frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/277/2_mlade_modelky_-_zuzana_a_michaela.html

2 mladé modelky - Zuzana a Michaela

Nasledujúce dva rozhovory vyšli v regionálnej prílohe Prešovského denníka Korzár ŠARIŠ. Hovorí o dvoch mladých modelkách Zuzane Lazorovej, čerstvej Miss Domaša Valkov 2004 a Michaele Kinčákovej, ktorá krátko po vyjdení rozhovoru mala ísť fotiť do Číny. Rozhovor so Zuzanou vyšiel 25. 5. 2004, s Michaelou 13. 7. 2004.

-

Fotografie: č. 1 (Zuzana), č. 3 (Zuzana s mamou), č. 5 (Zuzana) – Veronika Bačenková, č. 2 (Michaela) – archív, č. 4 (Michaela s mamou), č. 6 (Michaela) – Michal Frank

-

Zuzana Lazorová

Na gymnáziu sv. Mikuláša v Prešove minulý štvrtok zmaturovala 18-ročná Zuzana Lazorová z Drienova. Tento fakt by sám o sebe nebol až taký zaujímavý, témou rozhovoru v deň jej maturít nebola škola. Ale modeling, ktorému sa venuje už skoro tri roky.

„Prvýkrát som bola na kastingu v Košiciach pre jednu agentúru, v lete pred tromi rokmi. Potom som robila kasting pre Manhattan Cosmetic, ale tam som enuspela, postúpila som len do finále. Nasledovala súťaž Metropolitan Top Model, v novembri 2001,“ rozhovorila sa Zuzana, ktorá na Metropolitan Top Model uspela. Finále bolo v Prahe a vzišli z neho dve víťazky - česká a slovenská. Z. Lazorová, ako slovenská víťazka, mala ísť na celosvetové finále na Bali. To sa však nekonalo z dôvodu predchádzajúceho bombového útoku, a tak šlo 52 finalistiek o rok neskôr do brazílskej Fortalezy. Brazília nebola jedinou krajinou, ktorú Zuzana Lazorová sťaby modelka navštívila.

„V januári 2002 som vycestovala do Milána, kde som bola zhruba dva a pol mesiaca. Vrátila som sa do školy urobiť skúšky a išla na mesiac do Paríža. Nasledovalo opäť Miláno, spomínaná Brazília a španielska metropola Madrid,“ zaspomínala si modelka, ktorú v roku 2003 čakali ďalšie krajiny - tri mesiace pôsobila v hlavnom meste Malajzie Kuala Lumpur a neskôr v americkom New Yorku. Ako sme spomínali, Zuzana neštudovala ako väčšina jej rovesníčok a rovesníkov, ale mala v škole individuálny študijný plán. Skúšky robila dvakrát do roka, teraz je z nej čerstvá maturantka. „Známky nie sú podstatné, ale zmaturovala som.“

Ako sa jej cestovanie hľadela mama Elena Lazorová? „Bolo to strašné, keď nebola doma. Každú minútu som prežívala strach, či je všetko v poriadku, či nie je chorá alebo ju netrápi nejaká alergia, či jej nie je smutno.“ Od Malajzie, kde bol problém s mobilnými operátormi, začali mama a dcéra Lazorové využívať aj elektronickú poštu. Napriek tomu však pani Elena Lazorová dáva prednosť telefónu pred e-mailom. „To boli teda účty,“ spomína na časté telefonáty dcére do zahraničia.
„V takom prípade však na účtoch nezáleží. Keď som chcela vedieť, čo je nové, musela som zavolať.“

Modelka Zuzana pochodila svet. Kde sa jej najviac páčilo? „Najlepšie bolo v Malajzii. Tam som nemusela vôbec chodiť na kastingy, a mala som prácu. Bývala som v apartmáne s vlastným bazénom, v ktorom som sa po robote kúpala. Ľudia v agentúre boli tiež perfektní, tie tri mesiace zbehli ako tri týždne.“ Nie všetky miesta ju však zaujali. „Paríž doslova neznášam! Ľudia sú čisto snobi. Netrvrdím, že všetci, ale tí, ktorí boli v agentúre, človeka do očí vychvaľovali a za chrbtom ohovorili. Boli strašne neúprimní.“

K modelingu priviedla Zuzanu Lazorovú náhoda. Presnejšie sesternica... „Všetci do mňa divne podpichovali, že by som mala byť modelka, ja som to však vôbec nebrala do úvahy. Raz mi sesternica v Košiciach na prázdninách povedala, že ma ani nepustí domov, keď nepôjdem na kasting. Prehovorila ma, hoci sa mi nechcelo a ešte k tomu som mala aj herpes na nose!“

