dnes je Sobota - 27. júl 2024 - Božena | zajtra Krištof

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

David Kollár - gitarista z Prešova

Pred tromi mesiacmi sa dala dokopy hudbná formácia David Kollár Band. Jej líder, prešovský gitarista David Kollár (na snímke), už toho predtým preskákal dosť. Hral s Andym Belejom, Natašou Džunkovou, Petrom Ondriom, takisto v skupinách Fade Out, Xibalba, Joe N´ Entry, či 67th Harlem.

„Chcel som hrať vlastné veci. Hral som s kadejakými spevákmi a skupinami, no rozhodol som sa, že budem robiť vlastné gitarové, inštrumentálne skladby,“ povedal pre Korzár David, ktorý má hudbu v krvi. Jeho otec Miroslav Kollár hral v skupine Belzebub, ktorá zanechala aktívnu činnosť začiatkom 90. rokov. Koncom dekády ju oživil práve David.

Ako sa vlastne dostal ku gitare? „Mal som asi 13 rokov, keď som začal hrať, otec ma v tom podporoval. Chytilo ma to. Otec ma zobral na muzikantský ples v Širokom, kde sme hrali Olympic, Katapult a podobne. Na to za mnou prišiel Peťo Kertvel a pozval ma hrať do kapely 67th Harlem.“ Išlo o kapelu, z ktorej podstatná časť založila s Martinom Migašom a Katkou Knechtovou skupinu Peha, dodnes fungujúcu v nezmenenej zostave. 67th Harlem ešte krátko fungoval aj bez odídencov, a okrem Davida v ňom hrali Ďoďo Balík, Peťo Kertvel, Dáša Antolová, Roman Šoltis a Vlado Luterán.

Po tejto skúsenosti obnovil D. Kollár s rovesníkmi spomínaný Belzebub. Po rokoch hrania, keď pôsobil ako radový hráč, má vlastnú kapelu. „Zobral som do nej mladých chalanov, 18-, 19-ročných, ktorí neboli veľmi známi v prešovských hudobných kruhoch.“ Davida Kollára sprevádzajú Dano Špiner (klávesy) a Vilo Cicoň (basgitara), ktorí hrajú aj v kapele Real Line so Zašom a bubeník Peťo Maník. David Kollár Band má vo svojom repertoári aj variácie na témy z Milesa Davisa, či Come Together od Beatles, „plus nejaké vlastné veci, ktoré neviem presne pomenovať. Je to taký fusion jazz.“

Nahrávky z nedávneho vystúpenia na Festivale dobrej hudby - Sigord 2005 sú bezplatne k dispozícii na webe www.davidkollar.sk http://www.davidkollar.sk
, kde je aj ďalšia skladba Free Your Mind, ktorú natočil David sám, pričom urobil tri stopy gitár. Do štúdia sa formácia chystá v septembri.

Davida prirovnávajú niektorí ľudia k Andrejovi Šebanovi. Čo on na to? „Nemyslím si, že je to podobná hra. Možno je tam cítiť nejaký vplyv, no podľa mňa je to v poriadku. Každý je niečím ovplyvnený, či už si to prizná, alebo nie. Andrej je veľmi osobitý, zahrá tón a vieš, že je to on. A keď ti niekto povie, že hráš ako Šeban, tak by ti to malo lichotiť.“

Praje doba produkcii, ktorá je v prvom rade o hudbe a menej o komerčných záležitostiach? „V rámci hrania po kluboch, jazzových, rockových, bluesových, praje doba takejto hudbe, ale čo sa týka záujmu médií, tak si myslím, že nie,“ povedal D. Kollár, ktorý je organizátorom podujatia Guitar Night. Po úspechu prvého koncertu sa rozhodol pokračovať v gitarových nociach ďalej.

„Najbližšie bude Guitar Night 29. septembra v Bizzare klube na Sídlisku III v Prešove. Budú tam prešovskí gitaristi Boris Maťko, Peter Stahovec, Ľubo Petruška, budem tam ja s kapelou a za hosťom večera bude Andrej Šeban, ktorý prijal moje pozvanie,“ informoval nás David Kollár.

Raz si ho zmýlili s iným, oveľa známejším hudobníkom, Davidom Kollerom. „Telefonovala mi jedna pani z Banskej Bystrice, či nepotrebujem predkapelu. Povedal som, že načo nám je predkapela, veď my by sme ju mohli robiť. Povedala mi, že hovorím dobre po slovensky, myslel som, že naráža na to, že nemám východniarsky prízvuk. Takisto mi povedala, že či ju nepoznám, že sme sa zoznámili v Banskej Bystrici. Tak jej vravím, že nie, že v Bystrici som nikdy nehral. Tak z toho vzišlo, že si myslela, že volá Davidovi Kollerovi z Lucie. Bol to taký pekný omyl.“

(júl 2005)

Foto: frenky.sk

Fotografia vznikla na Festivale dobrej hudby – Sigord 2005 http://www.frenky.sk/?c=12&id=355

 
12.8.2005 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19830 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS