frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/315/podme_do_prace_-_moment_prekvapenia.html

Poďme do práce - Moment prekvapenia

Poďme do práce - Moment prekvapenia, CD, Hirax Records, 200? Dlhoročne najlepšia prešovská punková kapela Poďme do práce (PDP) o vyše ročnom odklade vydala debutový album Moment prekvapenia. Ten nadviazal na predchádzajúce demá Nečum, lebo ti vypadnú oči a Smäd Not Dead (nerátajúc rané dielko Ideál). Cédečko vydal Hirax Records a vyšlo dosť neskoro.

Hiraxovi všetka česť, že týchto Prešovčanov vydal, ale zdá sa, že v tomto prípad nemohla kapela radšej risknúť vydanie vlastným nákladom, efekt by bol rovnaký. O tom, že album vyšiel neskoro, nesvedčí len to, že na ňom absentujú niektoré nové piesne, ktoré sú na koncertoch žiadané (napríklad Techno-Gizka), ale aj zostava. Na booklete je uvedené, že súčasná zostava je Elvis, neha, Fuňo, ale nahrávku spáchali... Ani tá „súčasná zostava“ už neplatí.

Prejdime k samotnému albumu. Zvuk je veľmi dobrý, za čo môže Randy a štúdio Perina, ktoré je zárukou kvality. Tento fakt albumu veľmi prospel. Vyše polhodina muziky sa počúva príjemne, čo je veľké pozitívum. Kvalita samotných opusov je kolísavá. Celkovo sa PDP presúvajú od punku viac
k (nepolitickému, samozrejme) oi! Na môj vkus je na CD priveľa textov o pive. Paradoxne, záverečný Šariš (ako autor hudby i textu je uvedená Šariš, a. s.) sa dobre počúva, a Beerman č. 3 je povinnou (hoci zbytočnou) jazdou, taký Pivný amor je už podľa mňa zbytočný.

Ďalej album obsahuje klasické kusy ako Niekedy ma štveš, Ahoj dievča či Prší, pesničku Aby ľudia mohli spolu hovoriť (nepatrí medzi tie top), ktorá už bola aj na kompilácii Punk Rock Made In Slovakia Vol. 3. Zaujímavé je, že Poďme do práce sú na tomto albume lepší v tituloch s kritickými textami, než v tých odľahčených. Takou piesňou s vážnym textom je Veľká nočná opera či jednoznačne najlepšia (a zároveň najtvrdšia) vec celého Momentu prekvapenia - Krajina debilov. Tam sa aj líder Elvis pohral s textom, neostal uväznený v prvom pláne, čo sa mu inak často stáva.

Dá sa povedať, že Elvis a spol. vydali dobrý album. Elvisov drsný spev je už pre PDP charakteristický, kapela podáva solídne inštrumentálne výkony (hoci o ne v tejto hudbe nejde), v aranžmánoch nechýba ženský vokál, klavír, ani akordeón. Obal je síce vtipne riešený, ale pripadá mi skôr ako obal pre nejaké demo, nie pre regulárny radový album. V každom prípade som viac zvedavý na nástupcu tohto cédečka. Potenciál na prekonanie Momentu prekvapenia Poďme do práce určite majú.

(december 2004)

Linka na rozhovor s PDP o tomto albume:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=278

Starší rozhovor s PDP, tiež o tomto (vtedy ešte len chystanom) albume: http://www.pis.sk/?c=12&id=1257

Rozhovor s PDP, nie(len) o tomto albume: http://www.frenky.sk/?c=12&id=180

Homepage PDP: http://www.podmedoprace.sk

 
2.2.2005 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 18652 krát