frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/154/patrocnica_east_side_festu_za_slobodu_prejavu.html

Päťročnica East Side festu Za slobodu prejavu

Za čias budovania socializmu boli v móde päťročnice. Prvú päťročnicu má za sebou aj prešovský festival East Side Music (osobne som zatiaľ absolvoval všetky ročníky), stojí preto za to sa za ňou trochu poobhliadnuť.

Piaty ročník East Side festivalu sa konal koncom júna na strelnici Pod Bikošom. Tej nik nepovie inak než Marakaňa, staršia generácia ju volá Marakaná.

Festival, ktorého celý názov znie Zlatý Bažant East Side Music Fest, má už solídne rozmery. Tri rôzne zamerané scény, zahraniční hostia, afterparty...

Podujatie potvrdilo známu pravdu, že k úspechu sa treba dopracovať krok za krokom, inak to zvyčajne nevyjde.

Tak veru, ani spomínaná akcia nevznikla s ambíciou veľkého festivalu. V júli 1998 sa na Starej Dúbrave v Prešove uskutočnil malý koncert nazvaný Festival Za slobodu prejavu (čo dodnes zostalo mottom festivalu). Išlo o jednorázovku, ktorú pripravila domáca skupina Chiki Liki Tu-a ako protest za to, že dostala zákaz hrať v Park kultúry a oddychu. Mimochodom, činovníci PKO odmietli, že by bol takýto zákaz po problémovom koncerte vydaný (nakoniec si tam Chiki Liki Tu-a zahrali ešte párkrát), ale brali to ako normálnu reklamu pre skupinu.

Tá si pozvala Wayd a ďalšie prešovské kapely, s ktorými si o rok tento festival zopakovala. Od tretieho ročníka sa organizácie chopila Boardcore Agency a presunula ho, stále pod názvom Za slobodu prejavu, na Marakaňu, kde sa predtým občas konali jednorazové festivaly.

Produkcia sa sprofesionalizovala, prišli aj zahraniční hostia. Taktiež došlo k poste na moderátorskom poste. Kým prvé dva ročníky konferoval v zmysle hesla „sami sebe“ spevák Chiki Liki Tu-a Martin Višňovský, od tretieho ročníka sa stal inventárom festivalu Jozef Muránsky. Treba uznať, že výkon tohto renesančného moderátora, ktorý je okrem muziky doma aj v športe či politike, sa z roka na rok zlepšuje.

Naposledy sa dokonca stal súčasťou úvodnej choreografickej zložky kapely Laura a její tygři. Okrem Muránskeho a Chiki Liki Tu-a sa s festivalom spája aj skupina Wayd, ktorá tohto roku prvý raz absentovala kvôli tomu, že jej časť bola odcestovaná.

Po piatich úrodných rokoch uvažujú organizátori uvažujú organizátori o ďalších novinkách. Z ich tábora presiaklo, že by sa možno mal skrátiť názov akcie, rozšíriť počet účinkujúcich a do Prešova by na budúci rok mali znovu prísť nejaké ďalšie zahraničné formácie. Väčšie ciele si zatiaľ nekladú. Tie si však nedali ani na prvom ročníku, takže nechajme sa prekvapiť, čo budeme písať pri vyhodnotení druhej päťročnice.

Prehľad účinkujúcich na jednotlivých ročníkoch festivalu:

(Pozn.: Ak za interpretom nie je zátvorka, znamená to, že je z Prešova)

1. ročník:

Chiki Liki Tu-a, Wayd, Kathegoris Muflon, Záhrada, Reverse Wind, Saprophyte.

2. ročník:

Chiki Liki Tu-a, Wayd, Kathegoris Muflon, Záhrada, Reverse Wind, Saprophyte, DX Sons, Frown

3. ročník:

Chiki Liki Tu-a, Wayd, Saprophyte, Životné krédo, Stone Cold Bitch (Košice), Karavana (Spišská Nová Ves), Ska-Pra-Šupina (Bratislava), Navara (Lučenec), b3 (Bratislava), DJ Deph a DJ Skupla (Chaozz, Rigor Mortiz - Praha), DJ Jazzy, DJ Bisley

4. ročník:

Chiki Liki Tu-a, Wayd, Saprophyte, Sabot (USA), Másfél (H), Chancers (GB/CZ), Ska-Pra-Šupina (Bratislava), b3 (Bratislava), Clairvoyance (Košice), DJ Jazzy, DJ Korai Banditos (H), DJ I'm Cyber (CZ), DJ Gari (Banská Bystrica), DJ Bisley, DJ Luza (Bratislava).

5. ročník:

Chiki Liki Tu-a, DJ Gari (BB), Laura a její tygři (CZ), Neuropa (Trenčín/Bratislava), Vrbovskí víťazi (Vrbové), Hlava 66, Timshel (Košice), Karavana (Spišská Nová Ves), Dzigi Džabur & The Black Revolution Band, The Wajgles, Antracit, DJ Thiery Papate (Kongo), SKAbaret, Jascer (Zlaté Moravce), Ear Drum Kru (B. Bystrica), DJ Jazzy, DJ Nula, DJ Vec (skupina Trosky, Zlaté Moravce), Čierna éra, Ohlas hlasu.

Ďalšie podrobnosti o jednotlivých účinkujúcich z festivalu nájdete na www.frenky.sk, fotografie na www.stenly.sk.
Stránka Boardcore Agency je http://www.boardcore.sk

 
22.8.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19111 krát