk sa so svojim stálym "sparing-partnerom" Milošom Dvořáčkom predstavil v Prešove a v Poprade na vystúpeniach v rámci promošnúry k novému CD Valašský drtivý styl. V Poprade si zas zahrala legendárna punkovo-hardcoreová Davová psychóza, viaceré mestá na východe zasiahla formácia Free Faces.

V Humennom sa konal metalový festival Festering Blood Part 11. Vystúpii na ňom Sonorous Reluctance, Insepultus, Suffocate, Bizarre Of Brutality, Return To Innocence, Darknes Dreams a Poliaci Epitome.

Prvou premiérou roku 1999 bola v Divadle Jonáša Záborského v Prešove bláznivá komédia s erotickým podtextom autorky Adriany Krúpovej - Prebudená Amazonka.

V prešovskej Mestskej hale vystúpili sladkí chlapci z Luneticu. Na svoje si však prišli aj džezmeni, keďže sa pri Toryse objavilo aj trochu iné kvarteto než Lunetic - Štěpán Markovič, Dodo Šošoka, Pavol Bodnár a Martin Marinčák.
Dodo Šošoka a spol. predviedli svoje umenie aj na Vranovskej hudobnej jari.

V Prešove mala vystúpiť pražská formácia Jolly Jocker & The Plastic Beatles Of The Universe. Kapela však nedošla, pretože jej lídrovi Petrovi Kumandžasovi rozbili v Poľsku tesne predtým hlavu bejzbalovou pálkou. Vystúpili teda len domáce kapely Chiki Liki Tu-a, WAYD a Hlava 66.

Šarišská galéria v Prešove otvorila naraz hneď dve výstavy. Obrázky Bratislavy autora Tibora Borského a East Osten Východ alebo Nová Európa očami fotografov, kde sa fotografickými prácami prezentovali Jean-Gilles Quénum a Francis Tesorio, Wolfgang Wiede a Jaro Sýkora. Mestské kultúrne stredisko v Bardejove zas pripravilo výstavu fotografií Mariána Krličku Premeny Košíc.

Za účasti Otta Weitera, Michala Dočolomanského a ďalších interpretov sa vo Vranove nad Topľou uskutočni benefičný koncert Dúhový most.

V Sabinove sa konal dvojdňový celoslovenský festival katolíckych speváckych zborov a skupín Aleluja 1999.

Máj

Unikátnu výstavu súčasných ruských autorských kníh a samizdatov otvorili v priestoroch Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.
O post riaditeľa MMUAW sa uchádzali štyria kandidáti. Zvíťazila Valéria Maďarová z Medzilaboriec.

Vo výstavnej sieni Múzea ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku vystavovali dvaja Humenčania Tomáš Leňo a Jozef Ondzik súbor dokumentárnych a reportážnych fotografií Ľudia spod Bukovských vrchov.

Do maxima vybičoval atmosféru v prešovskom PKO Jaromír Nohavica.

Jiří Suchý, Jitka Molavcová a divadlo Semafor uviedli v Prešove hru Mé srdce je zimmerfrei.

Pod záštitou ministra kultúry sa vo Vranove nad Topľou uskutočnil 12. ročník festivalu Vranovské zborové slávnosti, na ktorom sa okrem domáceho zboru Ozvena predstavili aj detské a mládežnícke spevácke zbory z Fínska, Rakúska, Litvy, Českej republiky a Slovenska.

Prešovský výtvarník Marek Lukáč slávnostne otvoril na Hlavnej ulici súkromnú galériu Luca Maro.

Slávnostným galakoncertom oslávili Mažoretky PKO Prešov 10. výročie svojho vzniku.

Potvrdila sa "šuškanda", že z bratislavského Istropolisu sa do prešovského Divadla Jonáša Záborského presťahuje muzikál Dracula. Ako posledné sa o paradoxne dozvedelo DJZ. Potvrdilo sa aj to, že začiatkom júna sa v prešovskom PKO objaví muzikál Mníšky.

