frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/127/michal_kascak_-_neuropa_a_bez_ladu---.html

Michal Kaščák - Neuropa a Bez ladu...

V novembri a decembri /2000/ sa po slovenských, českých a poľských mestách uskutočnilo prvé turné kapely Neuropa a posledné skupiny Bez ladu a skladu. Obe formácie spája meno ich lídra - Michala Kaščáka.

Tento muzikant určil ešte ako doslova malý chlapec smerovanie azda najznámejšej slovenskej alternatívnej kapely Bez ladu a skladu, ktorá vydala albumy Bez ladu a skladu, Horúce hlavy a Iba raz. Comebackové vystúpenia mali Bez ladu a skladu na posledných dvoch ročníkoch najväčšieho slovenského festivalu Pohoda, ktorý organizuje práve Michal Kačšák. Skupina Neuropa je prakticky pokračovateľom Bez ladu a skladu. Premiérovala na Pohode 2000 v Trenčíne, kde pokrstila aj debutový album. Koncertná zostava Neuropy pozostáva z desiatich hudobníkov, z toho piatich členov dychovej sekcie a hostí.

Na rozdiel od Bez ladu a skladu má v jej hudbe svoje nezastupiteľné miesto aj elektornika. O Neurope, Bez ladu a skladu i festivale Pohoda sme sa s Michalom Kaščákom pozhovárali po prešovskom koncerte, ktorý sa konal na Mikuláša v sále PKO - Čierny orol. Keďže v sále momentálne predvádzala svoje umenie elektronická alchymistka IM Cyber s basgitaristom Marekom Minárikom a všade bol hluk, rozhovor vznikol na netradičnom mieste - na záchode.

Na vašom turné ste hrali na rôznych miestach nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike a v Poľsku. Aký bol prešovský koncert v porovnaní s inými vystúpeniami v rámci tejto šnúry?

- Ten koncert, ktorý je posledný má vždy tú výhodu, že je posledný. Teraz by som preto asi povedal, že najlepší koncert bol v Prešove. Jednak mám veľmi rád ľudí z Chiki Liki Tu-a, ktorí okolo toho robili organizačne a považujem ich za skvelú kapelu. Takže bolo veľmi príjemné stretnúť sa s ľuďmi, ktorých máme radi hudobne aj ľudsky. Plus prišlo veľa ľudí, ktorí sa dobre bavili a vznikli silné väzby medzi pódiom a obecenstvom. Musím však na druhej strane priznať, že všetky koncerty - od prvého až po ten prešovský - boli výborné, atmosféra bola milá a som rád, že dopadli presne tak, ako dopadli.

Ako bola Neuropa prijatá v Poľsku, či v Českej republike?

- Veľmi dobre. Uvedomujem si, že Bez ladu a skladu je skupina, ktorá funguje pätnásť rokov, takže je tam oveľa väčšie zázemie, ľudia poznajú všetky pesničky, vedia, čo bude nasledovať len čo sa ohlási názov piesne, zatiaľ čo Neuropa je pár mesiacov stará vec, takže je to úplne iné. No mám z ohlasov na ňu dobrý pocit.

Nedávno vydaná prvá platňa Neuropy je žánrovo pestrá, skĺbila sa na nej elektronická muzika s rockovou, alternatívnou, s dychovou sekciou. U kritiky a zrejme aj u poslucháčov bola prijatá veľmi kladne. Otázkou však je, kam sa bude Neuropa uberať ďalej. Zdá sa totiž, že otvorila príliš veľa brán naraz.

- Snažím sa zobrať si z toho, čo existuje to najlepšie. Tak ako mám stále rád dychy, sa mi v niečom zapáčila elektronika, ktorú považujem za skvelý hudobný nástroj. Preto som ju použil. Ako sa bude Neuropa uberať ďalej, to neviem, či preváži elektronika alebo živé nástroje, zatiaľ netuším. Myslím si, že zostava, v akej hráme teraz, by mala zostať pokope. Aj hudobne sa Neuropa teda bude trochu odvíjať od toho, že viem, s kým môžem počítať. Určite by ma nebavilo robiť čisto umelé veci, napríklad, že by nebola dychová sekcia, ale by bola vysamplovaná. Takisto by ma asi nebavilo robiť bez elektronických mašiniek, lebo je to skvelá možnosť narábať so zvukmi, s efektmi, jednoducho sa pohrávať. Hravosť v hudbe sa mi páči.

V Neurope hrá mnoho muzikantov, plus na turné boli aj členovia z Bez ladu a skladu a ďalší, plný autobus. Ako sa to zvláda na turné? Je to viac stres, alebo skôr pohoda a zábava?

- Samozrejme, je tam veľa stresu, najmä organizačného, ale oveľa silnejšie je to, čo sa deje na koncertoch ako veci, ktoré sa dejú mimo nich. Záležitosti ako kde bývame, kedy odchádzame a podobne občas stresujú, ale celkovo je to ďaleko väčšia zábava. Pre Neuropu bolo veľmi dôležité vyjsť na turné, keďže je to premiérová šnúra. Vidíme reakcie ľudí a kapela začína žiť normálnym kapelovým životom. A pre Bez ladu a skladu bola šnúra tiež dôležitá, lebo sme v kluboch tri roky nehrali, odkedy sme ohlásili zánik. Je to niečo úplne iné, pretože Bez ladu a skladu odohrali väčšinu koncertov práve v kluboch a som preto rád, že som sa rozhodol spojiť turné takto dokopy. Je to radosť.

