frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/266/elektrick_mann__zhorovy_streety.html

Elektrick Mann – Zhorovy streety

Elektrïck Mann – Zhorovy streety (CD, Crystal production, 2003) O kapele Elektrïck Mann som nikdy predtým nič nepočul. Až kým sa mi nedostalo do rúj druhé CD „Elektrického pána“ nazvané Zhorovy streety. A je to naozaj sila... Vydavateľstvo Crystal Production uvádza Zhorovy streety ako „nový studiový počin HIPHOP-HC-PUNK grázlů z Valmezu“, prípadne ako „nový studiový počin alko průserářů z Valmezu“. Nemýli sa. Elektrïck Mann nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou...

Tento bizarný orchester tvoria siedmi členovia. Traja vokalisti Ice-B, Dr. Zhor (od neho je odvodený aj názov CD, resp. od jeho štvrti vo Valašskom Meziříčí, ktorá je na obale vyznačená na mape) a Mukas. Gitarista Keňa, basák Kex, bubeník Tanka a kongista Panpr + hostia. Elektrïck Mann ponúkol na svojom druhom CD (prvé bolo Hrubý styl, novinka obsahuje ako bonus túto pieseň v remixovanej verzii) porciu vulgarizmov, viac či menej vydarených paródií, ale i sviežich hudobných a textových nápadov a chytľavých melódií. Zo slovných hračiek sa mi páčili narážky na mestskú jednotku Mňágu, napr. „noha nohu mine/ale mina nohu ne“ (eM O eR s háčkem E, zjednodušene Moře) .

Niektoré texty sú naozaj tvrdé, za skladbu Včera sne vyl na piku hovorí už samotný názov. Inak, CD je „výslovne zakázané počúvať osobám mladším 18 rokov“. Keby rádiá hrávali vulgárne piesne, našli by na albume viacero čistých hitoviek ako V neděli se nedělá, Lezba či Jahodové koláčky (s refrénom evokujúcim tvorbu plzenskej Znouzectnosti). Ako z iného sveta je pohodovka Regéčko, na účet aktuálne obľubených Teletubbies spravil „Elektrický pán“ paródiu Teletapiss a srandu si robia aj v tvrdej hardcoreovke z Joža Ráža. Obľúbeným interpretom na parafrázovanie je aj Robbie Williams.

Tak či tak, pre objektivitu treba povedať, že niektoré srandičky sa im vydarili viac, iné menej a na asi hodinovom CD je okrem skutočných perličiek aj dosť vaty.

Čo však treba pochváliť je zvuk albumu, v ktorom vyniknú rôzne hudobné detailné kudrlinky a hlavne obal. Na ňom si Elektrïck Mann dal skutočne záležať. Okrem spomínanej mapy Valašského Meziříčí s fotogfrafiami z mesta obsahuje texty a fotografie. Tie dokazujú, že členovia Elektrïck Mann asi fakt nie sú žiadni baránkovia a keď som si pozrel na ich internetovej stránke ďalšie fotodokumenty, zdá sa mi, že ich koncerty musia byť riadny náter. Nechýbajú dve fanynky, ktoré spravili striptíz a vrhli sa jednému z vokalistov ústami na jeho „nástroj“. Táto fotografia sa objavila, medzi inými, aj na obale. Podľa všetkého sa „elektrickí páni“ dobre bavia, nielen na koncertoch, ale všeobecne. Takže niektoré textové „srandičky“ azda možno považovať za autentické.

Domnievam sa, že keď puberťáci objavia existenciu tohto orchestra, hneď sa stane kultovou záležitosťou. Hip-hop a punk (hardcore) mali podľa mňa k sebe vždy blízko, spájal ich spoločný pocit a rebélia, Elektrïck Mann to všetko skĺbil do jednej masy a okorenil ďalšími prísadami. Ani nie tak po textovej stránke, pretože morálnych apelov je v nich minimum (ostatne, kto by ich od týchto „grázlov“ bral vážne), hoci sa nájdu. Inak však obsahuje produkcia dostatok rebélie, hoci hranica medzi ňou a paródiou a hyperbolou (zveličovaním) je viackrát prekročená. Otázne je, akým smerom kapela poberie ďalej, no s terajším materiálom môže byť pokojne ešte hodný čas klubovou a festivalovou atrakciou.

Na záver: CD obsahuje aj videoklip Všechno co je od „B“ je dobré. Natočený je na záhrade pred jedným domom a účinkuje v ňom aj známy valašský herec Jiří „Peca“ Pecha, ktorý nahovoril úvodné slovo...

(apríl ’04)

Linky:

Elektrïck Mann: http://www.deii.wz.cz/em

Crystal Production: http://www.crystalprod.cz

 
27.4.2004 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 19218 krát