Jún

Nielen Mníšky sa objavili v prešovskom PKO. Predstavil sa aj herec Jan Potměšil, ktorý je po ťažkej autohavárii na vozíčku s inscenáciou Růže pro Algernon.

Folklórny súbor Dúbrava oslávil jubilejným galaprogramom a plesom v Odborovom dome kultúry dvadsiate výročie.

Pavol a Ján Šarišskí z Janova (okres Prešov) sa úspešne prezentovali
v slovinskom meste Trebnje na 32. medzinárodnom tábore insitného umenia.

37. ročník Festivalu kultúry a športu v Medzilaborciach mal prvýkrát prívlastok rusínsky.

Jún bol mesiacom výberových konaní. O riaditeľskú stoličku sa bojovalo v Múzeu ukrajinskej a rusínskej kultúry vo Svidníku (napokon zvíťazil Miroslav Sopoliga), Podduklianskom osvetovom stredisku (Mária Pajzinková), Podduklianskej knižnice Svidník (Zuzana Sejková), vo Hvezdárni Roztoky (Ján Rusinko), v knižnici v Starej Ľubovni (Mária Hnátková), či vo Vihorlatskej knižnici (Michal Reby). Tých konkurzov bolo však ešte viac...

Po vydarenom koncerte v prešovskom V-klube, si kapela Jazzvec zopakovala úspešný program Večer so Stingom aj v sále PKO - Čierny orol.

V Múzeu ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku otvorili výstavu Bohdan Hostiňák - Svitanie.

V Prešove vyvrcholili oslavy sedemstého výročia udelenia mestských výsad.

Veselo bolo na divadelných scénach. Krajský prednosta odvolal riaditeľa Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Štefana Hija. Jeho post neskôr obsadil Marián Marko. Spevohra Divadla Jonáša Záborského uviedla v obnovenej premiére operetu Alberta Szirmaiho Magnáš Miško. Divadlu mala, podľa slov vtedajšieho šéfa spevohry Štefana Senka, zarobiť dva milóny. Zamestnanci Divadla Janka Borodáča v Košiciach i zamestnanci Divadla Jonáša Záborského v Prešove nedostali vo svojom výplatnom termíne mzdy. Generálny riaditeľ (vtedy ešte stále) Východoslovenského štátneho divadla, dnešný riaditeľ DJZ Jozef Fiffík stále tvrdil, že o tom, že sa má hrať muzikál Dracula, DJZ vie iba z médií. Od prvého júla sa stalo Východoslovenské štátne divadlo minulosťou. DJZ padlo do pôsobnosti Krajského úradu v Prešove, košické divadlo ostalo pod Ministerstvom kultúry SR.

Júl

Fotoreportér a publicista týždenníka Reflex Andrej Bán mal v Krajskom múzeu v Prešove otvorilo výstavu fotografických prác Jarovnice pred a po...

Poprad rozhýbala veselá ska partička Polemic, ktorá neskôr zavátala aj do ďalších miest.

Folklórny súbor Šarišan prijal pozvanie od španielskej folklórnej asociácie Folc Canavi a na dva týždne odcestoval na Pyrenejský polostrov, do mesta Toledo. Ešte predtým stihli Šarišanci, spolu so súborom Minčol, pozabávať amerických turistov v Kyjove (okres Stará Ľubovňa).

Formácia WAYD z Prešova, ktorá má na svojom konte album The Ultimate Passion, dokončila v štúdiu Perina nahrávanie druhého cédečka s pracovným názvom Bariers. Kompakt nebol dodnes vydaný.

Firma Škvrna zažalovala skupinu I.M.T. Smile o desať miliónov. Aj keď išlo o prakticky bezpredmetnú kauzu, I.M.T. Smile sa opäť dostali na prvé stránky.

