frenky.sk

https://www.frenky.sk/clanok/333/finalisti_superstar__v_soubiznise.html

Finalisti SuperStar – v šoubiznise

Finalisti SuperStar už teraz vedia, že vypadnutie zo súťaže ich spevácku kariéru neukončí. Na všetkých sa už totiž nakontaktovali rôzni manažéri a tak si majú z čoho vyberať.

Ponuky nahrať vlastný album už dostal aj mnohými favorizovaný Tomáš Bezdeda. Ten však o nich hovorí veľmi opatrne. "Nesmiem nič konkretizovať," ohradzuje sa, no prezradí aspoň to, že by rád robil dobrú, kvalitnú muziku.

"Mohla by byť gitarová, niečo príjemné medzi popom a rockom." Skladby by mali byť (možno na prekvapenie mnohých) nielen slovenské. "Určite ešte prekvapím v angličtine," hovorí Tomáš, ktorý ak by teraz ´nebojoval´ v SuperStar, bol by normálnym stredoškolákom v maturitnom ročníku. "Po maturite by som sa aj tak pokúšal s muzikou preraziť, no rozhodne by to bolo ťažšie ako teraz."

Ak Tomáš v SuperStar nevyhrá, vraj sa preňho svet nezrúti. "Už nejaké ponuky od producentov mám, takže sa nič nedeje," dodáva.

"Keby som teraz nebola tu, určite by som chodila do školy. Kým som neprišla do SuperStar, vystupovala som s kapelou Prorock aj päťkrát do týždňa, takže po hudobnej stránke som sa nenudila ani predtým," povedala Martina Šindlerová, ktorá sa chce hudbe venovať aj po skončení súťaže.

Mimochodom, keď sme sa Martiny opýtali, aký repertoár by jej vyhovoval, povedala inak úsečná speváčka naozaj dlhú odpoveď: "Nemám rada rozdelenie hudby na žánre. Skôr by som ju rozdelila na konzumnú a kvalitnú. Keď si človek pustí v aute rádio ako kulisu, tak to je tá konzumná hudba, vôbec neregistruje kedy sa jedna pesnička skončí a druhá začne. A tá kvalitná je, keď mi niečo vyskočí do uší a vyvolá vo mne nejaký pocit." Dodala ešte, že by chcela robiť kvalitnú konzumnú hudbu, teda takú, ktorá má niečo do seba, ale zároveň sa dobre predáva.

Jej kolegyňa Zdenka Predná bola tentoraz stručnejšia: "Určite by som chcela robiť niečo rýchlejšie, mala by v tom byť elektronika a malo by to byť aj v angličtine." Jej koníčkom sú ohnivé tance. Keby nebola v SuperStar, chodila by do školy a na hudobnú. Zdenka chce natočiť cédečko, autorské ambície nemá: "Mám niečo svoje, ale to určite nebudem púšťať von."

Do skladania pesničiek sa nechce zatiaľ púšťať ani Martina Šindlerová: "Na Slovensku je veľa ľudí, ktorí sa venujú autorstvu a venujú sa mu oveľa dlhšie ako ja. Takže si myslím, že by som si nemala problém vybrať niekoho, s kým by som sa vedela stotožniť. Nevidím dôvod, aby som sa do toho púšťala sama."

V prípade Katky Koščovej je známe, že má rada skôr menšinové žánre ako funky, soul, blues, jazz. Čo však s tým v šoubiznise? "Hoci tieto štýly sa asi nedajú dať príliš dokopy, rada by som sa uberala týmto smerom," prezradila sympatická speváčka.


-

Slovensko hľadá SuperStar nie je (len) spevácka súťaž, ale reality šou. Jej účastníci majú spoločný program, sú ako jedna rodina, z ktorej však týždeň čo týždeň niekto odíde. Emóciami sa nešetrí. Ďalšia vec je tá, že zo dňa na deň sa neznámi speváci stali celoslovenskými megahviezdami, ktorých tváre svietia z tituliek novín a časopisov.

