frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/235/bazant_pohoda_2003.html

Bažant Pohoda 2003

Nemať možnosť porovnania, bol by tohoročný siedmy ročník festivalu Bažant Pohoda 2003 v Trenčíne absolútne skvelou akciou. Ak sme ho porovnali s minulými štyrmi rokmi, zdal sa byť najmenej vydareným, stagnujúcim. Inak, vyskytol sa aj presne opačný názor (viď napríklad korzársky Ťahák), v tom je krása slobody prejavu. Nieto pochýb o tom, že Pohoda je najväčší a najkvalitnejší slovenský festival, ktorý svoj cveng získal už aj ďaleko za hranicami našej republiky. Práve preto je ťažké preskočiť latku, ktorú si organizátori Michal Kaščák a spol. postavili poriadne vysoko. Máme za to, že tento rok sa to nepodarilo. To však nevylučuje fakt, že Pohoda bola aj tento rok úspešným podujatím.

Pozrime sa teda na niekoľko zaujímavostí z Bažant Pohody 2003.

Médiá

Tento rok mala Bažant Pohoda 2003 naozaj masový charakter. Zaujímalo sa o ňu množstvo médií, mienkotvorné denníky, ktoré ešte pred pár rokmi odbili Pohodu dvadsaťriadkovou kurzívou sa predháňali, ktorý pripraví lepšiu špeciálnu prílohu. Reklame na festival nebolo možné uniknúť. A je to tak dobre. Záujem novinárov bol dokonca taký veľký, že na desať ľudí pripadal jeden „backstage pass“. Záujem médií sa odrazil aj na početnej návštevnosti. Tá, podľa nášho odhadu, oscilovala medzi 20 až 25 tisíckami za deň.

Dychovky

Michal Kaščák má dychové nástroje skrátka rád. Potvrdil to aj tento rok, keď na hlavnej scéne Bažant stage otváral festival Městský orchestr mladých z Dolního Benešova. Kým táto dychovka vyhrávala šlágre, na Kofola stage vystupovala iná dychovka, Macedónci Kočani orkestar. Boli výborní a svojim neustálym „danke schön“ potvrdzovali, že ich úspech pred početným publikom neskutočne teší. Úspešne vystúpili aj „starí známi“ Boban Markovič orkestar. Tip pre začínajúce kapely - chcete si zahrať na Pohode? Založte si dychovku, s dobrou rytmikou, šanca je takmer stopercentná.

Punk

Punk tento rok dosť absentoval, skoro ako vlani. Skvelá bola Zóna A na hlavnom pódiu, Slobodka na Kofole odohrala svoj štandard. Horkýže slíže na Pohodu patria už roky, paradoxne sa na festival dostali až v čase, keď už „kopú prvú ligu“. K punku možno ešte zaradiť českých Wohnout, aj keď... Bolo to také Ine kafe... Inak, Zóna A si rozspomenula aj na svoje začiatky v skúšobni, keď sa chlapci učili akordy na Olympicu a zahrala hit Já v punkovom prevedení. Skvelé, aj Janda by závidel. Mimochodom, túto pieseň napísal líder Olympicu po príchode z Anglicka a zhliadnutí The Great Rock´n´roll Swindle, teda možno povedať, že verzia Zóny A znela tak, ako mohol tento hit znieť pôvodne.

Exhibicionisti

Uvoľnená atmosféra festivalu zvádzala muzikantov k rôznym psím kusom. Šoumenskú jednotku dávame basákovi Hexu Yxovi, ktorý ukázal na veľkej scéne svoj zadok. Spravil tak na Pohode aj pred dvomi rokmi s Hogo pogo, teraz mal však nesporne väčšie publikum a odvďačoval sa mu viacerými kultúrnymi vložkami. Možnosť svojskej exhibície nevynechal ani Braňo Alex zo Slobodnej Európy. Ten obšťastňoval fanúšikov hláškami typu: „Baby, ukážte p...“ Pomyselné tretie miesto patrí Koňýkovi zo Zóny A za jeho odvážny skok do publika, po ktorom musela kapela vyzvať dav slovami: „Vráťte nám speváka.“ Jej urgencie boli po chvíľke vyslyšané.