S letom sú spojené rockové festivaly. Na východe to bola opäť bieda. Výnimku tvoril metalový festival v Brekove pri Humennom, kde si zahrali kapely ako Sear Bliss, WAYD, Corruption, Useless Sacrifice, Daybreak, Doomed, Out Cry, Bizzare Of Brutality, Deflorace, Ingrowing, Ex-Dreams, Darkness Dreams, Deep Star Six, V. A. R., Krabathor, či kultoví poľskí deathmetalisti Vader. V Prešove sa na Starej Dúbrave konal minifesival Za slobodu prejavu, na ktorom vystúpili kapely Kathegoris Muflon, Záhrada, Reverse Wind, DX Sons, WAYD a Chiki Liki Tu-a. Z iných festivaov spomeňme aspoň trenčiansku Pohodu, kde východ zastupovali Chiki Liki u-a, popri headlineroch typu Psí vojáci, Mňága a Žďorp, Bez ladu a skladu, či The Plastic People Of The Universe.

Koncom mesiaca oslavoval v Olšanoch abrahámoviny Valašský kráľ Bolek Polívka. Medzi gratulantmi nechýbala ani posádka PREŠOVSKÉHO KORZÁRA.

August

Na festivaly bol na východe chudobný aj august. Konal sa len Open Air Rock - Rockový maratón na priestranstve pri Prešove zvanom Marakaňa. Vystúpili na ňom prevažne domáce skupiny.

Karpatskonemecký spolok na Slovensku zorganizoval v Kežmarku festival Sviatok kultúry a vzájomnosti na ktorom sa zúčastnili súbory nemeckých menšín zo Slovenska, Moldavska, Rumunska, Ukrajiny a Južného Tirolska.

Kapely Lojzo, Mloci, Drišľak, Bukasový masív a Nový Al - bum, sa aj tento rok vydali na šnúru zvanú Colštok, s ktorou tentokrát obišli východ Slovenska.

Prešovský výtvarník Daniel Hlavka mal svoju prvú autorskú výstavu s názvom Môj svet, v priestoroch Šarišského osvetového strediska v Prešove. Na vernisáž si štýlovo pozval kapelu Hlava 66.

Najúspešnejšia slovenská kapela I.M.T. Smile ukončila celoslovenské turné, získala Zlatú platňu za CD Valec EXTRA, na ktorom boli bonusové skladby z prešovského unplugged koncertu, začala točiť klip dala si pauzu.

Karol Vosátko natáčal v Prešove videoklip so speváčkou Dagmar Rostandt a skupinou Gladiator na skladbu Málo je viac, čo je coververzia hitu Suzi Quatro If You Can´t Give Me Love.

September

Členovia štábu filmu Fontána pre Zuzanu 3 navštívili Poprad a Prešov.
Fontána pre Zuzanu 3 režiséra Dušan Rapoša bola jediným slovenským filmom natočeným v roku 1999.

V šarišskej metropole však začal Prešov točiť nový slovenský hraný film prešovský rodák Juraj Kukura. Išlo o televízny film Fragmenty z malomesta režiséra Petra Mikulíka.

Najlepší tohoročný hudobný festival na východe bol jednoznačne Festival dobrej hudby - Sigord ´99. Nekonal sa však na Sigorde, ale na prešovskom amfiteátri. Za tri dni na ňom vystúpili takí interpreti ako Soňa Horňáková, Vladimír Mišík, Peter Lipa, Wabi Daněk, Poutníci, Fleret s Jarmilou Šulákovou, či František Nedvěd.

V popradskom Dome fotografie otvorili výstavu Craiga Barbera Camera Obscura a zároveň vyhodnotili fotosúťaž Východ známy - neznámy. Zvíťazil v nej Pavol Jurčo druhý skončil náš fotograf Stano Bačenko.

Koncertom Karla Plíhala začal v prešovskom PKO 34. ročník Prešovskej hudobnej jesene. Postupne sa na nej behom troch mesacov predstavili Richard Műller, Jaro Filip, Jan Nedvěd st., Hex, Chinaski, Hana a Petr Ulrychovci a skupina Javory, Marika Mačošková, či Martin Babjak. Súčasťou PHJ bol aj festival Jazz Prešov kde hral kopec známych interpretov. Za všetkých menujeme aspoň Janu Koubkovú. Osem týždňov, trinásť večerov, deväť žánrov, tristo účinkujúcich a rekordných šesťtisíc divákov - hovorí o PHJ štatistika.

