frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/168/schizma_-_state_of_mind.html

Schizma - State Of Mind

Poľská pätica Schizma patrí vo svete zvanom hardcore medzi popredné úderky. Album State Of Mind síce nie je až takou horúcou novinkou (natočený bol na sklonku roka 2000), ale stojí za to si ho pripomenúť.

Schizma núka trinásť našliapnutých skladieb, zohratý inštrumentálny tím rytmiky, dvoch ostrých gitár a istého spevu a texty proti systému, proti fašistom apod. Pravdou je, že toto sú atribúty ktoré zdobia nejednu súčasnú HC kapelu, ak nie drvivú väčšinu, ale Schizma je aj tak o krok vpredu.

Počuť, že nejde o nováčikov, aranžérsky majú ich songy hlavu i pätu, hudobne sú zohraní tak, že vynikne každý jednotlivec, pričom zároveň žiadna časť kapely neprevyšuje inú. Schizma kráča bez experimentálnych barličiek za tým, čomu verí a je to poznať. V ich hudbe, ktorá sa neuberá cestou klasického, „surového“ HC, ale po jeho novej diaľnici, je energia, ktorá by sa temer dala uchopiť.

Podobného razenia - aj hudobne, aj žánrovo, aj tou energiou - je prešovská kapela Saprophyte, ktorá Schizmu v mnohom pripomína a naopak. „Hácéčko“ je skrátka len jedno, ale aj v ňom existujú skvosty i úplní zúfalci. Schizmu je podľa môjho rebríčka dosť vysoko, i keď na úplnú špicu jej ešte pár palcov chýba.

Štandardom už býva kvalitný zvuk a obal. Ako nadštandard ponúka Schizma videoklip All But Hearts. Je vo formáte mpeg, no v prekvapujúco dobrej kvalite a sú v ňom zostrihané sekvencie zo skúšobne a live koncertu, na ktorom sa niekoľkí fanúšikovia oddávajú stage-divingu. Malé, ale agilné poľské vydavateľstvo Shing Records sa skrátka o klenot svojho katalógu stará ako sa patrí. Mimochodom, na (promo)kompilačnom CD tohto labelu sú okrem Schizmy zastúpené rôzne európske HC formácie, z ktorých ma najviac zaujala jedna kapela z Litvy. A to názvom, volá sa totiž Bramborak.

(september 2002)

Linka na Shing records je: http://www.shingrecords.com

Schizmu nájdete tu: http://www.schizma.prv.pl

Recenzia na debut skupiny Saprophyte: http://www.frenky.sk/?c=12&id=69

Foto: schizma.prv.pl

 
27.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18203 krát