Elektornika

Elektroniky bolo tento rok požehnane. Priaznivci tanečných scén mali azda najviac možností na realizáciu. Okrem hlavných stagies Sminth a Durex bolo dosť tanečnej muziky aj v Kenvelo stage, fungovali i ďalšie scény - Fun Café, Algida (s multimediálnou hrou, pri ktorej zlaté rybky museli prejsť z jedného veľkého akvária do druhého), ale aj „scény“, ktoré nemali názov, ale fanúšikovia ich využili do sýtosti. Neprekážala ani absencia trojice anglických dídžejov (štrajk British Airways), azda najväčší ohlas mal Japonec Takaaki Itoh a Čech DJ Tráva. Elektronika znela i na Bažant Stage. Hojne ju využívajú jedni z headlinerov Hooverphonic či českí Tata bojs.

Havária

Výber hlavnej hviezdy je vždy ošemetnou otázkou. Podľa nás popoví The Cardigans neboli šťastnou voľbou. O trojhodinovom meškaní ani nehovoriac. Čo sa stalo? Mali vraj nehodu. Oficiálna verzia: „V Nemecku, pri vyhýbaní sa predbiehajúcemu autu v prostismere v tuneli, oškreli svoj autobus, na ktorom sa rozbilo okno. Napriek tomu, že ich kamión s dekoráciami dorazil do Trenčína načas, vystúpenie sa mohlo začať až o tri hodiny neskôr.“ Objavila sa aj verzia, že nehoda nebola v Nemecku, ale v Čechách. Dostalo sa nám z dôveryhodného zdroja do uší aj to, že nijaká nehoda nebola. Teda aspoň nie taká, ktorá zdržala kapelu, ale problém bol inde... No overili sme si, že vbozidlo mali skutočne oškreté... The Cardigans boli pre jedných vrcholom, pre iných najväčším sklamaním festivalu, sami označili svoje vystúpenie za „najlepší koncert na turné“.

Bez Migu 21

Meškanie headlinerov malo za následok, že sa neuskutočnil koncert očakávaných Mig 21 z ČR. Na Bažant stage sa mohlo hrať len do druhej v noci a pred týmto „deadlinom“ aj tak vypadol (?) prúd. Ponuku vystúpiť v hlbokej noci na Kofola stage unavená skupina, vcelku logicky, odmietla. A pritom na Slovensku Mig 21 takmer vôbec nevystupuje. „Hrali sme tu už viackrát. Avšak vždy to bolo tak trochu inkognito,“ povedal pre Korzár jej spevák Jiří Macháček v čase, keď ešte netušil, že z vystúpenia nebude nič. Škoda. Druhá česká formácia The Extasy Of Saint Teresa sa presunula na Kofolu. Táto scéna fungovala presne ako hodinky, bez prestojov a ďalších nepríjemností. Po The Cardigans hrali na Bažant Stage už len domáci Bez ladu a skladu. Bubeník Richard Rybníček si mal zahrať už na „prvom poslednom“ koncerte (Pohoda 1999), vtedy bol pracovníkom Inštitútu pre verejné otázky. Za bicie sa však dostal až tento rok, už ako riaditeľ STV, keď si s bez ladu a skladu zahral pieseň Masy.

Ďalšie hviezdy

Druhý festivalový deň patril Britom Kosheen a už zmieneným Hooverphonic. Medzi ťahúňov možno zarátať aj Melody Makers Ondřeja Havelku a kubánske speváčky Havana Open. Kofole prvý deň kraľovali Dreadzone, druhý deň to boli Jamajčania Skatalites s pôvodným soundom, pred ktorými si zahral súčasné ska Polemic.

Neúčinkujúci muzikanti

Na Pohodu radi chodia aj muzikanti, ktorí na nej priamo nevystupujú. Tento rok mal hudobnú pauzu spevák Pary Lasky, ktorý si prišiel festival skutočne vychutnať. Stretli sme ho na rôznych scénach. A videli sme aj ďalšieho neúčinkujúceho - Ivana Táslera. Spolu s ním bola jeho priateľka Vera, exmoderátorka hudobnej relácie Deka, takže fámy o tom, že sa rozišli sa asi nebudú zakladať na pravde.

