frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/1375/slovenske_opalove_bane_-_dubnik-_slanske_vrchy.html

Slovenské opálové bane - Dubník, Slanské vrchy

Pojazdná latrína i nový turistický okruh. Zaujímavosti z opálových baní, ktoré boli až do objavenia austrálskych baní a celosvetovej dominancie diamantov doslova zlatou (opálovou) baňou a celosvetovým unikátom...

Opálové bane
Opálové bane
Opálové bane Dubník odkryli pre verejnosť nový tristometrový okruh. Článok s týmto titulkom vyšiel v Korzári v máji 2020. Písal som v ňom aj o tom, že pred rokmi našli priamo v bani dvanásťročného chlapca.

Čo ešte bolo v článku?

Len 23 kilometrov od Košíc a zhruba 20 od Prešova sa nachádza v lokalite Dubník, v katastri obce Červenica (okres Prešov) v Slanských vrchoch svetový unikát. Opálové bane.
„Táto baňa je najstaršia na svete, pretože nikde inde sa opál hlbinným spôsobom nedobýval. Výnimočná je aj obrovskými priestormi, “ povedal manažér banského skanzenu Jozef Čurík, ktorého do tejto dubníckej bane prvý raz vzal otec pred päťdesiatimi rokmi. Bola z toho láska na celý život.
Aj to som písal v článku, v ktorom nechýbalo pravdivé konštatovanie, že ide o svetový unikát.
„Do objavenia Austrálie to bol jediný ťažený opál na svete, “ opisuje históriu Čurík.
Objavenie austrálskych baní bolo dôvodom ukončenia ťažby na východnom Slovensku v roku 1922.
„Naši nájomcovia im nevedeli konkurovať, lebo tam bolo lacnejšie dobývanie, nachádzajú sa v mäkších kameňoch.“
Z dubníckej bane pochádza aj slávny opál harlekýn, ktorý dostala do daru panovníčka Mária Terézia. Opály ako drahokamy zdobili aj kráľovskú korunu vo Veľkej Británii.
No potom zapracovala „diamantová loby“, ktorá rozhlásila, že prinášajú nešťastie, a tak im skazila imidž.
Nechýval príbeh o tom, že v bani našli chlapca:
Čurík chodieval za mladi do mineralogického krúžku.
„Keď sme išli pred zhruba 40 rokmi počítať netopiere, tak na jednej haldičke sme našli chlapca z Červenice, už bol v bezvedomí. Miestny dvanásťročný chlapec vošiel do bane, podcenil tento systém a stratil sa, “ opísal príbeh, ktorý mal našťastie dobrý koniec.
„Keď sa asi po mesiaci prebral v nemocnici, zistili sme, že tu bol týždeň v tejto bani. Potme, v chlade.“ Prežil vďaka tomu, že pil vodu, ktorá sa v bani nachádza.
Opály sú v bani stále, uvádzalo sa v článku ďalej.

„Je tu viac druhov opálov, “ konštatoval geológ Peter Vavrek a priamo na stene ukázal na viditeľné opály. Vidieť ich môžete aj na fotografiách, ale viac tu neprezradím, ak chcete, môžete si kliknúť na originálny článok a podporiť kvalitnú regionápnu žurnalistiku zakúpením online predplatného:
https://presov.korzar.sme.sk/c/22414208/opalove-bane-dubnik-odkryli-pre-verejnost-novy-tristometrovy-okruh.html

Do Slovenských opálových baní som sa vrátil aj pred začiatkom sezóny 2021, ešte stále tiež v koronarežime.
Viac o tom sa dočítate tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/22649101/bansku-latrinu-kontrolovali-ci-z-nej-nevynasaju-drahy-opal.html
Na webe Korzára vyšiel článok pod názvom: Aj baníci musia na záchod. Pojazdnú latrínu kontrolovali, či v nej nevynášajú drahý opál.
Ďalej sa v ňom (v perexe) písalo: Mali krátke vlasy, aby nekradli vo vrkoči.
A čo bolo v samotnom článku?
Počas pauzy vynútenej pandémiou covidu-19 pracovali v opálových baniach na Dubníku na vylepšení turistického okruhu.
Slovenské opálové bane sa nachádzajú v Slanských vrchoch, v obci Červenica v Prešovskom okrese.
„Bolo obdobie, keď boli opály drahšie ako diamanty, “ hovorí riaditeľ banského skanzenu Jozef Čurík.
Po objavení baní v Austrálii, ale aj vplyvom zlatníckej loby ich cena neskôr klesala. No ťažba opálu bola stále atraktívna, ukončili ju až v roku 1922. Nájomcovia bane sa v priebehu rokov striedali. Zlatá éra za Goldschmiedtovcov
„Na tomto mieste sa stretávali, keď si o polnoci odovzdávali nájom. Umiestnili sme tu repliku tabule zo dňa, keď Goldschmiedt odovzdával v roku 1880 baňu Eggerovcom. Za rodiny Goldschmiedtovcov to bola zlatá éra dubníckeho opálu, pôsobili tu 35 rokov, “ ukazuje J. Čurík na ďalšiu z noviniek.
Nachádza sa tam aj kríž, vyrobený presne podľa originálu, ktorý je dodnes v kostole v Červenici. Kríž je pri patrónke, sv. Barbore. Baníci boli pobožní a pred každým vstupom do bane sa modlili.
Banský záchod prechádzal kontrolou