Keby sa mala Katka Koščová do tejto šou znovu prihlásiť, určite by to urobila. Tvrdí, že súťaž jej až tak veľmi život naruby neobrátila - až na nedostatok času. Čo sa naučila vďaka SuperStar a čím je teraz iná? "Čo som sa naučila? Asi som si skôr potvrdila to, čo som si vždy myslela. A teda, že treba ostať nohami pevne na zemi, čo sa nejakej, možno dočasnej, popularity týka. To, že sa človek párkrát objaví na titulke nejakého časopisu, je veľmi pominuteľné," povedala nám Katka Koščová a pokračovala: "Určite som sa istým spôsobom zmenila. Všetky životné udalosti nejako na človeka vplývajú. Stále sa snažím ostať, aká som bola, nejaké zmeny však prichádzajú vždy. No nemyslím si, že sú nejaké dramatické. Skôr som sebestačnejšia. Viem sa viac o seba postarať, už sa nemusím držať mamkinej sukne."

Ako podotkla, kritických okamihov v živote zažila veľmi málo, "už len preto, že som obklopená ľuďmi, ktorí ma majú radi, a ktorých mám rada ja". Čo je jej vášňou okrem hudby? "Veľa čítam, chodím do prírody a mojou najväčšou vášňou je rodina a priatelia."

A čo sa vďaka SuperStar naučili Zdenka Predná a Martina Šindlerová? "Naučili sme sa obrniť voči rôznym vplyvom. Nielen voči médiám, ale aj voči stresom, časovej tiesni... Myslím, že sme odolnejšie," hovorí Zdenka, ktorá šou opustila po prvoaprílovom kole.

"Skúsenosti, ktoré sme nadobudli v SuperStar, by sme inde určite nezískali," pridala Martina Šindlerová s tým, že nepociťuje priveľký emocionálny tlak, aj keď je to náročné. Aké boli kritické okamihy v jej živote? "Úplne na dnes som sa doposiaľ, veď mám len šestnásť rokov, neocitla. Povedala by som, že veľa šestnásťročných ľudí sa na dne neocitlo. Zamrzí ma, keď niekto z rodiny zomrie, vtedy sa cítim zle, ale ešte som z niečoho neskolabovala."

Zdenka svoju mladšiu kolegyňu doplnila slovami: "Som síce trošku staršia, no takisto som ešte na dne nebola." Zdenkinou najväčšou vášňou okrem hudby je tanec. Martina zas tvrdí, že žije jedine hudbou i keď Zdenka vyhlasuje, že Martininou veľkou vášňou je aj mobil.

Na margo toho, ako sa finalistom zmenil život, M. Šindlerová vyhlásila: "Popularitu ešte nemôžeme pociťovať, lebo popritom náročnom časovom rozvrhu nemáme čas chodiť predvádzať sa niekde do mesta a zisťovať, či sa na nás usmeje viac, alebo menej chlapcov."

Tomáš Bezdeda vraj kvôli SuperStar prišiel o voľný čas, súkromie i čas na školu. Je totiž v poslednom ročníku strednej školy a zatiaľ nevie, či stihne maturovať v riadnom termíne, hoci by si to veľmi prial. "Zobralo mi to aj dosť veľa zo súkromia. Stále ma totiž niekto oslovuje, búchajú u nás na dvere. Niekedy je to príjemné, no vie to byť aj poriadne otravné. Kvôli tomu som si už musel aj zmeniť číslo na mobil," povzdychne si mladý muž s úsmevom a dodáva, že si teraz nemôže už len tak ísť hocikam posedieť s kamarátmi ako kedysi. "Našťastie máme nejaké miesta, kam si ešte v pokoji môžeme zájsť."

Napriek tomu však svoju účasť v súťaži rozhodne neľutuje. "Sú to veľmi cenné skúsenosti. Okrem toho som spoznal nových ľudí, sme parádny kolektív..." vyratúva pozitíva Tomáš, ktorý si veľmi cení, že postúpil tak ďaleko. Tomášovým najväčší hobby je síce muzika, no keď má čas, rád si zahrá hokej alebo futbal.

(marec/apríl 05)

Spoluautorkou článku je Andrea TOMÁSCHOVÁ

Foto: Veronika JANUŠKOVÁ, Korzár

Po kom a po čom túžia finalisti SuperStar sa dočítate tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=332

Viac o SuperStar sa dočítate napríklad v tejto reportáži: http://www.frenky.sk/?c=12&id=319

Update 01/2006: O SuperStar vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

 
14.4.2005 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19383 krát