Podľa mamy sa Zuzana dodnes pýta, čo na nej ľudia vidia a necíti sa byť modelkou. „Keď bola prvýkrát fotená v škôlke, tak keď fotograf doniesol fotky, povedal: Z tej bude modelka,“ povedala Elena Lazorová a dodala, že dcéru nechce nútiť k tomu, aby bola modelkou. „Stálo to veľa nervov, ale i financií. Možno keby sa vykašľala na školu a venovala sa len modelingu, prerazila by, ale to sme nechceli dopustiť ani ja, ani ona.“

Momentálne si Zuzana vychutnáva voľné dni. Na vysokú školu chce ísť až na budúci rok, na psychológiu. Cestovať za prácou sa teraz nechystá, je to dosť namáhavé. „Teraz chcem trochu oddychovať. Neviem presne čo budem robiť, lebo neviem ani to, čo bude zajtra.“ Hoci ako modelka pochodila svet, nehodlá sa sťahovať zo Šariša a žiť niekde vonku. Medzi jej koníčky patrí tanec, plávanie, osem rokov hrala na klavír. „Rada sa zabávam,“ prezradila svojej hlavné hobby.

Z muziky má najradšej hip-hop. K hudbe, ktorú produkuje jej brat vo folkovo-popovej kapele Interval (http://www.frenky.sk/?c=12&id=272), veľmi neinklinuje. „Keď sme niekde na chate a niekto hrá takúto hudbu, tak je to fajn, ale inak ju nemusím. Počúvam širokú škálu hudby, ale tancujem len na hip-hop,“ dodala modelka Zuzana Lazorová.

-

Michaela Kinčáková

Prešovčanka Michaela Kinčáková má iba 16 rokov. Ešte len pričuchla k modelingu a už získala prvé úspechy. V júni absolvovala na Malte finále prehliadky Miss Bikini Model International. Slovenskú republiku reprezentovala ako jediná a zápolila v konkurencii 50 dievčat z celého sveta. „Získala som dve druhé miesta vo vedľajších kategóriách,“ povedala nám Michaela, ktorej porotcovia udelili cenu za príjemné vystupovanie a Miss Team, teda ocenenie za správanie sa voči ostatným dievčatám. Mimochodom, ako medzi sebou dievčatá súťažiace na tejto prehliadke vychádzali? „Dôležité bolo, že som vedela po anglicky. Bez toho by som sa s dievčatami nevedela dohovoriť. Nemala som s nikým žiadne problémy. Možné je aj to, že ma mali rady preto, lebo som bola zo všetkých najmladšia.

Vekové rozpätie súťažiacich bolo od 16 do 26 rokov,“ povedala prešovská kráska, avšak priznala, že aj v Malte sa vytvárali skupinky dievčat, ktoré vedeli dobre po anglicky a tých, ktoré hovorili len národnými jazykmi. Na izbe bývala s dvoma Češkami. „Boli zlaté,“ ocharakterizovala svoje spolubývajúce. „Celý pobyt a súťaž boli super, bola som nadšená. Starali sa o nás naozaj dobre.“ Na Miss Bikini Model International triumfovala reprezentantka Moldavska, druhá bola Ukrajinka a tretí Poľska.

Mama 16-ročnej Michaely Anna Kinčáková o svoju dcéru obavy nemala. „Overila som si spoločnost, ktorá ju tam vyslala. Zistila som si vopred referencie o nej,“ prezradila pani Anna. Jej dcéra sa k modelingu dostala naozaj ako slepé kura k zrnu. Na ulici ju oslovil skaut, potom bola na kastingu v Prešove a v Prahe a hneď nasledovala spomínaná Malta.

„Šlo to veľmi rýchlo. Vlastne sa z toho dodnes neviem spamätať,“ pripúšťa Michaela, ktorá už dostala aj ďalšiu ponuku, komerčné fotografovanie v Monte Carlo. „Dcéra je fotogenická po otcovi,“ poznamenala jej mama.

Michaela Kinčáková je nielen úspešnou začínajúcou modelkou, ale aj vzornou žiačkou. Práve skončila sextu Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove. Ako inak, s čistými jednotkami. „Ešte iné nemala,“ prezradila mama hrdá na svoju dcéru. Dodala, že Michaela chce študovať s najväčšou pravdepodobnosťou ekonomický smer. Veď ju baví matematika.

Jej ďalším koníčkom je hudba. Osem rokov hrá na flautu a na bicie nástroje. S Mládežníckym dychovým orchestrom pôsobiacim pri ABC - centre voľného času v Prešove pochodila M. Kinčáková ako bubeníčka celú Európu. Stále poctivo navštevuje Základnú umeleckú školu Jána Pöschla v Prešove.

 
3.8.2004 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 22321 krát