Ďalšou novinkou sú sypy, teda akési banské výťahy, hrádza na odčerpávanie vody, unikátne fotografické zábery, technické exponáty, zbierka opálov, sklad streliva, ale najväčšiu pozornosť vzbudzuje úplne iný exponát.
„Keď sme tu boli ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, mysleli sme si, že je to na nosenie materiálu. V skutočnosti je to niečo iné, “ ukazuje riaditeľ pojazdnú latrínu.
Podzemné chodby sú rozsiahle, ale nebolo možné si len tak hocikde uľaviť. „Pracovalo tu tristo baníkov rozdelených do tridsiatich skupín, “ objasňuje geológ Peter Vavrek. Banský záchod potom zvnútra vynášali von.
„Samozrejme, latrínu kontrolovali, aby v nej nevynášali drahé opály, “ pridáva pozoruhodný historický fakt.
Krádeže neboli ničím nezvyčajným. Každý deň mali baníci osobné prehliadky, zachovali sa aj záznamy o tom, ako sa pokúsili vyniesť opál.
Za Goldschmiedta museli mať baníci krátke vlasy, čo bolo vtedy veľmi nemoderné. Nariadenie vydal po tom, čo niekoho odhalili, ako sa pokúša preniesť drahý kameň zapletený do vrkoča.
Novinkou je aj sklad streliva.
„Najprv sa všetko ťažilo iba ručne, kladivkami. Potom začali využívať pušný prach i dynamit. Po takom odstrele sa pol dňa nepracovalo, kým sa usadil prach. Dynamit ale nemali radi, nevedeli odhadnúť jeho silu, radšej mali čierny pušný prach, ktorý pochádzal z prachárne z neďalekej Dulovej Vsi, “ hovorí J. Čurík.
Objavili staré Divaldove fotky
História baní je zdokumentovaná aj na fotografiách.
Zachovalo sa osem snímok prešovského fotograf
Link na celý článok:
https://presov.korzar.sme.sk/c/22649101/bansku-latrinu-kontrolovali-ci-z-nej-nevynasaju-drahy-opal.html

Výborný podcast o Slovenských opálových baniach si vypočujte tu:
https://podmaz.sk/podcast/na-trojici-vo-dvojici/7789253634-25-jozef-curik-opalove-bane

Ešte raz všetky linky:
Foto:
https://presov.korzar.sme.sk/g/159895/slovenske-opalove-bane-dubnik-slanske-vrchy?gref=https%3A%2F%2Fpresov.korzar.sme.sk%2Fc%2F22414208%2Fopalove-bane-dubnik-odkryli-pre-verejnost-novy-tristometrovy-okruh.html&list=1
https://presov.korzar.sme.sk/g/183066/opalove-bane-na-dubniku?gref=https%3A%2F%2Fpresov.korzar.sme.sk%2Fc%2F22649101%2Fbansku-latrinu-kontrolovali-ci-z-nej-nevynasaju-drahy-opal.html&list=1

Podcast:
https://podmaz.sk/podcast/na-trojici-vo-dvojici/7789253634-25-jozef-curik-opalove-bane

Články:
https://presov.korzar.sme.sk/c/22414208/opalove-bane-dubnik-odkryli-pre-verejnost-novy-tristometrovy-okruh.html
https://presov.korzar.sme.sk/c/22649101/bansku-latrinu-kontrolovali-ci-z-nej-nevynasaju-drahy-opal.html

 
11.6.2021 | Pridal: Michal Frank | Na cestách | čítané: 2930 krát