frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/169/tomas_hubac_-_manazer_lucie.html

Tomáš Hubač - manažér Lucie

Traduje sa, že skupina Lucie bez svojho manažéra a právneho zástupcu v jednej osobe nespraví ani krok. JUDr. Tomáš Hubač sprevádzal skupinu aj na festivale Bažant Pohoda v Trenčíne. Aj keď organizátori mali snahu usporiadať tlačovku s touto českou kapelou, Lucie už mala iný program. Využili sme však príležitosť a porozprávali sme sa so šedou eminenciou skupiny Tomášom Hubačom o veciach zo zákulisia spomínaných českých stars.

Čo všetko obnáša spolupráca s Luciou, ktorá je zrejme najväčšou kapelou na české a slovenské pomery?

- To, že je Lucie najslávnejšou kapelou ste povedali vy, no ja si to myslím takisto. Je to moja práca od roku 1996. Mám koncepciu, ktorá už dúfam je hmatateľná a naši fanúšikovia už pochopili, ako Lucie vystupuje, ako sa prezentuje na verejnosti. Keď to mám zhrnúť do niekoľkých viet, tak hrávame na našich akciách, čiže turné - tento rok nebude, lebo nová platňa vyjde až 1. októbra - najbližšie česko-slovenské turné bude v máji 2003. Na Slovensku by to mali byť mestá Košice, Banská Bystrica, v amfiteátroch a Bratislava, neviem kde. Radi by sme vybrali nejaké lepšie miesto než je Incheba. Osobne preferujem štadión Interu.

O právnikoch panuje predstava, že sedia doma, v kancelárii za počítačom. Jazdíte takto na koncerty často alebo len dnes, keďže ide o špeciálny koncert?

- Je to naozaj špeciálny koncert, lebo skupina Lucie nie je festivalová kapela, po rokoch sme urobili skutočne veľkú výnimku a Lucie si tento festival vybrala preto, že má svoju hodnotu, úroveň i tradíciu, ako aj aspekt medzinárodného festivalu. Preto sme tu. A moja práca je taká, že síce som advokát, ale viac som obchodník. Predávam a zaisťujem tento koncert, dohliadam na to, aby všetko bolo v poriadku, takže logicky som fyzicky prítomný na koncertoch i turné.

Na tlačovku ste nemali žiadny dosah? Aj keď je pravda, že David Koller a P. B. Ch. mali predtým promo šnúru po Slovensku...

- Áno, na žiadosť miestneho usporiadateľa, spoločnosti Pohoda, sa David Koller a P. B. Ch. zúčastnili istých promoaktivít, no aj tak všetko má svoj poriadok a systém a to je vec, na ktorej bazírujem. To znamená, že všetko musí byť dopredu dohodnuté a potom sa to všetko do „puntíka“ splní. Problém je, že ak sa o tlačovej konferencii dozvieme o druhej odpoludnia, kedy už skupina má svoj program, tak nie je v ľudských silách zmeniť to a zorganizovať tak, aby tlačová konferencia prebehla.

V súvislosti s kapelou Lucie kolujú rôzne historky v súvislosti s financovaním platní a vždy sa to nejako utajuje. Vy asi teraz konkrétnejší nebudete...

- Ja by som pokojne bol konkrétnejší, ale výsadou Čechov a Slovákov je, že sa hanbia za úspech. Tým nechcem povedať, že by sa i Lucie hanbila za úspech, a že by mala problém priznať komerčný úspech. No v Českej a Slovenskej republike je to nastolené tak, že sa príjmy nepriznávajú, a hovorí sa o nich, že je to utajené, pod embargom. Ak niekto túto platformu poruší a nastane taká situácia, ako keď nie je problém zistiť za koľko podpísal zmluvu Jágr s Detroitom a podobne, potom to bude fungovať normálne aj v hudobnej brandži. Neviem, kto to vymyslel, lebo osobne s tým nemám problém, avšak dodržiavam pravidlá, ktoré sú.

V prvej otázke sme sa rozprávali o tom, že Lucie je najväčšia, najúspešnejšia tunajšia skupina - platí to aj po finančnej stránke?

- Odpoviem vám na to čo možno najserióznejšie. Keďže ten projekt je samozrejme komerčný, je úspešný, ale zároveň nesmierne nákladný, preto si nemôžeme dovoliť hrať dnes tu, zajtra v Žiline a pozajtra v Prešove. To by nefungovalo. Snažíme sa, aby koncert vyzeral, aby mal svoju tvár, dobrý zvuk, svetlá, zázemie, s Luciou jazdí okolo 60 ľudí, čo je nápor na ubytovanie, dopravu a tak ďalej. Ten projekt sa dostáva do určitých finančných čiastok, ktoré sú závislé na tom, koľko príde ľudí. Aj preto hrávame len na štadiónoch s kapacitou od štyritisíc vyššie. Takže ak si to niekto chce spočítať, tak si to spočíta.

Hovorí sa o zahraničných aktivitách kapely. Čo sa teda chystá?

- Uzavrel som za skupinu Lucie zmluvu s jednou česko-americkou spoločnosťou na päť koncertov v Spojených štátoch. Turné bude v októbri po krste dosky a hráme v mestách New York, Denver, Los Angeles, Chicago a Atlanta.

Baví vás Lucie aj po hudobnej stránke alebo ide o obchod?

- Je to najmä osobná záležitosť, lebo sme kamaráti a je to tiež muzika, ktorá ma baví, pretože patrím k tej už staršej generácii, mám 44 rokov, a okrem iného, zaplať pánboh, je to aj komerčná vec, ktorá je dôležitá pre to, aby som mohol fungovať.

Ako ste sa zoznámili? Tak, ako sa píše v knihe Honzu Dědka Šrouby do hlavy?

- Dá sa povedať, že to tak nejako bolo, zvláštna zhoda náhod. A môžem potvrdiť, že tá kniha v tomto smere si rozhodne nič nevymýšľala, nič nenadnášala, ani nepodávala iné informácie. Skutočne sme sa s Davidom Kollerom zoznámili na tom nemenovanom mieste (erotický klub Velvet - pozn. red.).

Akoby ste v odpovedi naznačili, že v knihe ostatné veci nie veľmi sedeli... Vraj bola dosť zásadne zautorizovaná a aj dnes sa k nej Lucie príliš nehlási.

- Nemyslím si to. Honza Dědek ako autor mal voľné ruky. Pochopiteľne, ak je nieto spoluautor, myslím tým členov skupiny, má právo autorsky zasiahnuť. Bezpečne si dovolím tvrdiť, že skupina Lucie sa k tejto knihe nestavia negatívne. Sú v nej fakty, ktoré sa skutočne takto udiali. Ak tam bolo niečoho málo, iného viac, to už je vec subjektívneho pohľadu. No knihu ako celok vnímam ja, ale i kapela pozitívne.

(júl 2002)

Foto: Frenky

Celá reportáž z Bažant Pohody 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=158

 
30.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18423 krát