O Bez ladu a skladu sa stále hovorí, že táto kapela asi nikdy neskončí a vždy sa objaví nejaký comebackový koncert. Je to skutočne tak alebo je toto turné naozaj definitívne posledné?

- Je to háklivé, pretože keď sme ohlasovali prvý koniec, tak som bol presvedčený, že ide o definitívny koniec. Potom sme odohrali niektoré koncerty, ktoré som považoval za výnimočné, kompenzujúce fakt, že neexistujeme a vždy som ich tak aj prezentoval a stále sme neurobili nové veci, ale len odohrali starý repertoár. Všimol som si však, že ľudia to berú trochu háklivo, ako nejaký kalkul, že sa ohlási koniec a ide sa ďalej. Myslím si, že tentokrát to koniec
skôr je ako nie je. Jednak sa chcem venovať Neurope a neviem si predstaviť fungovať v dvoch skupinách naraz. Nevylučujem však, že niekedy v budúcnosti - napríklad pri dvadsiatom výročí skupiny, teraz máme pätnáste - zahráme nejaký koncert. Viem, že budúci rok určite nebudeme hrať nikde, ani na Pohode. Budem si dávať na to pozor. Pre Bez ladu a skladu bolo tiež dôležité, že vždy sme veľa skúšali, boli sme spolu robili, no teraz sa už viac-menej hudobne nestretávame. Tak, ako je pre mňa príjemné toto turné, kde sa stretneme stará partia a odohráme staré veci, neviem si predstaviť, ako by som zdôvodňoval takúto istú šnúru napríklad o rok. Nevznikli žiadne nové veci, pripadalo by mi to len ako taký revival.

Späť k Neurope, ktorá je akýmsi pokračovateľom Bez ladu a skladu, aj keď ten modernejší posun je cítiť. Stretli ste sa už s nejakou negatívnou odozvou u kritiky, či už pri recenzii alebo v ohlase na koncert?

- Našťastie nie. Čo sa týka kritík, tie sú úplne skvelé, čo sa týka reakcií po koncertoch tie sú tiež našťastie dobré, z čoho mám veľkú radosť. Stretol som sa však napríklad s tým, že niektorí ortodoxní fanúšikovia Bez ladu a skladu, ktorí absolútne odmietajú čokoľvek elektronické, neprijali platňu Neuropy.

Muzika, akú robí Neuropa, musí vyvolať kontroverzné reakcie...

- Nemám ani také ambície, aby sa Neuropa páčila všetkým, to ani nejde. Drvivá väčšina reakcií je ale dobrá a tie niektoré názory, ktoré nedokážu prijať čokoľvek elektronické, sú len o pohľade na elektroniku. Takisto som jej dlho nemohol prísť na chuť, pretože som sa dostával k veciam ako dancefloor a na nejakých parties som počul dídžejov, ktorí neboli dobrí, takže sa mi to nepáčilo. Potom však prišiel zlom, kedy som zistil, že táto hudba dokáže nielenže dobre fungovať, ale dá sa aj dobre využiť ako hudobný nástroj. Napríklad aj Iva Bittová má tanečný projekt a ten je podľa mňa fantastický. Všetko závisí od toho, ako človek narába s vecami. Takisto boostrovú gitaru možno v klasickej zostave využiť od pre mňa trápneho heavy-metalu až po niečo zaujímavé. Nechcem tvrdiť, že ja využívam povedzme elektroniku najlepším spôsobom akým sa dá, ale najlepším spôsobom, akým viem.

Letný festival Topvar Pohoda 2000 bol úspešný, mala naň nadviazať Pohoda Párty, ktorá sa neuskutočnila. Prečo?

- Problém bol s tým, že sme mali šialené plány a šialený rozpočet. Tesne predtým, než mala Pohoda Párty začať, od nej odskočili sponzori z toho dôvodu, že sa sústreďujú na leto. Ku koncu roka mali určité rozpočtové problémy a podobne.

Takže Pohoda 2001 bude o to lepšia?

- Určite áno. O čo sme rozčarovanejší, o to lepšie sa prichystáme na budúci rok. Letný festival nie je ohrozený. Chceli sme len po výbornom výsledku, ktorý sme dosiahli v lete, spraviť také pripomenutie, na ktorom by sa mohli stretnúť ľudia, čo boli na Pohode v lete. Bohužiaľ to nevyšlo, ale skutočne sme na tom robili, ako sme najlepšie vedeli. Myslím si, že rozhodnutie stopnúť Pohodu Párty bolo šťastné, lebo sme nechceli uberať ani z technickej kvality, ani z kvality účinkujúcich.

(december 2000)

Súvisiace linky:

Pohoda 2001:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=126

Pohoda 2000:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=79

Pohoda 1999:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=14

Chiki Liki Tu-a:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=33

Riport zo spomínaného koncertu:
http://www.pis.sk/?c=12&id=346

 
16.4.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 20333 krát