frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/129/hudobny_rok_1998_v_presove_a_okoli.html

Hudobný rok 1998 v Prešove a okolí

Po iné roky to bývalo v Prešove po hudobnej stránke takto: raz za rok bola Rocková liga, do PKO prišli zo tri skupiny z Bratislavy a fajront. Rok 1998 bol pre rockových priaznivcov ďaleko lepší, než roky predchádzajúce...

Koncerty: Folk, country a ...

Tentokrát bolo koncertov v Prešove ako maku. Ani ich všetky nedokážeme vymenovať (na čo by nám pred časom stačil jeden riadok).

Na svoje si určite prišli countrysti, priaznivci folkovej a trampskej hudby, či spirituálov. Najprv pri vyvrcholení Prešovskej hudobnej jari, ktorú zorganizovalo PKO - pri vystúpení Spirituálu Kvintet. Druhýkrát na dvojdňovom Marlboro Rodeo Show (tiež pod patronátom PKO), ktoré sa v lete uskutočnilo na cyklistickom velodrome. Do tretice to bolo na festivale dobrej hudby Sigord ´98, kde si prišli na svoje nielen priaznivci country a folku, ale aj iných menšinových žánrov. Tento skvelý festival zorganizovalo občianske združenie Sicortus na čele so Sašom Hudákom. Na Sigorde vystúpilo veľa skvelých kapiel, spomeňme Andalúziu, Atlantu, Belasích, Funny Fellows, Fragment, Grassland, Lojzo, Kamelot, české legendy Wabiho Daněka a Pavla Dobeša, maďarských Tibor Country Bandy či vynikajúcich Írov Dún An Doras žijúcich v Prahe. Nepochybne zážitkom bol i koncert Františka Nedvěda a skupiny Příbuzní na prešovskom amfiteátri. Pre folkových, no i rockových fajnšmekrov bolo top udalosťou vystúpenie skupiny Neřež (čo je bývalý Nerez, bez Zuzany Navarovej).

Rockové festivaly

Rockeri si v roku 1998 tiež prišli na svoje. Neúnavný organizátor Ľubo Hanušín opäť pripravil v ABC - Centre voľného času Rockovú ligu. V rámci Prešovskej hudobnej jari sa v PKO uskutočnil Guitarfest. Konalo sa tiež niekoľko ďalších festivalov. Napríklad Festival za slobodu prejavu na Starej Dúbrave (hrali Frown, Reverse Wind, Kathegories Muflon, WAYD, Chiki Liki Tu-a). Ten sa uskutočnil z dôvodu, že Park kultúry a oddychu údajne zakázal hrať skupine Chiki Liki Tu-a v jeho priestoroch a na jeho podujatia, údajne preto, že počas jedného ich koncertu ktosi rozbil pisoár. Ďalším festivalom bol Alternátor vo V - klube, kde vystúpil napríklad Karol Mikloš či skupina Živé kvety. Alternátor zorganizoval Rado Mešša s Flash rádiom.

V predvolebnom období sa konalo festivalov viac. Hájime Zdravie - Drogám Stop, ináč reklamný koncert HZDS hradený všetkými občanmi, bol prvý z nich. Vystúpili Gladiátor, Metalinda, Maťo Ďurinda (premenovaný na Tublatanku), Money Facktor, Street Dancers, nejaké tie dancefloory... Skupina Gladiátor po začiatku protidrogového turné Hájime Zdravie - Drogám Stop vydala vyhlásenie, že nebude na ňom hrať, pokiaľ je za tým HZDS. Nakoniec sa aj vlk najedol, aj koza ostala celá. Gladiátor na akcii vystúpil, ale počas koncertu nebolo nikde spomínané, že ide o podujatie HZDS.

Ďalšie dva festivaly boli Summer Rock ´98, ktorý pripravila Slovenská demokratická koalícia (vystúpili Východ, 67th Harlem, Ex-Silence, DX Sons, Peha, Frown) a Ro-c-k volieb (X - Posse, Chiki Liki Tu-a, Frown, Katka Knechtová z Pehy, Východ). Najlepším letným festivalom v Prešove bolo bez pochýb podujatie Electro vs. Rock. Tento open-air koncert v prešovskom amfiteátri spískali Rock Café Netopier a SDK. Vystúpila tam prešovská legenda Gagas s novým hosťujúcim spevákom (Maťo Kolozsy - ex-Strecha, Joock´N´Priesche, Devil´s Voice), rockový 67th Harlem, elektro-rockový Worm´s Coke, elektronickí K.I.F.O.T.H. z Trnavy, ktorým vychádza CD v USA a Leicheband, čo je projekt exhibicionistického speváka Leicheho z legendárnej Strigy, ktorého doprevádzajú členovia skupín WAYD a Frown (čo je vlastne bývalá Striga). Hlavnou hviezdou však bola česká elektronická kapela Vanessa Gun, vzniknuvšia z dvoch najlepších tamojších elektrobandov Vanessa a Gun Dreams.

Zaujímavým festivalom bol i decembrový Stop AIDS v Mestskej hale, kde vystúpili skupiny Navara z Lučenca, Ali Ibn Rachid (v polodomácom Prešove po štyroch rokoch!), usporiadatelia Chiki Liki Tu-a, vynikajúca Laura a její tygři (s vodcom Karlom Šůchom, spevákom Martinom Poštom, perfektnou a sexy speváčkou Lenkou Novou a ďalšími ôsmymi džentlmenmi). Laura hrala v šarišskej metropole naposledy krátko po svojom vzniku - pred desiatimi rokmi! Vystúpili ešte i skupiny Hex a Vidiek.

