frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/219/zona_a_-_potopa.html

Zóna A - Potopa

Zóna A - Potopa Inflagranti Records, 2002 (reedícia) Vydavateľstvo lídra Zóny A Inflagranti Records (s koníkom v logu) konečne vydalo dlhoočakávanú reedíciu prvej LP Zóny A Potopa. K reedičnému CD som sa dostal výmenou za LP priamo s Koňýkom - predsa len, vinyl je vinyl a ´čierna´ platňa je cennejší artefakt než kompakt.

Na znovuvydanie Potopy sa čakalo dlho. Hlavným dôvodom boli tuším autorské práva, lebo pôvodnú LP vydal v roku 1990 (vtedy ešte stále štátny a dnes už neexistujúci) Opus.

Potopa by teoreticky mala spĺňať všetky predpoklady na to, aby sa stala kultovou platňou, niečo ako Made in Valmez od Mňágy. Myslím si však, že tomu tak nebude. Aj keď je Zóna A (česko)slovenská punková top legenda, Potope ublížilo viacero faktorov.

V čase jej vydania ju mnohí fanúšikovia (mňa nevynímajúc) kritizovali za to, že má síce dobrý zvuk, ale príliš uhladený, učesaný, nepunkový. To platí aj o vokáloch, miestami aj o muzikantskom prejave. Majitelia starých demokaziet preto netajili svoje sklamanie. Tých Zóna A medzičasom uspokojila vydaním dvoch výberoviek Útok na špicu hitparády a Nech žijeme!, čiastočne totožných s debutom (aj navzájom), so zvukom v kvalite „as good as its gets“ („lepší už to nebude“), zato však s plnou mierou autenticity.

Takisto nikto netuší, koľko sa vlastne tej Potopy predalo. Po vydaní sa síce predávala slušne, no pred krachom Opusu (na jeho čele vtedy stál Dano Junas - pamätáte sa?) sa vypredal celý zvyšný náklad - ktovie koľko kusov - lebo Opus v tom čase predával svoje LP po korune.

Tretím dôvodom, pre ktorý sa Potopa nestala legendou, je neskorá reedícia.

Neskoro, ale predsa... Nové CD prináša zopár prekvapení. V prvom rade booklet, ktorý je obhatený o kresbičky najnovšej akvizície Zóny A Reva a o Koňýkove komentáre k jednotlivým skladbám. Vďaka nim sa človek dozvie, prečo je pieseň Nech žijeme nahraná iba s akordeónom (bolo už po nahrávaní, skupina vrátila požičané nástroje a zistilo sa, že má málo repertoáru, tak sa na platňu dostala aj básnička Všetko je prázdne), ako vznikol hit Janko a ďalšie perličky.

Reedícia Potopy obsahuje i dva bonusy zo sampleru Punk´s Not Dead (Punc, 1991), a to Červená armáda a poloutajený bonus problémovej piesne Cigánsky problém, ktorá nasleduje po hodnej chvíli za poslednou ´piesňou´ Všetko je prázdne (na vinyle bola zaradená inde a mala, mimochodom, lepší zvuk).

Aký osud bude mať „druhá“ Potopa je otázne. Skalní fanúšikovia, ktorých je veľa, ju rozhodne musia mať v zbierke, avšak je pravdepodobné, že už ju majú. Pribúdajú aj noví prívrženci, tí sú však ešte vo veľkej miere na tom ekonomicky tak, že dávajú prednosť páleniu pred kúpou.

Potopa však jedno dôležité prvenstvo drží, a to jej už nikto nikdy nevezme. Je to úplne prvá slovenská punková platňa v histórii. A to by mohlo byť dobrým dôvodom, že by napokon povesť kultového albumu predsa len dosiahla.

(február 2003)

Prečítajte si aj rozhovory so Zónou A z júla 2002 http://www.frenky.sk/?c=12&id=177 a decembra 1998 http://www.frenky.sk/?c=12&id=26.

Fotky nájdete tu: http://www.stenly.sk/?c=12&id=139

Inflagranti Records: http://www.frenky.sk/?c=12&id=218

 
26.5.2003 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 22268 krát