Sprievodné akcie

Bola im venovaná mimoriadna pozornosť a ich rozsah sa oproti predchádzajúcim ročníkom posilnil a skvalitnil (podpichujúco dodávame, že na rozdiel od hlavnej scény). Medzi areálmi výstaviska fungoval open-air kinematograf s kvalitnými snímkami, azda najprecíznejšie bola pripravená literárna sekcia. K dispozícii bolo aj viacero ďalších atrakcií, nie je však priestor na podrobnejšie rozpisovanie. Napriek všetkému je Pohoda aj tak hlavne o hudbe...

Drogy

Obľúbená to téma žurnalistov. Na festivale bol pokoj, žiadni kukláči, žiadne škandály. Zadržané bolo opäť len necelé jedno promile návštevníkov, obvinených (zatiaľ) nula osôb. Formulku „Pohoda je v pohode“ odkázali médiám dokonca aj policajti. Takže bol pokoj, azda sa konečne v médiách dostane na pretras hudobná stránka akcie. Škvrnou bolo zranenie jedného mladého Stropkovčana, ktorý sa porezal v stane nožom, údajne bol zdrogovaný. Za toto však organizátori naozaj nemôžu.

Chválime

Zabezpečenie akcie, pri ktorej je koncentrácia asi desaťtisíc ľudí na kilometer štvorcový, bolo v poriadku. Dostatok sociálnych a hygienických zariadení, stánkov s občerstvením, slušná ochranka, skrátka základné veci, ktoré sú však pri takýchto podujatiach kľúčové. Tieto veci boli dotiahnuté,

Vytýkame

Stávku na istotu. Michal Kaščák stavil na osvedčené kone, pri výbere interpretov nijako neriskoval. Škoda. Na istotu (nech) ide Okey leto, Pohoda bývala o inom. Napríklad v Čechách je množstvo kvalitných kapiel, ktoré sú na tento festival ako stvorené a ešte ho neokúsili. Náhodný výber: Tichá dohoda, Visací zámek, Znouzectnost, Deset očí, Žlutý pes, -123 min., MCH Band (ten hral iba na premiérovom ročníku), Boo, Ty syčáci, Divoké srdce, BKP, Ivan Hlas, Ta Jana z Velké ohrady, Nahoru po schodišti dolů band... O silnej poľskej a maďarskej scéne ani nehovoriac.

Kam o rok

Bažant Pohoda 2003 bola posledný raz na starom mieste. Z Trenčína sa sťahovať nechce, nielen preto, že ju podporila i radnica slušnou finančnou injekciou. Takže, kde bude o rok? Buď ostane v areáli výstaviska, ale mimo štadióna, alebo sa presunie na letisko.

(júl 2003)

Foto: Frenky

Pár slov k fotkám:
1. Medzi „čierne kone“ festivalu patril so svojím decentným humorom a starou muzikou Ondřej Havelka a jeho spoločníci Melody Makers a Sestry Havelkovy

2. Dobré počasie umožnilo aj takýto pohľad...

3. Na scéne jamajské hviezdy dôchodkového veku - Skatalites

4. Kofola stage fungovala na výbornú

5. Záchranná služba zasahovala našťastie len zriedkavo

Prečítajte si:

Pohoda 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=158

Pohoda 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=126

Pohoda 2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=79

Pohoda 1999: http://www.frenky.sk/?c=12&id=14

Rozhovory z Pohody 2003:

Karpatskí pastieri http://www.frenky.sk/?c=12&id=236

Jiří Macháček http://www.frenky.sk/?c=12&id=237

Jan P. Muchow http://www.frenky.sk/?c=12&id=238

Moja reportáž pre Korzár, ktorá vzbudila rozporuplné reakcie:
http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=21.7.2003/37255K

Čo robil Michal Kaščák 2 dni a 20 hodín pred začiatkom Pohody:
http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=18.7.2003/18747VI

Avízo na Pohodu 2003:
http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=14.7.2003/37095O

 
18.8.2003 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20229 krát