Kopec ďalších koncertov

Prešov bol v minulom roku koncertne veľmi navštevovaným miestom. Do PKO zavítal Pavol Hammel so svojim unplugged programom, konkurenčné bandy dvoch slovenských gitarových mágov Andreja Šebana a Juraja Buriana Ash Band a JB band, v rámci Guitarfestu. S JB Bandom a Jarom Filipom vystúpil Richard Müller s koncertným programom Nočná optika. Vystúpili tu i speváčky Lenka Filipová a Marie Rottrová. Na pešej zóne vyhrával na Nescafé Tour Vidiek. Na mítingu SOP vystúpili Made 2 Mate, na mítingu SDĽ Maťo Ďurinda a Tublatanka (tentokrát - paradoxne - celá kapela, nielen Ďurinda sólo).

Po prvýkrát vo svojej takmer pätnásťročnej histórii zavítala do Prešova (česko)slovenská punkrocková legenda Zóna A. V zostave s Cyrilom Zeleňákom, Fedorom Frešom, Františkom Griglákom, Mariánom Vargom a Pavlom Hammelom vystúpili v Mestskej hale Prúdy. Bol to vlastne trojkoncert, lebo hrali skladby nielen od Prúdov, ale i z Hammelovej sólovky Život je... a Vargového Collegia Musica. Hip-hoperov zabával Chaozz, v rámci svojho turné nazvaného Zprdelešnůra. Na jediný slovenský koncert zavítal na Šariš írsky rodinný band Kelly Family. Prešovských koncertov však bolo ďaleko viac.
Pripomeňme aspoň časté koncerty vo novom Flash Klube - Čierny Orol a v Rock Café Netopier. Kedysi museli Prešovčania chodiť za solídnejšími koncertmi do Košíc. Tento rok bol výnimkou, ale mohli si zájsť aspoň na Tonyho Ducháčka a Garage, čo je pokračovateľka legendy Garáž a po českej undergroundovej megalegende Plastic People Of The Universe, ktorá hrala v Košiciach koncom roka 1997 to bol taktiež výborný zážitok.

Hudobné nosiče

Začiatkom minulého roka utajene vyšlo druhé CD pôvodom prešovskej formácie Ali Ibn Rachid. Podobne ako to prvé, je tiež bez názvu, ale hovorí sa mu "cyklistické" a tomu prvému "hokejové" (kvôli obalu). Frontman skupiny Ali Ibn Rachid Ľubo Burgr, spolu s ďalším členom Petrom Zagarom (klávesy) a ďalšími Ľuďmi z okruhu bratislavského divadla Stoka natočili platňu Na konci leta, ktorá vyšla u IC (Ivan Csudai) Records.

Bratia Táslerovci so sprievodnými muzikantmi natočili druhý album I.M.T. Smile - Valec. Zmenili vydavateľa - od Škvrny Records prešli k PolyGramu - a nový počin má tým ďaleko lepšie promotion než debutový Klik - Klak. I.M.T. Smile bodovali v rádiách s viacerými hitovkami z novej dosky, najviac však so skladbou Ľudia nie sú zlí, ktorej text napísal Daniel Hevier a ktorá dobyla všetky možné slovenské hitparády.

Chiki Liki Tu-a mali natočiť u firmičky Gregor Agency Records svoj debut. Kapela ho aj natočila, na spadnutie bol už singel Tončo je pončo / Malicherná záležitosť / Gdo ja, ale nakoniec z toho zišlo. Gregor totiž s nimi zmluvu zrušil, po tom, čo Chiki Liki Tu-a chceli natáčať videoklip k piesni Tončo je pončo pred ministerstvom vnútra. Pripomíname, že to bolo ešte v čase Mečiarovej vlády. Nakoniec však album vyšiel, vlastným nákladom, zatiaľ len na kazetách.
Svoj debut nahrali aj progresívni metalisti zo skupiny WAYD. Ich CD The Ultimate Passion vyšlo u Metal Age Production.

Nahrávky, či už na promo účely, alebo na pripravované vydanie majú natočené viac skupín - Kathegories Muflon, Frown, THC, Fade Out...

Na CD kompilácii Domáce Vianoce sa v spoločnosti Pavla Hammela, Mariána Vargu, Vaša Patejdla, Hexu a ďalších ocitla aj prešovská kapela Peha so svojou skladbou On, ona, ono.

Platňu Ivana vydala Miss Československo ´89 a modelka Ivana Christová. Tá však v Prešove pôsobí veľmi málo. Aj Peter Nagy a Peter Lipa sú rodení Prešovčania, ktorí tu však už dlhý čas nepôsobia. V roku 1998 vydali albumy 99 WATT a Čierny Peter (Lipa).

Čo dodať?

Snáď len toľko, že napriek tomu, že toto obozretie sa za starým hudobným rokom vyznieva veľmi optimisticky, zďaleka to nie je také ideálne. Prvý pohľad môže mýliť. Je jasné, že záujem o rockovú hudbu (ale aj alternatívnu, folkovú, jazzovú...) v šarišskej metropole je. Napriek tomu Prešov stále postráda klub. Rockový klub. Taký, ktorý v žiadnom európskom meste nemôže chýbať a nie jeden. Veď už aj v Českej republike má klub pomaly každá dedina. A v Prešove - s okolím vyše stotisícovom meste - takýto klub chýba...

(december 1998)

 
26.4.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20071 krát