Prešovský herec a spevák Slavomír Benko sa prvýkrát predstavil vlastnou výstavou Sochy a kresby ako výtvarník, v Šarišskej galérii v Prešove.

Peter Ondria, alias slovenský Loius Armstrong, natočil coververziu skladby Wonderfull World, spolu s košickou dancefloorovou kapelou Extasy.

Skupine Peha vyšiel debutový album Niečo sa chystá.

Vo Svidníku sa, pod záštitou ministra kultúry, konali Dni Európskeho kultúrneho dedičstva ´99, s celou sériou zaujímavých podujatí. Okrem iného sa venovala pozornosť záchrane drevených kostolíkov.

Koncom mesiaca nemohla na prešovskej pešej zóne chýbať prehliadka dychových orchestrov a dychových hudieb Veselo na Michala. Došiel aj hosť zo zahraničia - Dychový orchester mladých z českého Vítkova.

Potešila aj správa, že mladé mažoretky prešovského PKO Diridonky sa v chorvátskom Záhrebe stali majsterkami Európy.

Október

V Bardejove sa konala výstava akvarelov rakúskej veľvyslankyne a Slovensku Gabriely Matzner Impresie - Očami jednej Viedenčanky.

Prešovská hudobno-dobrodružná skupina Mloci oslávila slávnostným "rebriňakom" so svojimi hosťami 15. narodeniny v prešovskom ODK.

November

Deti z detských domovov a osobitných škôl internátnych z Prešovského kraja sa už po tretíkrát zišli na podujatí Spoznaj môj úsmev. Koncert ktorý sa konal vo Svidníku, pripravila krajská pobočka Spoločnosti priateľov detí z detských domovov - Úsmev ako dar.

Omladená činohra DJZ pod vedením Jozefa Stražana uviedla obnovenú premiéry hry Lysistrata alebo najkrajšia vojna. Neskôr sa na takýto krok podujali aj DAD-e, kde obnovili predstavenie Ženba.

Posledné zmeny roku 1999: Do Podtatranského osvetového strediska v Poprade bol za riaditeľa menovaný Ladislav Havlík, riaditeľkou Tatranského kultúrneho centra v Starom Smokovci sa stala Oľga Chalupková, a vo Vlastivednom múzeu v Hanušovciach nad Topľou sa stala riaditeľkou Agáta Krupová. Za vedúceho odboru kultúry Krajského úradu v Prešove bol ustanovený Ján Hanzo, ktorý býva v Hanušovciach nad Topľou a doteraz bol pracovníkom Okresného úradu vo Vranove nad Topľou.

V Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove sa uskutočnil benefičný koncert na podporu Ruského domu. Výťažok z neho šiel na zaplatenie nájomného.

Okrem početných benefičných koncertov sa roztrhlo vrece s akciami k 10. výročiu nežnej revolúcie. Spomeňme aspoň oficiálne oslavy - tie robil krajský úrad v DJZ.

V Prešove vznikla zo skladu liekov nová súkromná predajná galéria Abart Gallery.

Priestory prešovského Sejf Clubu patrili tentokrát rebelantskému triu prešovských výtvarníkov - Dušana Očkoviča, Františka Vaška a Tomáša Klímu.

December

Helena Růžičková, Václav Fischer, Majster N, Robo Kazík, Jiří Korn, Věra Špinarová, Helena Vrtichová Petr Kotvald... Títo, a mnohí ďalší, boli hosťami Vianočného koncertu detí z detského domova Slon v Šarišských Michaľanoch - Sloníčat v prešovskom DJZ.

Prešovská autorka Jana Bodnárová vydala knihu pre deti Dievčatko z veže.

V Múzeu moderného umenia v Medzilaborciach otvorili výstavu mladého bratislavského výtvarníka Dana Meluzina.

Rok plný osláv zavŕšila ľudová hudba Prešovčan koncertom v PKO, pri príležitosti 45. výročia vzniku.

Poslednou akciou roka 1999 nemohlo byť nič iné, než oslava Silvestra...

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 24286 krát