frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/159/sona_hornakova_na_vychod_nejazdi.html

Soňa Horňáková na východ nejazdí

Pesničkárka Soňa Horňáková nepatrí medzi tých interpretov, ktorí sa dennodenne objavujú na stránkach novín. Napriek tomu žije v povedomí poslucháčov a piesne ako Ulice Toleda alebo Biely pavúk možno zaradiť medzi všeobecne známe hity. Pred dvoma rokmi pripravovala album Dívam sa z okna. Vtedy ani nevedela, či vyjde. Podarilo sa. Album s razantnou muzikou mal razantný nástup na trh, no potom o jej autorke zas nebolo nič počuť. Prečo?

"Asi rok o mne nebolo počuť, to je pravda. Vždy sa najprv tá platňa, produkt, ktorý sa narodil, spropaguje. A potom už neostáva veľa síl. Môžem však s uspokojením povedať, že tej platne ostalo len pár kusov. Možno bude nejaké nové vydanie. V súčasnosti viac-menej koncertujem a prezentujem aj túto platňu, ako aj tie predošlé v koncertnej podobe. Snažím sa hrať v hudobných kluboch alebo v puboch, ako sa tomu teraz hovorí, kde sa presúva kultúra a majú záujem robiť muziku."

So Soňou Horňákovou sme sa streli na prešovskom Festivale dobrej hudby - Sigord 2002, jednej z pramála akcií na východnom Slovensku, na ktorej bolo možné S. Horňákovú stretnúť.

"Na východe nechodím, to je pravda. Je to z takého dôvodu, že veľa hrávam, ale koncertujeme na západnom a strednom Slovensku. Prísť sem na východ je trošku náročnejšie, lebo peňazí je dosť málo a cesta je nákladná. Za tie honoráre, ktoré sa ponúkajú, sa to nedá."

Soňu Horňákovú nevidno, na rozdiel od jej kolegýň a kolegov, ani v rôznych "šlágerparádach", plesoch a podobných zárobkových akciách. "Nie. Mňa to veľmi nebaví," znie jej jednoduché vysvetlenie.

Album Dívam sa z okna sprevádzalo uvedenie pilotného singlu. Aj keď S. Horňáková inklinuje skôr k akustickej muzike, tento singel bod odetý do tvrdého rockového hávu. Speváčka však stále odmieta škatuľkovanie svojej muziky.

"Vždy som zaskočená, keď sa ma na toto pýtajú. Jednoducho robím muziku a neviem, či je rockovejšia alebo akustickejšia. Je mi to jedno, ja skrátka hrám. A ak ma ľudia počúvajú, rozhodnú sa, či sa im to páči alebo nie. Veľmi sa s tým nezaťažujem."

Čo pripravuje Soňa do budúcnosti?

Chystám radový album, ktorý by mohol vyjsť na budúci rok. Ak sa mi pošťastí, je pripravený spomienkový album mapujúci osemdesiate roky, kedy som začínala a kedy som prešla viacerými etapami. Či už so skupinou Strom alebo neskôr sama. Existuje viac než tridsať nahrávok, z ktorých sa spraví výber. Chceli by sme ponúknuť tieto štúdiové nahrávky, rarity z osemdesiatych rokov, ktoré nikdy nevyšli na žiadnej elpéčke."

Kto sa bude na novom albume podieľať autorsky?

"Na tom radovom albume, ktorý by mal byť pokračovaním Dívam sa z okna, tak muziku si klasicky spravím sama pre seba, už som si tak zvykla, a čo sa týka textov, tam sa nechávam inšpirovať všetkými ľuďmi, ktorých mám rada a ktorí píšu. Teda určite tam budú nejaké básničky mojich priateľov - básnikov, ale takisto i moje texty. Možno tiež iba nejaké obyčajné vety, ktoré začujem kdesi na ulici."
Nový album bude voľným pokračovaním Dívam sa z okna.

"U mňa je to tak, že muzika vždy nadväzuje na predchádzajúci album. Ešte neviem, ako sa bude volať, možno Biely albatros."

(jún 2002)

Prechádzajúci rozhovor so Soňou Horňákovou (zo septembra 1999) nájdete tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=39

Reportáž z Festivalu dobrej hudby – Sigord 2002 je tu http://www.frenky.sk/?c=12&id=148 a fotoreportáž tu http://www.frenky.sk/?c=12&id=149.

Ďalšie články sú tu: http://www.pis.sk/sigord/?c=12&id=2

 
9.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17380 krát