frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/287/presovcanka_lucia_hraskova_fotila_pre_vogue.html

Prešovčanka Lucia Hrašková fotila pre Vogue

Z Atén sa pred pár dňami vrátila domov do Prešova Lucia Hrašková (na snímke). Má 14 rokov, chodí na Základnú školu na Ulici Československej armády v Prešove a splnil sa jej sen mnohých dievčat. Pritom ešte pred pár mesiacmi bola obyčajným dievčaťom, akých je v Prešove iks. Podarilo sa jej však zaujať vo svete módy.

V Aténach, kde je už prijatá na všeobecnú strednú školu pre deti diplomatov, absolvovala dva pobyty v priebehu dvoch mesiacov. V Grécku sa zúčastnila celého radu fotení, vrátane fotenia titulky pre prestížny svetoznámy módny časopis Vogue.

„Stála som pred jedným supermarketom, keď ku mne pribehol Maroš Luterán, s igelitkou s nákupom v ruke. Na druhý deň som prišla do agentúry, hneď som fotila book. O dva dni nato bol kasting v Prahe,“ hovorí Lucia o svojich začiatkoch v modelingu. O týždeň cestovala na základe pražského kastingu do Atén.

Odišla v júli a v gréckej metropole pobudla mesiac. „V Aténach boli všelijaké kastingy a veľa fotení,“ opisuje zážitky zo svojho prvého medzinárodného výjazdu. Z neho sa nakrátko vrátila domov do Prešova, a 12. augusta cestovala späť do Atén. „Robili sme fotenie pre Vogue,“ referuje s hrdosťou v hlase. Okrem toho sa Hraškovej snímky objavili na titulkách časopisov Nyfi, Freeze, Cool, Escape či Diva, ktoré dnes zdobia jej book. Lucia nafotila aj editoriály (takto sa v modelingovej brandži označujú snímky módnych kolekcií na viacerých stranách vo vnútri časopisov) a katalógy (tri zimné kolekcie).

„V Aténach sme bývali v apartmánoch. Boli tam aj kamarátky z iných agentúr. Mali sme k dispozícii človeka, ktorý sa staral o naše pohodlie. Zabezpečené sme mali ubytovanie, vreckové a šoféra. Stravu nie, iba večera,“ vraví Lucia Hrašková a pokračuje: „Denne sme absolvovali minimálne päť kastingov a zhruba každý tretí deň bola nejaká práca, fotenie.“ Pri dlhom dni dievčatá pracovali aj od desiatej ráno do ôsmej večer. Pri foteniach zabrala azda najviac času príprava vizáže modelky.

Ako nám povedala L. Hrašková, úprava vlasov zabrala asi hodinu, mejkap ďalšiu hodinu. Pri „divokých“ vlasoch, aké má v jednom časopise, trvala ich úprava dve hodiny. V hlavnom meste Grécka bola počas olympijských hier. Zástupcovia miestnej agentúry pozvali všetky modelky na jeden volejbalový zápas. Lucia mohla povzbudiť Slováka Andreja Kravárika, v drese domácej reprezentácie.

Akí boli Gréci? „Z každého rožka troška. Aj milí, aj drzí, aj múdri, aj hlúpi, aj úctiví, aj nepríjemní... Tým nepríjemným sme sa snažili vyhýbať.“ Nemala Lucia Hrašková strach, keď cestovala za prácou ďaleko do zahraničia ako maloletá? „Samozrejme, že som mala. Prvýkrát. Keď som išla do Atén druhý raz, tak už nie, lebo som vedela kde idem, poznala som to tam.“ Priznáva, že sa o ňu báli aj rodičia, ktorí jej dali viacero cenných rád - nedávať telefónne číslo, nebaviť sa s nikým iným a podobne.

Do Grécka sa vraj rodičia rozhodli pustiť ju až po tom, čo si zohnali referencie na agentúru, ktorá ju tam vyslala. „Už predtým som bola v jednej bystrickej agentúre, takže som nemala veľké oči. V tej agentúre sme robili len kurzy chôdze, plus mi urobili jeden book, ktorý sa ukázal byť nepoužiteľný.“ Za najlepší svoj doterajší džob považuje Lucia fotenie pre Vogue, hoci zatiaľ nevie, kedy tá titulka vyjde. A najhorší? „Jeden katalóg, kde nám dali obliecť veci ako pre staré babky.“

Postavu si Lucia Hrašková udržiava tým, že sa vyhýba mastným jedlám. Meria 175 centimetrov, a stále rastie. Má aj herecký talent, osem rokov chodí na literárno-dramatický krúžok. V týchto dňoch ju čaká len škola a ešte raz škola. Ovláda anglický jazyk, ktorým sa bude učiť na strednej škole, a ktorý si zdokonalila v Grécku. V dohľadnom čase má znovu namierené do zahraničia.

V modelingovej brandži v zahraničí sa dá dobre zarobiť. Podľa slov Maroša Luterána z agentúry Family In sa môže honorár za fotenie titulnej strany známeho časopisu vyšplhať až do výšky 10-tisíc dolárov. „Aké sú zárobky, to záleží od úrovne a známosti modelky. ´Zabehnuté´ dievčatá odchádzajú na garantované kontrakty (niečo ako jednocestná zmluva v NHL - pozn. red.), kde majú garantovaných 12-tisíc dolárov mesačne,“ tvrdí Luterán.


(september 2004)

Foto: Michal FRANK

-

VIZITKA

Lucia Hrašková

Prešov

Vek: 14

Povolanie: žiačka ZŠ Čsl. armády

Výška: 175 cm

Miery: 89-61-90

Váha: 50 kg

Znamenie: Býk

Záľuby: herectvo, modeling, literatúra

Nemá rada: nudu a nudných ľudí

Motto: bez motta

-

Článok o ďalších dvoch šarišských modelkách čítajte tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=277

 
8.10.2004 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 20179 krát